Експерт оцінив спроможність РФ мобілізувати 400 тисяч осіб / фото ua.depositphotos.com

Останнім часом в інформаційному полі почали зʼявлятися повідомлення про підготовку нової хвилі мобілізації в Росії, планами якої є призов 400 тисяч. Військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов вважає, що ця цифра виглядає реальною, проте у РФ не буде можливостей забезпечити цих військових зброєю та захистом. 

"Мобілізаційний резерв Російської Федерації – підготовлений – близько 1 млн 500 тис. осіб. Мобілізаційний резерв загальний – близько 10 млн. Тому цифра в 400 тис. виглядає більш-менш реально. Але вже є заяви російської сторони, що буде призвано не більше 150 тис. осіб через матеріально-технічне забезпечення", – пояснив експерт в ефірі телеканалу "FREEДОМ". 

Військовий експерт зазначив, що під час першої хвилі "часткової" мобілізації в Росії мобілізували 320 тисяч солдатів. Водночас, за його словами, хоча цих людей і змогли мобілізувати, забезпечити їх зброєю чи засобами індивідуального заходу не вийшло. 

Відео дня

"Чи змогли підготувати ці 320 тисяч? Відповідь більш ніж очевидна, коли з’являється відео з-під Авдіївки, де (окупанти – ред.) скаржаться, що цілій роті не видали саперні лопатки, які на війні іноді мають більшу вагу, ніж автомати. І тут, виявляється, що 30% стрілецької зброї, яку видають частково мобілізованим, у технічно несправному стані", – додав він.

Експерт зауважив, що в мобілізованих окупантів взагалі немає аптечок та бронежилетів. Таким чином, навіть якщо РФ мобілізує 400 тисяч осіб, в країни-агресорки немає можливості їх підготувати та забезпечити.

"Йдеться про фактично "м’ясні призови": одноразових солдатів, яких кинуть на передову і час перебування їх в окопах буде максимум 2-3 дні", – резюмував Снєгирьов. 

Мобілізація в Росії: актуальні новини

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко прогнозує, що вже скоро в РФ можуть оголосити нову більш масштабну хвилю мобілізації. Він повʼязує це з величезними втратами ворога на фронті та необхідністю їх компенсувати. 

Російський опозиційний політик Дмитро Гудков переконаний, що Росія не зможе залучити 300 чи 400 тисяч осіб до лав своєї армії добровільно. За його словами, всіх добровольців там уже набрали. 

Крім того, в рамках весіннього призову в Росії вирішили запровадити розсилку цифрових повісток через електронний портал "Держпослуги". Зазначається, що тепер стало неможливо видалити свій акаунт з порталу. 

Вас також можуть зацікавити новини: