2 березня в російських медіа з’явилась інформація про містичних "українських диверсантів", які в Брянській області РФ чи то завдали ударів дронами, чи то підірвали електропідстанцію/газову станцію, чи то розстріляли шкільний автобус, чи то взяли в заручники мешканців російських селищ… Паралельно в Росії повідомили, що російський диктатор Володимир Путін хоче провести екстрене засідання Ради безпеки РФ. Пізніше, правда, градус інформатаки трохи знизили, але Путін все одно заговорив про "неонацистів" та "терористів".

Уявіть собі, що під час війни на територію Росії заходить 50 диверсантів і потім спокійно виходить

Що це було? Неозброєним оком помітно, що росіяни вдались до неякісної  ІПСО (інформаційно-психологічної операції). Вона в цілому виглядає доволі дико, особливо після того, як у РФ заявили про вихід 50-ти диверсантів з території Росії. Тобто, уявіть собі, що під час війни на територію Росії заходить 50 диверсантів і потім спокійно виходить. Чи таке можливо? Якщо так, це лише характеризує Росію як failed state, тобто неспроможну державу. 

Відео дня

Знаково, що одразу ж після появи цієї інформації ми дізнались, що  Путін, начебто, планує провести Радбез РФ. Мовляв, бачите, українці - терористи, саме тому ми розпочали СВО, щоб їх повбивати. Але все це чітко демонструє неякісність ІПСО, зробленої кривими руками. 

Росіяни почали боятися, панікувати через те, що відбувається в їхній країні

Мета Путіна полягала лише в тому, щоб посилити кампанію з мобілізації росіян, посилити дію наративу про "вставай, страна огромная". Вони очікують, що після появи фейків про українських диверсантів в Сушанах, російські чоловіки підуть записуватись до армії РФ та ПВК "Вагнер". 

Але, як бачимо, така ІПСО призвела лише до зворотних наслідків. Росіяни почали боятися, панікувати через те, що відбувається в їхній країні. Ба більше, громадяни РФ чітко бачать, що їх президент — лузер. Адже, якщо якась ДРГ може вільно зайти й вийти з території РФ, це означає, що Путін просто неспроможний керувати ситуацією. Тобто для росіян все це виглядає як неякісна диктатура, яка може "ганяти" хіба що своїх, а зробити щось щодо українців — зась. 

Деякі експерти висловлювали думку, що росіяни вигадали історію про українських диверсантів, аби використати це як привід для нового вторгнення на територію України. Але в росіян наразі немає сил для нового наступу. Якби вони були, армія РФ давно могла б взяти і Донбас, і Одесу, або ж зайти з Білорусі та перерізати шляхи постачання Україні західної допомоги. Та таких спроможностей у росіян немає. 

Якщо росіяни вважали, що вони будуть ходити й безкарно руйнувати українські міста, вони сильно помилились

Цікаво також, що в Офісі президента України поширену російськими ЗМІ інформацію назвали провокацією. Натомість про захід на територію Брянської області заявили в "Російському добровольчому корпусі". Мовляв, хотіли показати землякам, що "вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом". Це вже хороша ІПСО і я її підтримую. Адже це призводить до того, що ми відчуваємо нашу силу, відчуваємо, що за нас воюють навіть росіяни. 

А на загал, громадяни РФ все-таки мають чітко зрозуміти, що напередодні весняного наступу ЗСУ на території РФ може бути дедалі більше ударів безпілотників та інших акцій. Це може набути і масового характеру, адже удари по командних пунктах, аеродромах, штабах військових частин можуть входити до однієї з фаз проведення наступу.

Тобто, якщо росіяни вважали, що вони будуть ходити й безкарно руйнувати українські міста, вони сильно помилились. Війна, схоже, й справді може перейти на територію Росії й тоді когось з них наздожене карма.

Все можливо.

Михайло Самусь, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань