Експерт пояснив мету підриву Каховської ГЕС росіянами  / фото Укргідроенерго

Підрив росіянами греблі Каховської ГЕС був здійснений для того, щоб ворог міг отримати можливість перекидати резерви з Херсонщини на більш критичні ділянки фронту. Таку думку висловив військовий експерт, полковник ЗСУ Владислав Селезньов. 

"Жодних сумнівів ні у кого немає, що росіяни, починаючи з лютого 2022 року, тримали під контролем греблю у районі Нової Каховки. Очевидно, що саме вони замінували цю греблю та здійснили підрив. А мета цього підриву – суто військова складова. Противник зараз має можливість переміщувати свої військові резерви з півдня Херсонської області на інші ділянки фронту. Ворог абсолютно переконаний, що після руйнування Каховської греблі річка Дніпро стала перепоною для української армії, яку не подолати", – розповів експерт в ефірі телеканалу "Еспресо". 

Експерт зауважив, що внаслідок російського теракту збільшилася ширина річки Дніпро, а береги критично замулені. Через це рушити вперед в рамках форсування Дніпра, за його словами, зараз технічно неможливо. 

"Це значить, що росіяни отримали вивільнення відповідних ресурсів та резервів, тому їх спрямовують зараз на інші, більш для них критичні ділянки фронту. Противник знищив греблю з метою, щоб отримати меншу за відстанню лінію бойового зіткнення та створити більш концентровані, насичені особовим складом, технікою рубежі та позиції, щоб максимально завадити українському контрнаступу", – наголосив Селезньов.

Підрив Каховської ГЕС

6 червня 2023 року російські окупанти здійснили черговий воєнний злочин - підірвали греблю Каховської ГЕС. Через теракт під воду пішли десятки населених пунктів, за офіційними даними, загинули 16 осіб, при цьому інформації про жертв внаслідок підриву ГЕС на окупованих територіях майже немає.

Російський злочин матиме вплив не лише на людей, а й на екологію та агросектор. Експерти прогнозують, що херсонські кавуни та помідори зникнуть на роки. Крім того, за словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, такі національні парки як "Великий Луг" та "Кам’янська Січ" поступово перетворюються на пустелю.

Видання The New York Times пише, що росіяни знали, де на Каховській ГЕС "ахіллесова пʼята". Окупанти могли зруйнувати її, підірвавши підводний прохід, який міг бути найбільш вразливим місцем, що знаходиться глибоко всередині дамби.

Вас також можуть зацікавити новини: