Експерт розповів, чого хоче домогтися Росія обстрілами енергетичних об'єктів (відео)

Він нагадав, що раніше вони атакували об'єкти транспортної інфраструктури та нафтобази.

Росія обстрілює енергетичні об'єкти України, бо сподівається налаштувати людей проти уряду і зламати український опір.

Однак влада Росії дуже сильно помилилася у своїй оцінці суспільно-політичних настроїв в Україні, розповів військовий експерт Олександр Мусієнко в інтерв'ю УНІАН.

Він прокоментував обстріл 31 жовтня, коли РФ випустила по території України 50 ракет, 44 з них збило ППО. За різними оцінками, цей обстріл обійшовся РФ в суму близько 700 мільйонів доларів. 

"Вони бачать, що після їх відступу в Харківській області, після декількох місяців безуспішного штурму Бахмута і Авдіївки, після безуспішних спроб стримувати наступ українських військ в районі Сватово-Кремінної і правого берега Херсонської області їм необхідно хоч щось показати всередині. Вони вважають, що цим вони намагаються зламати український опір. Тому удари зараз наносяться саме по енергетичних об'єктах", - сказав він.

Мусієнко нагадав, що раніше російські війська вже влаштовували ракетний терор по об'єктах транспортної інфраструктури, а також по нафтобазах і нафтопереробних заводах.

"Так, це доставило певні незручності і на деякий час створило дефіцит, але проблему вирішили. Зараз у них наступна хвиля - це об'єкти енергетичної інфраструктури. Розрахунок на те, що напередодні зими потрібно доставити мирному населенню якомога більше проблем і спровокувати хвилю критики з боку українського народу проти уряду. Але це так не працює, тому що росіяни дуже сильно помилилися у своїй оцінці суспільно-політичних настроїв в Україні", - пояснив експерт.

Також він зазначив, що кількість ракет в останніх обстрілах постійно зменшується.

"Якщо порахувати, то 10 жовтня були випущені 83 ракети. Це не враховуючи ракет С-300, якими обстріляли Запоріжжя, Миколаїв і Харків і не враховуючи дрони-камікадзе. 17 жовтня було вже менше ракет. Зараз ми побачили близько 50-ти. Можемо констатувати, що у них не вистачає ресурсів, щоб тижнями безперервно проводити масовані ракетні обстріли", - додав Мусієнко.

Масовані обстріли України

Як повідомляв УНІАН, армія РФ систематично завдає масованих ракетних та авіаційних ударів по енергетичних об'єктах України.

В результаті цього зруйновано третину електростанцій, серйозно пошкоджено близько 40% енергетичної інфраструктури.

В Україні почалися відключення світла, українців просять економити електроенергію, особливо в пікові для енергосистеми години.

Влада вже домовилися з 12 країнами про постачання обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури.

Єврокомісар з питань енергетики кадрі Сімсон під час візиту до Києва повідомила, що Євросоюз готовий постачати Україні електроенергію у разі дефіциту. 

Вас також можуть зацікавити новини: