Ми прийдемо до того, що атаки РФ перестануть впливати на енергосистему України / фото УНІАН, Олександр Синиця

Ракетні атаки росіян по енергетичній інфраструктурі України перестануть мати такий значний вплив на енергосистему країни.

Таку думку в ефірі телемарафону озвучив політолог Ігор Рейтерович.

За словами експерта, енергетичний "Рамштайн" для України не буде діяти з такими затримками, які спостерігаються з поставками військово-технічної допомоги. 

"Він звичайно запрацює швидше навіть ніж "Рамштайн", який стосувався озброєння, з однієї простої причини. Давайте згадаємо, що напередодні широкомасштабного вторгнення українська система була відключена від системи загальної Російської Федерації і перенаправлена на систему саме Європейського Союзу. Тоді був зроблений такий тест, він показав що все працює. Немає якихось там принципових розбіжностей і проблем, які не дозволяють нам діяти в рамках цієї європейської енергетичної системи. Тому вже зараз поставки якоїсь електроенергії можуть відбуватися в оперативному порядку. Залежно від того, які у нас потреби є. І наскільки мені відомо, такі поставки вже були. Зокрема Польща це робила. Зрозуміло, що вони більшою мірою поки стосується більш західних регіонів України. Але, знову-таки, оскільки у нас єдина енергосистема, якщо туди буде йти додаткова якась енергія, можна буде тоді її перекидати на інші області", – зазначив Рейтерович.

За словами політолога, Україна отримає якийсь запас засобів, які необхідні нашим енергетикам, щоб оперативно виправляти пошкодження енергетичної інфраструктури.

"Ці поставки найближчим часом будуть вже зроблені. ... Я думаю, що кількість цих запасів буде тільки збільшуватися, оскільки вже опалювальний період", – вважає він. 

Експерт наголосив, що Європа зацікавлена в стабільній роботі енергетичної системи України. 

"У тому числі через те, що у нас є певний взаємозв'язок. Та й колись ми їм давали енергію, коли їм треба було. І тепер їхня черга допомагати нам, перекидати якісь залишки цієї енергії, надлишки, які у них є, для того щоб ми тримали свою систему в певному балансі. Тому я думаю, що тут якраз не буде це все розтягнуто в часі. ... Це питання зараз навіть більш важливе в якихось моментах, ніж питання конкретно військово-технічної допомоги. Чому що це теж гуманітарна і національна, за великим рахунком, безпека. Якщо Україна в цьому зможе вистояти, вона відповідно вистоїть на полі бою", – додав він.

На думку Рейтеровича, допомога в енергетичній сфері буде збільшуватися, і зрештою Україна прийде до того, що російські атаки перестануть завдавати такої шкоди.  

"Рано чи пізно ми прийдемо до такої ситуації, до певного балансу, що скільки б росіяни не носили удари, це не буде дуже сильно (принаймні, так як зараз) впливати на нашу систему. Це об'єктивно. У них ракет більше не стане, а ось у нас засобів, щоб ці ракети збивати, стане більше", – упевнений він. 

"Рамштайн" для України у сфері енергетики: що варто знати

У вівторок, 1 листопада, президент України Володимир Зеленський провів зустріч з комісаром Європейського Союзу з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Тоді президент заявив, що Росія серйозно пошкодила вже близько 40% всієї енергетичної інфраструктури України, зокрема ТЕС, ТЕЦ і ГЕС.

Президент виступив за створення платформи для підтримки української економіки, зокрема енергетичної сфери, типу контактної групи у форматі "Рамштайн", яка опікується питаннями військово-технічної допомоги. 

"Ця платформа, такий "економічний Рамштайн", будується і почне працювати. Питання енергетики сьогодні йде поряд з фінансовою кризою і дефіцитом зброї, тому має бути створений такий майданчик", – сказав глава держави.

Вас також можуть зацікавити новини: