Після війни Росію потрібно роззброїти / фото REUTERS

Після війни Україна домагатиметься встановлення демілітаризованих зон у прикордонних районах Росії. Аналогічні заборони на військову активність росіян потрібно встановити і для морських акваторій. 

Таку думку висловив військовий аналітик Олександр Коваленко.

"Після завершення війни, так чи інакше, але буде піднято питання про демілітаризовані зони з боку Росії. І стосуватися воно повинно не тільки сухопутної частини Росії, але і морської – Азовсько-Чорноморської", – вважає експерт.

Відео дня

Коваленко зазначає, що російським військовим кораблям слід заборонити вихід в нейтральні територіальні води, а ракетоносії і зовсім слід перебазувати за межі Азово-Чорноморського регіону.

Окрема заборона повинна бути введена на переобладнання тилових військових і цивільних суден в бойові кораблі. Необхідність такої заборони експерт пояснив вже наявними прецедентами в битві за острів Зміїний.

"На тилових і рятувальних суднах були розміщені ЗРПК "Панцир-С1" і ЗРК "Тор-М2", які не тільки перевозили на о. Зміїний для посилення острівної компоненти ППО окупантів, а й несли чергування виконуючи функції морської ППО, що прикриває групи бойових кораблів окупантів", – нагадав він.

Війна в Україні - останні новини

Станом на ранок 2 березня сукупні втрати російських окупантів з початку повномасштабного вторгнення перевищили 150 тисяч людей убитими. Таку статистику наводить Генштаб ЗСУ.

Як вважають у британській розвідці, зараз українські сили на фронті отримали додаткову перевагу. Через потепління в Україні почалося бездоріжжя, яке сприяє обороні і заважає наступальним діям, які зараз веде агресор.

Радник голови ОП Михайло Подоляк підкреслив, що Україна як і раніше жорстко налаштована на закінчення війни тільки на умовах виходу до кордонів 1991 року. Але для цього Заходу потрібно наростити поставки зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: