Ігнат: F-16 допомогли б знищити 'Калібри', що вдарили по Львову

Удар по Львову має стати для партнерів України ще одним сигналом, що зволікати з передачею ЗСУ винищувачів F-16 не можна.

Про це в ефірі телемарафону сказв речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Він зазначив, що росіяни запустили цієї ночі ракети "Калібр" по території України з Чорного моря, спрямувавши їх по руслу річки Дніпро та використовуючи рельєф місцевості з тим, щоб подолати систему протиповітряної оборони. 

Відео дня

"Наша винищувальна авіація намагалась по маршруту слідування знищувати (ракети). Зрештою більшість ракет була знищена саме на заході. На жаль, три ракети прилетіли. Бачимо  масштабні руйнування, є загиблі, є поранені… Хотілося б зазначити, що F-16 міг би в даному випадку дійсно допомогти, щоб цього не сталося. Цей літак створений, щоб перехоплювати такі типи цілей… Ті літаки, які є в нас, це радянські літаки- винищувачі Су-27 та МіГ-29- їхнє  бортове обладнання, їхні ракети  не спроможні ефективно  протистояти таким ракетам", - підкреслив Ігнат.

За його словами, наявність на оперативних аеродромах "чергових сил" із винищувачів F-16, дозволить забезпечити захист наших територій.

"Нам дуже потрібний F-16. Про це говорять вже всі – вся Україна, весь світ. І ми чекаємо, щоб врешті зрушився процес з підготовки пілотів, щоб ми могли  краще захистити нашу країну", - сказав Ігнат.

Він нагадав, що Великобританія взяла лідерство щодо організації навчання пілотів та передачі Україні F-16. 

"Вони не мають цих літаків. Але, але робитимуть все, щоб якомога швидше відбувався процес навчання наших пілотів та передачі Україні F-16. Ми очікуємо від всіх партнерів  рішучих кроків. Кожен день зволікання – ми бачимо наслідки. Ми бачимо наслідки щоночі по всіх регіонах. І цієї ночі. Літак (F-16) багатоцільовий: зможе і захистити  всередині країну, і завдавати ударів по  противнику на лінії фронту, завоювати перевагу в повітрі. А ще носії у Чорному. F-16 має на озброєнні ракети "Гарпун" і можна "вслед за русским военным кораблем" відправити решту російського флоту, маючи на озброєнні цей літак. І ми дуже очікуємо ці винищувачі. Іще один сигнал партнерам – оця ніч", - наголосив Ігнат.

Щодо того, чи вже почалась підготовка наших пілотів на F-16, він зазначив, що Повітряні сили зробили все для того, щоб стартували навчання, але на цей час все ще очікують запрошення від країн-партнерів на приїзд.

"Пілоти в режимі очікування вже не перший місяць перебувають і готові хоч сьогодні виїжджати, якщо буде  прийнято таке рішення. Наші групи офіцерів  сьогодні перебувають в країнах Європи і в постійних перемовах з нашими партнерами про те, як, скільки, на яких підставах мають відбутися навчання… Ми домашнє завдання виконали, чекаємо  від партнерів запрошення", - сказав Ігнат.

Що передувало

Як повідомляв УНІАН, цієї ночі росіяни завдали удару по території України, випустивши із надводних носіїв та підводних човнів у Чорному морі крилаті ракети "Калібр". Було зафіксовано кілька груп ракет, які спершу прямували в північному напрямку, а потім різко змінили курс на Захід.  В результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами та авіацією Повітряних Сил вдалось знищити сім із десяти крилатих ракет "Калібр".

Є влучання ракет по цивільних об’єктах у місті Львів. Суттєвих руйнувань зазнав багатоповерховий будинок, в ньому фактично знесені 3 та 4 поверхи у двох під’їздах. Загинуло четверо цивільних осіб, ще 32 отримали поранення. 13 поранених госпіталізовані. В даний час пошуково-рятувальні роботи на місці удару продовжуються. 

За даними мера Львова Андрія садового, у місті через удар загалом пошкоджено 35 будинків. Серйозних уражень зазнало 60 помешкань.  Також пошкоджено 50 автомобілів.

Україна вже тривалий час веде переговори з партнерами про надання ЗСУ сучасних винищувачів F-16. Аналітики та військові заявляють, що передача винищувачів F-16 може переламати хід війни в Україні.

Три місяці тому країни створили "коаліцію" з надання Україні F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: