Росія зможуна набирати іноземців у свою армію / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Спроби Росії створити нові бойові підрозділи, або поповнити втрати у вже існуючих частинах шляхом мобілізації чоловіків із країн Центральної Азії можуть принести Кремлю нові проблеми.

Як повідомляють аналітики ISW у звіті, наполегливість російської влади у використанні населення країн Центральної Азії для мобілізації, ймовірно, створить напружень між країною-агресоркою та її сусідами. Останні все частіше використовують закони про боротьбу з найманцями для покарання громадян, які воювали проти України на боці РФ.

Зокрема, 28 листопада суд Казахстану засудив Олексія Шомполова до шести років і восьми місяців позбавлення за те, що він воював у артилерійському підрозділі ПВК "Вагнера" під Бахмутом. Подібні рішення до цього ухвалювали суди Узбекистану та Киргизстану.

Відео дня

Російські праворадикальні джерела розкритикували владу Казахстану і звинуватили їх у нібито "антиросійській" позиції. На думку аналітиків, якщо кількість таких справ збільшуватиметься, то й рівень напруги в РФ та у її міжнародних відносинах змінюватиметься.

Війна в Україні - мобілізація в російську армію

Як раніше повідомляв УНІАН, в Росії понад чотири тисячі військовослужбовців втекли з частин після початку мобілізації

Це викликало нарікання серед дружин мобілізованих, які скаржились, що командування залишило їх поранених чоловіків помирати без їжі та води в оточенні ЗСУ.

Нещодавно рідні російських мобілізованих опублікували маніфест проти безстрокової мобілізації в Росії. 

Вас також можуть зацікавити новини: