Після зниження температури по всій Україні і замерзання землі, темп бойових дій прискориться / фото УНІАН

Загальний темп військових операцій Сил оборони України та російських окупаційних військ вздовж лінії фронту останніми днями сповільнився через погіршення погодних умов. Але, ймовірно, він пришвидшиться вже починаючи з наступних кількох тижнів.

Температура повітря в Україні поступово падає, і земля на передовій промерзає, наголошують аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Українські й російські повідомлення з важливих прифронтових районів на сході та півдні України, враховуючи Сватове, Бахмут і Вугледар, вказують на те, що операції з обох сторін нині утруднені через зливу і, як наслідок, сильний бруд", – йдеться у зведенні.

Відео дня

Але після зниження температури по всій Україні і замерзання землі, темп бойових дій прискориться, оскільки обидві сторони підвищать мобільність.

Згідно з даними синоптиків, температура в районах на північному сході України, наприклад, уздовж лінії Сватове – Кремінна, з 28 листопада по 4 грудня впаде майже до нуля або нижче за її денний максимум.

"Ймовірно, землі знадобиться кілька днів за стабільних низьких температур, щоб затвердіти, що означає, що наземні умови, найімовірніше, дозволять збільшити темпи операцій по всій Україні протягом вихідних 3-4 грудня і наступного тижня", – зазначили аналітики ISW.

Разом із тим наголошується, що поки неясно, чи планує якась зі сторін відновлення великих наступальних чи контрнаступних операцій у цей час.

Війна в Україні: ситуація на фронті

Раніше речник Східного угрупування Сергій Череватий наголошував, що несприятливі погодні умови можуть значно вплинути на ситуацію на фронті: сильні дощі, туман і сльота, найімовірніше, пригальмують атаку з обох сторін.

На думку експертів, напередодні зими російські війська в Україні змушені знижувати інтенсивність атак, однак, інтенсивність бойових дій найближчими місяцями залишиться на високому рівні, при цьому ЗСУ отримають можливість звільнити нові території.

Аналітики Інституту вивчення війни прогнозують, що  ЗСУ можуть скористатися перевагами замерзлої місцевості, щоб рухатися легше, ніж восени.

Раніше голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай заявив, що з настанням морозів звільнення області відбуватиметься швидше. На напрямку Сватове – Кремінна ініціатива на боці Збройних сил України, а Білогорівку атакують російські "зеки". За словами Гайдая, на Луганщині досі зберігається несприятлива погода, наші захисники не можуть рухатися швидко.

Вас також можуть зацікавити новини: