Правозахисниця роповіла про злочини окупантів на окупованій території / фото ua.depositphotos.com

На тимчасово окупованій Луганщині російський військовий вбив доньку місцевого вчителя. Трагедія сталася в Антрациті.

Про це під час брифінгу у медіацентрі "Україна – Одеса" розповіла адвокатка, директорка громадської організації "Східна правозахисна група" Віра Ястребова.

"На жаль, є інформація щодо вбивства дівчини Світлани – це донька місцевого вчителя. Вбивство сталося у місті Антрацит Луганської області – на тимчасово окупованій території. Відомо, що це зробив колишній в'язень, бойовик загону "Шторм Z" Чуріков Станіслав. Зараз він поданий в розшук, але його розшукують нібито виключно за дезертирство", – заявила Ястребова.

Відео дня

Вона вважає, що окупаційна влада розшукує з таким формулюванням для того, щоб не викликати обурення у місцевого населення. На її думку, можливо загарбники побоюються бунту місцевих жителів, тому не повідомляють в засоби масової інформації істину причину розшуку людини, яка причетна до вбивства.

Крім того, за даними правозахисниці, на окупованих територіях почастішали випадки ґвалтування та вбивства українських жінок.

"На жаль, ми можемо констатувати що ці такі випадки почастішали", – сказала вона.

Адвокатка додала, що на тимчасово окупованих територіях Луганщини та Донеччини порівняно з 2021 роком ґвалтування зросло на 84%. Зокрема, на цей час, з початку 2023 року, там зареєстровано понад 210 випадків зґвалтування жінок.

"Ці дані не включають Херсонську та Запорізьку області. Також наведені дані можуть бути неточними, оскільки окупаційна поліція не завжди реєструє подібні випадки. Окрім того, потерпілих часто переконують не подавати заяви… Зазвичай, гвалтують жінок 18-40 років, але є й неповнолітні", – наголосила правозахисниця.

Вона додала, що таке явище місцеві жителі пов'язують із високою концентрацією на цій території російських військових, серед яких багато колишніх в’язнів, яких прямо з тюрми відправили воювати проти України.

За даними деяких Телеграм-каналів, в Антрациті чоловік на прізвище Чуріков, 1977 року народження, зґвалтував, відрубував кінцівки та підпалив тіло жінки. Також він занесений до бази "Миротворця".

Ситуація на окупованих територіях

У Новій Каховці на Херсонщині нещодавно підірвали автомобіль окупанта-"єдинороса" Володимира Малова. Він отримав тяжкі поранення. Згодом стало відомо, що Малов помер у лікарні

Тим часом у Маріуполі росіяни продовжують затримувати людей. Нещодавно окупанти взялися за трьох школярів і висунули їм абсурдні звинувачення. Зокрема, дітям інкримінують те, що вони "створювали негативний образ Росії" та "розповсюджували націоналістичну символіку".

Вас також можуть зацікавити новини: