Експерт оцінив, чи вдарить Україна по російських суднах у Чорному морі / фото twitter.com/Osinttechnical

Україна закрила Азовське та Чорне моря для Російської Федерації. Тепер всі російські кораблі розглядаються ЗСУ в якості військових цілей, і Україна має озброєння для удару по них.

"Україна володіє ракетами власного виробництва, якими потопили крейсер "Москва". Плюс є протикорабельні ракети, які отримали від союзників. Вони можуть бути повітряного базування і наземного. Як мінімум весь окупований Крим цими ракетами дістаємо. Будь-які судна, які заходять в порти Російської Федерації, будуть розцінюватися як військові цілі. Не тільки порти Російської Федерації, а й порти, що знаходяться на окупованих територіях, також закрили. Тобто це означає, що автоматом закривається не тільки Чорне море, а й Азовське", - розповів політолог та офіцер ЗСУ Тарас Березовець.

За його словами, є можливість, що будуть бити по російських суднах, в тому числі тих, що перевозять вкрадене українське зерно.

"Я думаю, що в якості показової цілі будуть обирати, звичайно ж, корабель під російським прапором. Не виключено, що це буде і торговий корабель, може бути і військовий. Не думаю, що будуть топити інші судна під іншими прапорами, а російські швидше за все, в тому числі ті, що перевозять крадене зерно. Це законна ціль. Крім того, це буде показово, що все крадене йде прахом. Всі партнери попереджені", - підсумував експерт.

Ситуація в Чорному морі - останні новини

18 липня 2023 року Москва оголосила про вихід з "зернової угоди", зв'язку з чим відкликала гарантії безпеки. Крім того, Міноборони РФ пригрозив топити будь-які судна, що заходять в українські порти, тому що їх будуть розглядатися як "потенційні перевізники військових вантажів", а країни, відповідальні за перевезення, будуть союзниками України.

Міністерство оборони України відповіло на погрози Москви і закрило для російських кораблів північно-східну частину Чорного моря і Керч-Єнікальську протоку.

Вас також можуть зацікавити новини: