Ізолювати та знищувати: експерт пояснив, чому Крим не звільнять під час контрнаступу ЗСУ

Військовий експерт Олександр Коваленко скептично оцінює ймовірність деокупації анексованого Криму під час великого контрнаступу ЗСУ.

Як зазначив експерт в інтерв'ю каналу АТР, росіяни зібрали на півострові приблизно 15 батальйонно-тактичних груп. Цієї кількості недостатньо для утримання Криму та заповнення усіх оборонних рубежів та окопів, які окупанти підготували на півострові, але є нюанс.

"Коли почнеться контрнаступ, наприклад на півдні, куди ця зграя їхня бігтиме в першу чергу? Якась, звісно, у бік Маріуполя та південного Донбасу, але левова частка повернеться у Крим. Це різко збільшує з 15 БТГ до приблизно 100", - пояснив експерт.

Відео дня

Коваленко зауважив, що, як тільки ЗСУ підійдуть до адміністративної лінії Криму, настане оперативна пауза. Зміниться уся оперативна ситуація. За словами експерта, треба буде прораховувати нову логістику, підібрати інші типи зброї, що підійдуть для ведення бойових дій саме у Криму.

"За цю оперативну паузу повинно відбутися багато що. Звісно, сама оперативна пауза переходить в етап підготовки до активізації контрнаступу. При цьому відбуваєтья процес ізоляції півострова, це по-перше. І планомірне знищення потенціалу присутності російських окупантів на півострові. Вони не зможуть повноцінно компенсувати втрати, сили та засоби, оскільки буде ізоляція. Під ізоляцією я маю на увазі знищення Кримського моста та блокування судноплавства в Чорному та Азовському морях. Така можливість у нас є", - додав експерт.

Тоді українські воїни зможуть знищувати загарбників, як це було на Зміїною та Херсонщині.

ЗСУ готуються до контрнаступу

Останніми тижнями ЗМІ та експерти жваво обговорюють підготовку до контрнаступу ЗСУ. Очікується, що це станеться на початку травня. Тим часом росіяни вже тремтять.

За даними ISW, ватажок приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин напередодні контрнаступу пригрозив вивести своїх найманців з Бахмута, якщо командування РФ не надасть йому більше боєприпасів.

Західна преса пише, що Україна практично готова до масштабного контрнаступу, але його успіху можуть перешкодити три фактори.

Президент Володимир Зеленський напередодні зазначив, що в рамках Весняного контрнаступу Україна розраховує дістатися Криму. Однак фактичний результат контратаки залежить від поставок західної зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: