Недопущений на вибори в РФ Надєждін звинуватив Путіна у початку війни на Донбасі

До вторгнення росіян люди на частині сходу України жили нормально, підкреслив політик.

Російський антивоєнний політик Борис Надєждін, якого не допустили на вибори президента Росії 2024, відкрито звинуватив російського диктатора Володимира Путіна у початку війни на Донбасі.

На частині сходу України до вторгнення російських загарбників не було "національно-визвольних рухів" за РФ чи "Новоросію", і люди там нормально жили, не було обстрілів і боїв, розповів Надєждін в ефірі російської служби "Радіо Свобода".

"...поки там "Стрєлков" (засуджений екс-співробітник ФСБ Росії, колишній "міністр оборони" самопроголошеної "ДНР" Ігор Гіркін, - Ред.) не зійшов туди зі своїми, як би їх м'якше назвати, бійцями, так, там ніякої стрілянини не було і, щобільше, до 14 року ну ось абсолютно не було ніяких там національно-визвольних рухів, в сенсі за "Новоросію" чи за Росію. Не було там нічого, жили там нормально люди... ніяких там боїв не було, ніхто там не гинув, ніхто нікого не обстрілював", - зазначив він.

Політик додав, що "це все пов'язано (війна на Донбасі, - Ред.) з тими рішеннями, які ухвалив Путін". "Тому фатальна помилка його була у 22 році (швидше за все, мова йде про початок повномасштабної війни проти України, - Ред.), але те, що там було в Донецьку і Луганську теж, звичайно, було помилкою...", - заявив Надєждін.

Важливі новини - Росія у центрі уваги

У РФ у березні заплановано проведення виборів президента - 15-17 числа. Російська Центральна виборча комісія не включила до списку кандидатів єдиного політика, який відкрито виступав за припинення війни проти України - Бориса Надєждіна. 

Формальний привід для відмови включення до переліку кандидатів - нібито завелика кількість помилок у підписах громадян, які були зібрані за його висунення на посаду президента.

Варто зазначити, що Росія вирішила провести свої "вибори" і на окупованій частині Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Повідомлялося, що там "голосування" почнеться раніше. 

Нагадаємо, росіяни у квітні 2014 року вдерлися на частину Донбасу і підтримали там своїх посіпак, які заявили про створення так званих "ДНР" і "ЛНР". Після цього влада РФ стверджувала, що на сході Київ "утискав права російськомовних", і люди нібито "хочуть до складу Росії". 

22 лютого 2022 року російська сторона ратифікувала договір про дружбу з "ЛДНР", в якому, зокрема, йшлося про спільну "оборону кордонів" та "захист прав етнічних меншин". 24 числа того ж року рано вранці Володимир Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Росіяни захоплювали українські території, а пізніше визнали частини окупованих земель, у тому числі Донбасу нібито "своїми".

Вас також можуть зацікавити новини: