ЗРК Patriot - основна ППО ряду країн НАТО / фото REUTERS

Військовий експерт Роман Світан прокоментував рішення Німеччини передати Польщі зенітно-ракетні комплекси Patriot. Полковник ЗСУ вважає, що ця система ППО одночасно прикриє і польське, і українське небо.

"Ці ЗРК Patriot будуть поставлені Німеччиною Польщі. Їх швидше за все поставлять якраз на кордоні з Україною. Якщо так ухвалять рішення, то на кордоні з Україною кілометрів 100 вони прикриватимуть небо України. Зі свого боку ми можемо свої ракетні комплекси перевести ближче до центру, в бік сходу. Можна сказати, що частина заходу України буде прикрита вже парасолькою НАТО. Patriot - дуже хороші системи і навряд чи одну, швидше за все як мінімум дві цих системи дадуть. Ці дві системи можуть закрити якраз і польський кордон. Ми відтягнемо свої ППО на схід і збільшимо щільність протиповітряної оборони. Там стоять ЗРК С-300 - їх краще звичайно використовувати на інших ділянках української території", - сказав Світан.

Також Світан зазначив, що генерали НАТО пізно прийняли це важливе рішення. 

"По совісті, це потрібно було зробити ще рік тому. А так загинуло два жителя Польщі", - додав експерт.

Падіння ракети в Польщі

Нагадаємо, раніше міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт запропонувала передати Польщі систему протиракетної оборони Patriot, щоб допомогти їй захистити свій повітряний простір. Зараз Німеччина має 12 ЗРК Patriot, два з яких розташовані в Словаччині.

Ця пропозиція, ймовірно, є наслідком масованої ракетної атаки росіян по Україні 15 листопада. Того дня російські терористи випустили по нашій державі близько сотні ракет.

Під час цієї атаки в польському селі Переводів біля кордону з Україною впала ракета, що призвело до смерті двох людей.

Як згодом з'ясували в НАТО, це була ракета української системи ППО. Однак в Альянсі відповідальність за цей інцидент поклали на Росію, яка обстрілювала критичну інфраструктуру України.