У жителів окупованих територій вилучають українські паспорти / фото REUTERS

На тимчасово окупованих територіях України російські загарбники під різними приводами вилучають в українців паспорти. Ворог може використовувати відібрані документи, зокрема, для своїх диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ).

"Зокрема, окупанти ходять по домівках населення й вимагають отримувати документацію прав власності й таке інше відповідно до норм російського законодавства, а це можливо лише за наявності російського громадянства. При цьому українські документи ворог вилучає. При заяві на отримання російського громадянства український паспорт теж вимагають здавати, хоча у РФ не заборонено мати подвійне громадянство", – наголосили в Центрі національного спротиву

Зазначається, що українські паспорти окупанти також відбирають у тих, хто потрапив до катівень. Після звільнення документи полоненим українцям росіяни не повертають.

Відео дня

"Зауважимо, знищення самоідентифікації є однією з ознак геноциду. Також варто наголосити, що росіяни використовують потім відібрані паспорти для своїх ДРГ і в інших спецопераціях проти України", – додали в ЦНС.

Ситуація на окупованих територіях

Армія РФ таємно завезла на територію окупованої Запорізької АЕС понад 600 мобілізованих й курсантів з Росії. Наразі їх ховають в бомбосховищі, щоб потім задіяти на Донецькій ділянці фронту.

За даними Генштабу ЗСУ, окупанти в окремих населених пунктах Херсонської області облаштовують місця для незаконного утримання громадян України, яких підозрюють у співпраці із Силами оборони та за проукраїнську позицію.

19 лютого в окупованому Бердянську Запорізької області сталася пожежа на базі відпочинку, яку росіяни використовують як військовий шпиталь. Стовп чорного диму було видно здалеку.

Вас також можуть зацікавити новини: