Міноборони про контрнаступ: усе йде за планом попри російські ракетні обстріли

Заступник міністра оборони заявив, що російські ракетні обстріли протягом останніх тижнів не вплинули на час початку довгоочікуваного контрнаступу.

Плани України щодо контрнаступу проти російської окупації залишаються в силі попри безпрецедентну хвилю російських ракетних атак і ударів БПЛА по нашій державі в останні тижні.

Про це заявив Reuters заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов у суботу в кулуарах великої конференції з питань безпеки Азії "Діалог Шангрі-Ла" в Сінгапурі. Український чиновник зазначив, що разом із атаками крилатими ракетами Україна у травні зіткнулася з неодноразовими ударами балістичних ракет, особливо по містах, зокрема по Києву.

"Їхня головна мета - зупинити наш контрнаступ та націлитися на центри прийняття рішень", - сказав Гаврилов.

Заступник міністра оборони назвав інтенсивне використання Росією балістичних ракет у травні "останнім стратегічним засобом" і зазначив, що системи протиповітряної оборони нашої країни були "більш ніж на 90% ефективними" проти цих атак.

"Для Росії стало величезним сюрпризом те, що ефективність (їхніх балістичних ракет) була майже нульовою проти сучасних систем протиповітряної оборони, які ми отримали від наших партнерів", - сказав Гаврилов.

За словами Гаврилова, російські ракетні обстріли не вплинули на час початку довгоочікуваного контрнаступу.

"Ніщо не може зупинити наші зусилля, наше бажання та нашу впевненість у тому, що ми переможемо в цій війні. Україна розпочне контрнаступ, маючи намір звільнити наші території цього року", - сказав він.

Водночас український чиновник відмовився коментувати як нещодавні атаки безпілотників на території країни-терористки Росії, у тому числі й деякі удари, що досягли Підмосков'я, так і заворушення в в низці регіонів РФ.

"У них (Росії) є багато внутрішніх подій, котрі, звісно, пов'язані з цією війною. У нас є багато людей всередині Росії, які підтримують Україну", - сказав Гаврилов.

Окрім цього заступник голови Міноборони повідомив, що Україна очікує від союзників по НАТО отримати детальну дорожню карту щодо членства під час саміту Альянсу у Литві наступного місяця.

"Ми хочемо бачити чіткий... набір кроків, які повинні зробити обидві сторони. Не просто вказівку на те, що двері відчинені", - сказав Гаврилов.

Він додав, що Україна також розраховує на надання гарантій безпеки, поки країна перебуває в "перехідному періоді" на шляху до членства в НАТО.

Гаврилов під час зустрічей у Сінгапурі також відхилив пропозицію міністра оборони Індонезії щодо створення демілітаризованої зони для припинення бойових дій в Україні, сказавши: "Ми не збираємося вести переговори про будь-яку угоду, пов'язану з втратою нашої території, включаючи Крим".

Гаврилов високо оцінив нещодавню поставку британських крилатих ракет Storm Shadow і зазначив, що передача сучасних винищувачів, таких як F-16, покращила б можливості протиповітряної оборони України.

Водночас український чиновник відмовився говорити про те, чи застосовувалися в бойових діях снаряди великої дальності GLSDB, які західні союзники надали цього року.

За словами Гаврилова, Україна мала хороші зустрічі та дискусії з багатьма країнами, в тому числі з азійськими державами, в рамках "Діалогу Шангрі-Ла". "Ми хочемо взаємодіяти з усіма", - сказав він.

Контрнаступ - чи готова Україна

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до контрнаступу, але хотіла б мати додаткові ресурси для його проведення.

Тим часом, видання Financial Times пише, що Збройні сили України проводять серію точкових операцій, щоб розсіяти увагу російських військ і сформувати потрібне їм поле бою перед контрнаступом. Один із українських чиновників зазначив, що успішний наступ починається з успішного психологічного наступу.

Вас також можуть зацікавити новини: