Олександр Черненко оцінив наслідки атаки по порту в Усть-Лузі / колаж УНІАН, скриншоти

Нічна атака дронів по російському порту в Ленінградській області РФ стала тією операцією Служби безпеки України, яку окупанти будуть відчувати ще довго. Уражено важливі для Росії обʼєкти – нафтовий термінал "Усть-Луга Ойл" та завод "Новатек".

Про це написав  у колонці для "Цензор.Нет" політичний експерт, народний депутат 8-го скликання Олександр Черненко. Він зауважив, що термінал зупинив свою роботу, що підтвердили і західні ЗМІ. Там переробляли газовий конденсат на нафту, а також відвантажували нафтопродукти.

"Це один із найновіших та найважливіших російських терміналів, який працює на експорт, але постачає також паливо і для російських військ. Після атаки всі танкери, які були біля терміналу, вийшли в море. Їхнє завантаження зірване, а частина обладнання порту виведено з ладу. Відмічу, що "Новатек" один з найновіших об’єктів росіян, який заточений на експорт нафти. Причому збудований із залученням західного обладнання ще у досанкційні часи, що серйозно ускладнить його відновлення", – додав Черненко. 

Відео дня

Ураженням цього терміналу Україна показала світу, що інфраструктура РФ вразлива, а сама Росія є ненадійною як постачальник нафтопродуктів. Також було завдано шкоди на сотні мільйонів доларів. А збитки від зірваних контрактів та непідписаних угод можуть обчислюватися мільярдами доларів. 

Водночас СБУ вчергове довела, що в Росії немає місць, куди б вона не "дотягнулася".

"Окупований Крим і прикордонні регіони РФ давно стали полем бою. Тепер спецоперації проходять по всій території Росії. Однозначно удар на Балтиці став повною несподіванкою для росіян. Тепер ще один регіон треба прикривати ППО, знімаючи його з фронту. Втім прикрити ППО всі об’єкти, росіяни, як не крути, не зможуть. Пам’ятаю, що на Далекому Сході підлеглі Малюка вже проводили спецоперацію, підірвавши важливий залізничний тунель. Можливо наступний дрон прилетить туди?" – резюмував політичний експерт. 

Удар по нафтовому терміналу в Росії

В ніч проти неділі, 21 січня 2024 року, в Ленінградській області сталася "бавовна". Дрони завітали до населеного пункту Усть-Луга, де розташований морський торговий порт. Палав нафтовий термінал

Ввечері того ж дня стало відомо, що російська компанія "Новатек" повністю зупинила роботу свого нафтового терміналу в порту Усть-Луга під Санкт-Петербургом після потужної пожежі. Примітно, що порт Усть-Луга є одним з двох основних вузлів російського енергетичного експорту в Балтійському морі.

Джерела УНІАН повідомили, що Росія змушена перекидати системи ППО в тилові райони після тієї атаки. Зазначалося, що після атаки СБУ всі танкери, які були біля терміналу, відійшли далеко в море. 

Вас також можуть зацікавити новини: