Ситуація на Авдіївському напрямку важка / фото Вікіпедія

Окупантам вже не вдасться проводити так звані "м'ясні" штурми на Авдіївському напрямку без пауз.

Про це заявив голова Українського центру безпеки та співпраці, військовий експерт Сергій Кузан в ефірі інформаційного марафону. Він сказав, чи бачить потенціал в росіян атакувати без пауз на Авдіївському напрямку.

"Без паузи в них не вдасться вже. Тому що усі ті резерви, які були призначені, щоб дійти аж до Карлівки, до Карлівського водосховища - вони просто вже втрачені. Ще під час штурмів Авдіївки їх було знищено. І тепер вони змушені відновлюватися. Вони виводять окремі підрозділи звідти. Тобто, як мінімум на рівні батальйону для відновлення і потім для подальшої ротації. І цей процес буде надалі тривати ще кілька тижнів. Принаймні, два-три тижні вони спробують швидко накопичитися для того, щоб завдати ударів", - сказав Кузан.

Відео дня

За його словами, в районі сіл Бердичі, Семенівка та Орлівка російські загарбники сподівалися, що принаймні дійдуть до водних перешкод - до системи водойм, але затрималися на східному березі.

"Навіть до водойм не відсунули наші сили, які, здавалося б без належних укріплень, у низовині, і здавалося, що саме тут мав би вирівнятися фронт. Фронт вирівнявся раніше саме завдяки грамотно організованій обороні, і тому, що були збиті хвилі наступальних сил противника", - сказав Кузан.

Також він прокоментував, чому тільки зараз Сили оборони України взялися за активне будівництво фортифікаційних споруд, у тому числі на Авдіївському напрямку.

"Все залежить від стратегії ведення війни. Якщо ще минулого року ми всі свої ресурси спрямовували якраз для наступу, тобто, нам було важливо по всьому півдню, усій лінії фронту, заплутати ворога, не дати йому зрозуміти, на якій ділянці у нас буде цей наступ - де ми зможемо проломити цей фронт. Тому, очевидно, що ми не могли на цій ділянці займатися великим будівельними роботами. Ми не могли робити ці мінні поля, бо це би обмежувало би наше поле для маневру, і очевидно, противник би розумів, де ці напрямки, де ми будемо зосереджувати свої сили для наступу", - наголосив Кузан.

Він додав, що наступальна кампанія передбачає спрямування ресурсів на одні заходи, а оборонна кампанія - це зміна ресурсів, які спрямовуються не на наступ, а на оборону.

"Звісно, нам дуже потрібні були би ці гроші, щоби готувати одночасно і одну кампанію, і іншу, але, однак, наші ресурси ж дійсно обмеженими", - сказав Кузан.

Також він розповів, навіщо росіяни штурмують Роботине, де гине велика кількість особового складу окупантів.

"Це дуже важливо, це ж політичне завдання у Путіна. Перед виборами він хоче знівелювати наші успіхи, як вони кажуть, що все це, це заслуги, успіхи українського контрнаступу за минулий рік, і ось тепер, якщо, мовляв, до виборів ми зріжемо, то мовляв, немає ніякого просування у Збройних сил України, і Путін знову переможець... Вони будуть видавати ці кілька квадратних кілометрів як свою величезну перевагу", - наголосив Кузан.

Експерт відзначив, що наразі з трьох сторін - з півдня, заходу і сходу, йдуть постійні безперервні атаки цього плацдарму біля Роботиного.

"Вкидають одну за одною більші чи менші піхотні групи. Вони намагаються закріпитися у цих руїнах, живуть буквально по кілька днів, не вилазять з цих нір. А щойно вилазять - їх накриває наша артилерія або ж наші ударні безпілотники", - сказав Кузан.

Ситуація в Авдіївці

10 березня офіцер 59 окремої мотопіхотної бригади Збройних сил України їм. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький зазначив, що наступ росіян біля міста Авдіївка "захлинувся". За його словами, морально-психологічний стан супротивників дуже низький. 

Вас також можуть зацікавити новини: