Експерт пояснив нове призначення Герасимова в РФ / фото REUTERS

Експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь вважає, що Герасимов та його генерали можуть зараз запропонувати Путіну знову традиційну велику операцію на кшталт "Стрибка мангуста".

"Зараз дуже цікаво подивитися, чи припиняться масовані ракетні обстріли, бо це буде означати, що дійсно Суровікіну сказали: "Все! Достатньо твоїх армагедонів, бо відсутність світла в українців не впливає на поле бою". А з іншого боку Герасимов та його генерали традиційні, які готувалися на досвіді Холодної війни, можуть зараз запропонувати Путіну традиційну велику операцію знову на кшталт "Стрибка мангуста", - сказав Самусь для Еспресо.

Фахівець додав, якщо окупанти знову почнуть, наприклад, нарощувати сили у Білорусі, то відразу буде зрозуміло, що вони пішли по концепції повторення "Стрибка мангуста", можливо, з більшими силами.

Відео дня

"Герасимов зі своїми генералами зможуть запропонувати Путіну мобілізувати 500 тисяч і спробувати ще раз піти у наступ. Звісно, це вже буде операція не на три дні, але у будь-якому разі можуть спробувати відрізати українські війська від постачань або якось перевести операцію на захід України, або прорвати фронт на Донбасі. Тобто будуть ознаки, якщо ракетні обстріли припиняться, які були через кожні декілька днів по 100 ракет різного типу, то це буде означати, що Герасимов дійсно запропонував новий план. Але у будь-якому разі для підготовки йому потрібно як мінімум 2 місяці, хоча мобілізація йде, однак, вона має бути набагато інтенсивніша. Сьогодні стала відома інформація, що у РФ скасували бронь для чоловіків, що мають трьох дітей, відповідно, Путін буде намагатися забирати всіх, кого можна", - зазначив Самусь.

Призначення Герасимова - що відомо

11 січня Сергія Суровікіна на посаді командувача об'єднаним угрупуванням військ в Україні замінили на начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова. 

На думку радника глави офісу президента Михайла Подоляка, зміна командира російських окупантів в Україні свідчить про те, що в РФ стався реванш класичного генералітету.

Аналітики Інституту вивчення війни припустили, що це може бути політичним рішенням, щоб послабити в Росії владу силовиків.