Публічно називати потреби України у мобілізації - це небезпечна гра з Росією, вважають у Сухопутних військах / колаж УНІАН, фото УНІАН

Обговорювати публічно питання, яку кількість людей потрібно мобілізувати - це небезпечна гра з Росією, оскільки це допомагає ворогу прогнозувати дії армії України та її ресурси

Про це розповів військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в ефірі Еспресо.

"Питання цифр - скільки потрібно мобілізовувати, я вважаю, що недоцільно обговорювати це взагалі, бо для ворога це дає розуміння кількості, яку хочеться призвати людей. Можна легко спрогнозувати під що їх будуть застосовувати, яка наявність техніки може з'явитися додатково в нас", - заявив він.

Відео дня

За його словами, ворогу це може дати розуміння, де ЗСУ можуть потенційно активізувати свою роботу.

"Те, що мобілізовувати людей потрібно - це однозначно і тут питання навіть стоїть, як на мене, не в тому, щоб призвати 500-600 тисяч. Для мене в рази стоїть важливіше питання, щоб люди, які не залучені зараз у військовій справі, потенційно були готовими взяти зброю, тим паче якщо ми чекаємо цей законопроект, який має внести зміни в закони про мобілізацію, військову службу, тотальний опір, то власне тут важливіше говорити, якими силами й засобами готувати те ж саме цивільне населення, або потенційних майбутніх рекрутерів", - пояснив військовий.

Він також зазначив, що за два роки війни Україна мала зрозуміти, що чинних військових потрібно підсилювати.

"Ми хочемо зброю, техніку від союзників, але на них все одно потрібно посадити людей і окрім техніки ще потрібно багато інших нюансів, та ж сама логістика, її відновлення, ремонтні бази, які, як правило залучають в рази більше людей, аніж, скажімо, бійців на полі бою. Знову ж таки, скільки наші союзники зможуть до себе взяти на навчання людей, скільки ми зможемо підготувати. Тому цифри варто тримати в таємниці, це моя суб'єктивна думка", - підсумував голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ.

Що в Україні кажуть про додаткову мобілізацію

Президент Володимир Зеленський заявив, що мобілізація в Україні необхідна, в першу чергу, для того, щоб була справедливість: щоб люди, які з першого дня на війні проти РФ, могли відпочити.

Воїни, які були на фронті у найпотужніші й найскладніші часи, заслуговують на справедливість, - на те, щоб їх хтось замінив, розповів президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Channel 4 News.

Також Зеленський прокоментував потребу в мобілізації ще близько півмільйона чоловіків в армію. Президент акцентував, що життя людини - це пріоритет номер один, тому на цю мить він не бачить достатніх деталей, щоб відповість на це "так". "Просто це не тільки життя, життя - це номер один. А друга історія - це відповідні дії та відповідні операції. І тому я сьогодні не побачив поки достатньо зрозумілих деталей, щоб сказати, що півмільйона потрібно мобілізувати", - заявив він. Також глава держави знову зупинився на питанні фінансування мобілізації такої кількості людей. Тут потрібно правильно рахувати, акцентував Зеленський.

Командир 1-го механізованого батальйону Третьої окремої штурмової бригади (ОШБр) Збройних сил України з позивним "Бот" прокоментував інформацію, що вік чоловіків, які підлягають мобілізації, можуть знизити з 27 до 25 років. На його думку, у 25 років чоловік - це "вже дядько", тому знизити граничну норму слід до 22 років. 

Вас також можуть зацікавити новини: