Росія отримала нову партію іранських дронів Shahed-136 / скріншот

Росія проводить регулярну модернізацію іранських дронів. Не виключено, що удар РФ по Україні вранці 19 грудня саме Shahed-136 був перевіркою одного з напрямків прориву української ППО, а також повноцінним бойовим випробуванням модернізованих версій дронів у мороз і на великих відстанях.

Як відзначив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, виходячи з результатів, ефективність всіх цих зусиль росіян склала всього 15%, протидія ППО - 85%.

"Запуск дронів-камікадзе здійснювався зі східного узбережжя Азовського моря. Метою, очевидно, був саме Київ. Але, чому не з території Білорусі, звідки підліт до Києва значно менший за часом і ефективність удару, на перший погляд, повинна бути вище... Або? Сьогодні вранці у Києві було -9°, але ж, здавалося б, у мороз паливна система Shahed-136 не працює ефективно та схильна до відмов? Виходить, що це не так? Насправді ж, так", - заявив Коваленко.

Відео дня

За словами експерта, РФ постійно модернізує іранські дрони: "Отримуючи нові партії БПЛА, Росія почала не відразу їх застосування, а, найімовірніше, модернізацію - підготовку до зимового періоду".

"З урахуванням того, що за сьогодні був знищений практично місячний потенціал виробництва Shahed-136 в Ірані, при витратах ресурсу на модернізацію, всі ці рефлексії мають вельми сумнівне ККД", - додав Коваленко.

Росія атакувала Київ 19 грудня

Нагадаємо, у ніч проти 19 грудня російські війська атакували Україну іранськими дронами-камікадзе Shahed-136/131, зокрема, атака була спрямована на Київ і область.

За даними Повітряних сил України, всього виявили близько 35 баражуючих боєприпасів, всі вони були запущені зі східного узбережжя Азовського моря.

Силам ППО України вдалося знищити 30 дронів-вбивць.

Як розповів президент України Володимир Зеленський, Росія отримала від Ірану ще одну партію іранських дронів-камікадзе Shahed-136. Саме ними країна-агресор атакувала Україну цього разу. Нова партія дронів для Російської Федерації складається з 250 Shahed-136.