Окупанти потраплять у пастку, вважає Світан / фото REUTERS

Військовий експерт Роман Світан розповів, що херсонсько-кримське угруповання армії РФ може потрапити в оперативне оточення, тому що ЗСУ будуть рухатися в бік Азовського моря.

"Запорізький фронт зараз має протяжність у ширину 250-270 км, а у глибину біля 100 км до узбережжя Азовського моря. Щільність військ у росіян на цій ділянці мабуть найменша серед всіх інших ділянок фронту, тому вони себе почувають дуже невпевнено. Ті українські резерви, що були перекинуті з правого на лівий берег річки Дніпро, посилюють і Запорізький фронт, де є три перспективні напрями майбутньої атаки українських військ: з Оріхова на Токмак та Мелітополь, з Гуляйполя на Пологи та Бердянськ, з Вугледара на Волноваху і далі на Маріуполь", - заявив Світан для "Еспресо".

Експерт додав, що окупанти розуміють складність ситуації, а тому в їх рядах частішають випадки дезертирства.

Відео дня

"Зараз почалися морози та підсохло, тому вважаю, що найближчим часом українські війська почнуть виконувати завдання з перетину суходільного коридору росіян до Криму та вихід на узбережжя Азовського моря. Після виходу до Азовського моря, українська армія розсікає російський коридор до Криму і переводить у режим оперативного оточення херсонсько-кримське угруповання противника. Оптимальний варіант – вихід на Азовське узбережжя і далі зачистка від росіян, бо десь через тиждень-півтора у противника закінчаться армійські запаси, тому можна буде впевнено зачищати від росіян і частину Запорізької, і Херсонську області, і далі заходити до Криму через Мелітополь. Там є три суходільних коридори: Арбатська стрілка, Чонгар і Перекоп у районі Армянська. До Армянська ми зараз вже дістаємо HIMARS, тобто це справа найближчих тижнів. Найперспективніший напрямок – з Гуляйполя на Пологи, саме з Пологів спостерігається зараз вихід російських військ на Маріуполь", - пояснив Світан.

Війна в Україні: що відомо

Зазначимо, що думку Світана щодо наступу ЗСУ розділяє і публіцист Андрій Піонтковський. Він вважає, що якщо Україна отримає від США набір озброєнь, то в найкоротші терміни зможе піти в великий наступ в Запорізькій області. За його словами, можливе "взяття Мелітополя, вихід на узбережжя, створення величезного херсонсько-кримського котла і капітуляція Росії".

За даними аналітиків ISW, загальний темп військових операцій Сил оборони України та російських окупаційних військ уздовж лінії фронту останніми днями сповільнився через погіршення погодних умов. Але, ймовірно, він прискориться вже починаючи з наступних кількох тижнів.