Мінні тральщики, які передала Британія, не з'являться в Чорному морі до закінчення фойни / фото REUTERS

Мінним тральщикам, які Велика Британія передала Україні, поки що безпечніше не заходити в Чорне море. Судна стануть головною мішенню для Російської Федерації, а система захисту в них слабка, адже їх зазвичай прикривають берегові системи.

"Два мінних тральщики, які Велика Британія передала Україні, зможуть потрапити в Чорне море тільки після закінчення бойових дій. І це найкращий варіант. Якщо спробувати їх перекинути зараз, то росіяни почнуть на них полювання, оскільки ці два судна стануть найбільшими у складі ВМС ЗС України", - зазначив капітан 1 рангу запасу ВМС ЗС України Андрій Риженко в ефірі Еспресо.

За його словами, Україна може і повинна посилити можливості морських безпілотних систем. При цьому Риженко вказав, що наразі росіяни мають перевагу в повітряних засобах нападу, тому захистити тральщики від загрози з повітря буде складно.

Відео дня

"Система протиповітряної оборони тральщика дуже слабенька. Як правило тральщики діють у морі під захистом берегових систем ППО. Тому найкращим варіантом посилення можливостей наших ВМС буде нарощування безпілотних систем. Адже саме за допомогою морських безпілотників Україна змогла нівелювати загрозу ЧФ РФ", - підсумував капітан 1 рангу запасу ВМС.

Допомога Україні від Великої Британії

Наприкінці минулого року у Великій Британії оголосили про створення коаліції з розвитку морських можливостей України. До її складу також увійшла Норвегія.

Учасники пообіцяли допомагати Україні з кораблями, технікою та підготовкою катерного складу морської та річкової флотилій ВМС, морської піхоти, ППО, протимінних підрозділів та інше.

У ВМС повідомляли, що протимінна складова українських сил посилиться британськими тральщиками "Сендаун" і двома нідерландськими протимінними кораблями. Підготовку екіпажів перших двох уже завершили.

Водночас Туреччина закрила прохід у Чорне море для всіх військових кораблів, у зв'язку з чим два українські тральщики "Чернігів" і "Черкаси" залишатимуться за кордоном до завершення війни.

Вас також можуть зацікавити новини: