Китай залишився вірним колишньому курсу / фото REUTERS

Керівник Китаю Сі Цзіньпін не змінив свою позицію щодо російського вторгнення в Україну навіть після переговорів з французьким президентом Еммануелем Макроном. Про це пише Politico.

Видання зазначає, що Сі продовжує озвучувати ті ж гасла, що і раніше – про "розумні побоювання з приводу безпеки" для "всіх сторін". При цьому він не висловив ані найменшого наміру використовувати свій вплив на Кремль, щоб припинити війну.

"Китай готовий разом з Францією звернутися до міжнародного співтовариства із закликом залишатися раціональним і спокійним", — заявив китайський лідер. 

Відео дня

В ході підсумкової прес-конференції, Сі Цзіньпін просто зачитав заздалегідь підготовлені заяви, чим явно контрастував з Макроном, який говорив набагато більше і часто імпровізуючи.

До того ж французький президент відверто застав китайського колегу зненацька, коли на зустрічі з пресою закликав його прямо засудити російську агресію проти України. 

"Говорити про мир і стабільність — значить говорити про війну, яку Росія веде проти України. Ви зробили кілька важливих зауважень. Це війна, в яку залучені всі ми, тому що член Ради Безпеки вирішив порушити Статут ООН. Ми не можемо цього прийняти", — сказав Макрон.

Однак Сі обмежився загальними заявами про необхідність воюючих сторін "захищати жертв, включаючи жінок та дітей". Це можна було б вважати за укол на адресу Росії, але китайський лідер так жодного разу і не згадав Росію безпосередньо у своєму виступі перед пресою.

Переговори Макрона і Сі Цзіньпіна

Напередодні президент Франції Еммануель Макрон прибув з офіційним візитом до Китаю. Разом з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн він мав намір переконати Сі Цзіньпіна не підтримувати Росію у війні проти України.

В ході зустрічі Макрон пішов ще далі. Він закликав Китай не просто утриматися від допомоги агресору, а навпаки – примусити Кремль до початку мирного врегулювання.

Також важливим підсумком переговорів Макрона і Сі став тактичний успіх-китайський лідер погодився провести телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Щоправда, коли ця розмова відбудеться, поки не зрозуміло.

Вас також можуть зацікавити новини: