Костянтин Риженко розповів, як Україна знищує бойовий потенціал РФ у Криму та в Чорному морі / фото Радіо Свобода

Військовий експерт, капітан 1 рангу запасу Костянтин Риженко проаналізував, як зараз виглядає безпекова ситуація для російських окупантів у тимчасово окупованому Криму та на Чорному морі. Він зауважив, що бойовий потенціал окупантів на півострові зменшується, хоча все ще присутній.

"Є і літаки, і системи ППО, і берегові ракетні комплекси, і кораблі. Але, вони постійно знаходяться під впливом цих атак безпілотників, крилатих ракет. Частину з них вони (російські окупанти – УНІАН), можливо, якось нейтралізують, але частина ці об’єкти знищує. Наприклад, сьогодні була інформація, що по Феодосії були удари, і там була уражена база пального. Так це також важлива частина логістики флоту окупантів, тому що там досить велика база. Зараз цей бойовий потенціал поступово підкошується, але в принципі, ще багато чого там треба зробити", – акцентував Риженко в ефірі телемарафону.

Військовий експерт зазначив: якщо Україна отримає зброю більшої дальності, то це дозволить значно зменшити ще й авіаційний потенціал ворога.

Відео дня

"Я думаю, з отриманням зброї більшого радіусу дії, такої як ATACMS, можна буде казати про значне таке ураження таких об’єктів, в першу чергу, як аеродроми. Тому що там знаходиться авіація, яка нам несе біду як на морі, так і над територіями тимчасово окупованими, де ведуться бойові дії. Противник вже знаходиться в дуже серйозній небезпеці, він підтягує засоби ППО додаткові зі всієї своєї території, до речі. Якщо минулого року підтягували з Далекого Сходу, то зараз знімають системи ППО з Калінінграду і відправляють до Криму. Я думаю, якщо ми будемо продовжувати таку стратегію, то ми нейтралізуємо цю загрозу", –  пояснив Риженко.

Застосовуючи інноваційну тактику комбінації ударів морськими дронами, повітряними безпілотниками і крилатими ракетами, Україні вдалося зменшити потенціал російських окупантів на Чорному морі, фактично витіснивши росіян в східну частину моря, додав він.

"І це досить серйозний контраст з тим, що було на початку війни. Коли російські кораблі фактично підходили в притул до нашого узбережжя біля Одеси і фактично розстрілювали місто, Одещину та інші частини узбережжя. Зараз такого немає. Супротивник був змушений свої кораблі прибрати і зараз вони переважно знаходяться за півостровом Крим, в Новоросійську", – наголосив експерт.

Риженко зауважив, що сектор безпеки і оборони України, ВМС, Повітряні сили, СБУ, ГУР, використовуючи комбіновану стратегію повітряно-морських зграй, які складаються з дронів та крилатих ракет, поступово зменшують потенціал ворога в Криму і вибивають його з Чорного моря.

"Це приводить до того, що він, по-перше, втрачає свої бойові одиниці. По-друге, вкладає додатковий ресурс в їх охорону. І по-третє, змушений зараз робити передислокацію своїх сил – частину найбільш нових сил виводити з Севастополя до Новоросійська", – акцентував Риженко.

Резюмуючи, він нагадав про найбільш відомі події, які відбулись за останні півроку, завдяки застосуванню Україною інноваційної комбінованої тактики ударів та які втрати при цьому були завдані бойовому потенціалу російських окупантів.

"13 липня був атакований Керченський міст, це було перше застосування дронів "Морськиий малюк", в результаті – цей міст був пошкоджений і заблокований на кілька місяців. 4 серпня великий десантний корабель "Оленегорский горняк" був атакований морським дроном на рейді Новоросійська, в 5 км від порту. Він отримав дуже велику пробоїну, був виведений з ладу і до цього часу він знаходиться на ремонті у Севастополі. 13 вересня Повітряні сили ЗСУ атакували ракетами Storm Shadow кораблі, які знаходилися в доці Севастопольського морського заводу, і вразили їх. Це десантний корабель "Мінськ" і підводний човен "Ростов-на-Дону", кораблі серйозно пошкоджені. 22 вересня був нанесений удар ракетами Storm Shadow, і були знищені дві з трьох будівель штабу ЧФ РФ у Севастополі. Були дуже серйозні пошкодження і втрати особового складу", – сказав Риженко.

Він також додав, що 5 листопада був фактично знищений новітній російський корвет "Аскольд".

"Корабель, який будувався шість років в Керчі і мав увійти до складу російського морського флоту, нести вісім ракет "Калібр" і обстрілювати ними Україну. Але зараз він як мінімум рік проведе на дуже серйозному ремонті і подальша його доля на перспективу не зрозуміла. 10 листопада морські дрони знищили два десантні катери ЧФ РФ в районі мису Тарханкут, і вони пішли на дно разом з бронетехнікою", – зазначив військовий експерт.

Удари по Криму

5 грудня безпілотники СБУ вразили важливі військові об’єкти росіян в тимчасово окупованому Криму. В результаті під "роздачу" дронів потрапили ворожі радіолокаційні системи "Небо-М" та П-18 "Терек", система "Байкал-1М" та стоянка гелікоптерів. Про те, що ранкова "бавовна" на півострові є результатом спецоперації української служби безпеки, УНІАН повідомило поінформоване джерело. Наразі в СБУ не коментують цю інформацію.

Крім того, вранці 5 грудня українські безпілотники відпрацювали по  важливому інфраструктурному обʼєкту в тимчасово окупованому Криму, який забезпечує паливом російські війська. Дрони вразили "Морський нафтовий термінал" у Феодосії. Про це УНІАН стало відомо від поінформованих джерел. Зазначається, що це була спільна операція ГУР Міноборони України і Служби безпеки України.

Україна змогла досягнути значних вагомих успіхів на Чорному морі, частково перетворивши його на заборонену зону для російських військових кораблів. Про це писали провідні західні ЗМІ, аналізуючи  удари по російських об’єктах в окупованому Криму. Зазначалося, що Росія втратила низку кораблів і не може використовувати решту. Якщо на початку вторгнення в Україну російський флот стояв біля Одеси, сьогодні він утік на Кубань.

Вас також можуть зацікавити новини: