Загарбники змушують школярів здавати кров / фото ua.depositphotos.com

На тимчасово окупованих територіях українських дітей примушують здавати кров для загарбників.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу в медіацентрі "Україна-Одеса" заявила адвокат, директор ГО "Східна правозахисна група" Віра Ястребова. "На захоплених територіях окупанти примусово направляють на здачу донорської крові для своїх солдатів українських дітей, школярів та студентів. Як вони люблять казати: "все для фронту, все для перемоги". На місцеве населення їм байдуже, вони ставляться до нього як до матеріалу", – сказала вона.

Крім того, за словами правозахисниці, на окупованих територіях є проблеми з постачанням ліків для хронічних хворих, немає препаратів замісної терапії, препаратів для лікування цукрового діабету, антибіотиків, знеболювального. "Тобто препаратів, які хворі люди мають приймати щодня. Ліки, які завозять окупанти, спрямовують для військових", - наголосила Ястребова.

Відео дня

За даними правозахисників, також на окупованих територіях немає лікарів для цивільного населення. Зокрема, йдеться про медиків вузької спеціалізації.

Лікарні в окупації - останні новини

Як повідомляв УНІАН, на окупованих територіях загарбники облаштовують все більше своїх шпиталів вздовж лінії зіткнення в будівлях місцевих лікарень, закладів освіти тощо. Також відомо, що в Луганську окупанти використовують частину міської поліклініки як казарму.

Навесні минулого року у російській Держдумі запропонували змусити українських військовополонених здавати кров для поранених окупантів.

Влітку у окупованому Мелітополі розносили листівки із закликом здати кров та допомогти хворим людям. Вони були написані українською.

Наприкінці лютого у Міністерстві охорони здоров'я України повідомили, що за рік повномасштабної війни окупанти пошкодили або зруйнували понад 1,2 тис. об’єктів сфери медицини.

Вас також можуть зацікавити новини: