Тарас Загородній розповів про ризики вступу Білорусі у війну / фото facebook.com/taras.zahorodniy

Політтехнолог Тарас Загородній: Білоруська армія буде знищена в Україні в межах 7-10 днів

12:30, 23.12.2022
16 хв. Інтерв'ю

Політтехнолог Тарас Загородній в інтерв'ю УНІАН розповів про ситуацію в Кремлі, намір РФ взяти Білорусь і шанси нападу на Молдову.

Відомі офіційні підсумки зустрічі Путіна і Лукашенка. Вони розкрили плани по співпраці в космосі, по відродженню економіки, науки. Підняли питання санкцій, оборони, безпеки. Навіщо реально приїхав Путін, як ви вважаєте? Чи вдалися його плани?

Зрозуміло, що для обговорення економіки, космосу та інших цікавих цивільних речей Міністра оборони з собою не беруть. Зрозуміло, що Путін намагається дотиснути Лукашенка на офіційний вступ Білорусі у війну. Тим більше Шойгу, який десь два тижні тому приїжджав до Білорусі, досить хамськи спілкувався з Лукашенком, зверніть увагу. Наприклад, у своєму діалозі він двічі згадав, що спілкувався з Міністром оборони Білорусі, підписував якісь угоди, і сказав: "По можливості, ми зустрічаємося з вами". Це фактично загроза, що прозвучала публічно на адресу Лукашенка. Раптово помер в не дуже старому віці міністр закордонних справ Макей. Це, швидше за все, було попередження самому Лукашенку: "Якщо будеш далі чинити опір, ми будемо тебе і таким чином стимулювати". Я не виключаю, що це все закінчилося поки нічим. Але чим далі, тим більше загроз Лукашенко. 

Росія може піти на ліквідацію Лукашенка і поставити свою людину. 

Це може бути той же міністр оборони, який віддасть необхідні накази для відкритого вступу у війну. Не виключено, що він може взагалі запросити російські війська в Білорусь за схемою Януковича. Путін може це "продати" як великий успіх: "Ми інтегрували ще одну країну, відтворили Радянський Союз". Не будемо забувати, що цього року якраз 100-річчя. 30 грудня був створений Радянський Союз. Не виключаю, що може бути взагалі окупація Білорусі - там нікому чинити опір. Є централізований апарат, який звик виконувати накази. Немає громадянського суспільства, немає національної самосвідомості, немає незалежного від влади бізнесу, немає свободи ЗМІ. А ті "буйні", які чинили опір Лукашенку, або зараз по тюрмах сидять, або за кордоном, або зараз воюють в Україні у складі полку Калиновського. Путіну потрібні білоруські підприємства ВПК, йому потрібен людський ресурс у вигляді білоруських солдатів. З огляду на звичаї Росії, першими вони кинуть якраз білорусів. Для них вони взагалі другий сорт. 

Другий варіант - це якщо Лукашенка дотиснуть і він все-таки віддасть наказ. Він тут теж втрачає владу і втрачає життя. 

Білоруська армія невелика. Вона навіть менша за нашу прикордонну службу. Її боєздатна частина буде знищена в межах 7-10 днів. 

А на кого Лукашенко буде спиратися при збереженні своєї влади? Це дуже велике питання, адже армія йому допомагала утримувати цю владу. Єдиний, хто ще може рятувати Лукашенка - це Китай. Китайці все-таки мали з ним непогані стосунки. Навіть син Лукашенка співав колись китайську пісню і вчив мову. 

Потрібно ж щось "продати" населенню. Відродження СРСР було б гарним подарунком до Нового року. 

Звичайно. "З Україною не вийшло, зате Білорусь ми отримали". А там же ще є і економічні інтереси, так як в Білорусі є багато цікавих активів. Ті ж два нафтопереробних заводи, Білоруськалій. 

Зрозуміло, що обидва варіанти для Лукашенка не підходять. Ми бачимо, що він хоче дистанціюватися від Кремля ще більше, ніж він успішно займався 10 місяців. За даними ЗМІ, Лукашенко уникав візиту свого господаря. Запускалася інформація про те, що він хворий на грип. Думав, що Путін злякається. 

Його або приб'ю свої, або приб'ють росіяни. Не виключаю, що це може бути вигідно і українським спецслужбам. Наша СБУ все-таки веде різні спецоперації за кордоном. У Лукашенка дуже складна ситуація, але він сам себе туди загнав. Я очікую на варіант, що Росія все ж спробує їх окупувати. 

Такою ж метою є для нас Володимир Путін, який за кілька тижнів до початку широкомасштабної війни, виявляється, віддавав наказ про фізичне усунення Зеленського. Логічно, що українські спецслужби мають право залучити до відповіді. 

Не всі ті генерали, які брали участь у війні проти України, після нашої перемоги потраплять до Гааги. Тому помста повинна бути для того, щоб запам'ятали всі російські військові раз і назавжди - якщо замишляти щось проти України, ніхто вас не врятує. Вони можуть уникнути Гааги, але від рук українських спецслужб вони точно не підуть, тому що це буде, в тому числі і запит українського суспільства. 

Український президент побував у Бахмуті. Я подивився кілька російських пабліків. Стоїть виття на болотах. 

Можна по-різному ставитися до Зеленського. Але такими своїми вчинками він показує, що він з армією. Він показує приклад того, як повинен поводитися головнокомандувач. Це разюче контрастує з поведінкою російських чиновників. 

Володимир Зеленський у Бахмуті / фото president.gov.ua

Чи може Росія напасти на Молдову 

Глава Служби інформації та безпеки Молдови заявив, що РФ планує вторгнення в країну в 2023 році. Він сказав, що питання не в тому, буде чи не буде, а в тому, коли. Рахунок йде на місяці. Хто напоумив Путіна на таке рішення? Чи це ІПСО Кремля?

Я вважаю, що така ймовірність є. У Придністров'ї знаходиться угруповання. Так, вона невелика, але потрібно враховувати те, що у Молдови фактично немає армії, і сама країна теж невелика. До недавнього часу Молдова перебувала під дуже великим впливом російських засобів масової інформації. Дуже широка "п'ята колона". Не будемо забувати, що це Додон, який програв Санду вибори. У нього дуже багато прихильників, насичених агентурою Кремля. Є проросійська Гагаузія, яка автономно живе. Тому ймовірність вторгнення Росії дуже висока. Скільки людей потрібно, щоб встановити там свій режим? Висадилися там якісь "ввічливі чоловічки". І це теж можна продати: "Ось, ми десь там дуже добре пустуємо, і у нас виходить. Ми хоча б Молдову забрали". 

Єдине, як можна запобігти такому сценарію - це Молдова повинна попросити Україну нарешті вирішити питання Придністров'я. Тому що самі ми не можемо завдавати превентивних ударів по території Придністров'я, але в наших інтересах ліквідувати цей анклав. Багато сил тримається на цьому напрямку, тому що є ризики прориву з того боку. 

Україна може допомогти Молдові вирішити питання Придністров'я

Варто нагадати, що Україна вже пропонувала Майї Санду вирішити це питання. 

Звичайно, тут рішення тільки за Санду. Вона або парламент повинні офіційно звернутися до України. На жаль, поки такого запиту не надходить. Але як би не було пізно, тому що я охоче вірю в той сценарій, який озвучує пан міністр. Я охоче вірю, тому що по Молдові дуже сильно розкинута кремлівська агентура. У них достатньо ресурсів, щоб організувати цей марш-кидок. 

Варіант взяти Кишинів за три дні може спрацювати?

Так, там може це спрацювати. Ризики є. 

Змоделюємо ситуацію: Санду звертається до України і просить вирішити придністровське питання. Чи під силу це на сьогоднішній день Україні? Скільки сил доведеться відтягнути з наших фронтів? Як буде потім все розвиватися? Взяли ми Придністров'я, а далі що?

Передали законній владі Молдови, а вони вже потім там вирішують всі питання. 

Майя Санду / REUTERS

А де гарантії того, що РФ не наступатиме на Молдову? 

Війська будуть заблоковані в Терасполі. Вони будуть роззброєні, заарештовані і видворені в Росію. 

Без фактора Придністров'я захоплення Молдови неможливе?

Звичайно неможливе. Там же прямого кордону немає. Єдине, як російські війська можуть дістатися до Молдови - це аеропорт в Кишеневі. І то через Туреччину. По-іншому ніяк не вийде. Якщо в Придністров'ї будуть заблоковані війська як незаконно перебуваючі на території Молдови, Україна могла б надати військову допомогу, а потім передати законній владі. 

Путін набирає мобілізованих для утримання влади

Переходимо в РФ. У Благовєщенську з'явилася реклама про те, що робити населенню при ракетному ударі. Хто може по цих нетрях вдарити?

У Росії насправді відбувається дуже багато процесів одночасно. З одного боку є ті, які прямо пов'язані з війною в Україні, а з іншого боку ті, які пов'язані побічно. Російська еліта вже зрозуміла, що війна програна. Вони використовують фактор програшу війни як боротьбу за владу, боротьбу за збереження активів і як фактор утримання влади. 

Я не виключаю, що ті мобілізовані, яких зараз набирає Путін, будуть задіяні не стільки для війни, скільки для утримання влади в країні. 

Йдеться і про китайський кордон, тому що Путін не довіряє своїм китайським товаришам. Він розуміє, наскільки він "оголив" китайський кордон, і він очікує якихось дуже поганих звісток звідти. Тому мобілізовані потрібні, щоб мати хоч якусь армію у себе під рукою в разі, наприклад, вторгнення Китаю. Хоча я в це не сильно вірю, тому що Китай поки що не проявляє ніяких таких намірів, крім Тайваню. 

Мобілізовані будуть як фактор стримування країни, і як фактор постійних лякалок з приводу бомбосховищ, ракет. Це перетворення Росії в Північну Корею, тому що в Північній Кореї можна утримувати владу. Там надалі посилюватиметься влада, закриватимуться кордони. Я не виключаю, що будуть застосовані методи "цифрового концтабору", як у Китаї. Тим більше, я думаю, Китай із задоволенням їм передасть свої технології. Як краще залякати людей? Говорити: "Буде війна! Сидіть в бомбосховищах! Будуть ракетні удари!" Раніше Путін приходив під страхом чеченського тероризму, а тепер під страхом того, що ось-ось країна розпадеться. Або буде атакувати Китай, або Україна. "Сидіть в бомбосховищах. Ось вам QR-коди, ось вам цифровий концтабір, ось вам розпізнавання облич". І все, путінське угруповання залишається при владі фактично назавжди. 

Китай поступово поглинає Росію, перетворюючи її на сировинний придаток

У Китаю вже починаються процеси поглинання економіки РФ?

Розміщення російських резервів в юані має свою специфіку. Я впевнений, що китайці хитро там працюють. Тобто росіяни юань зможуть купити, але розрахунки будуть вимагати в доларах. Вони з них будуть викачувати ресурси в доларах, тому що Долар можна продати на ринку в нормальних країнах. 

Так, Китай буде поступово поглинати Росію, перетворюючи її в сировинний придаток з покупкою нафти задешево. Вони купуватимуть нафту нижче 60 доларів, дуже близько до собівартості. Це їм вигідно. У такому форматі вони і будуть співпрацювати, але дуже обережно, щоб не отримати приводу потрапляння під санкції. Китай намагається і менше електроніки Росії продавати, щоб їх чіпи не опинилися в якихось ракетах. 

Ви говорите про те, що путінські еліти вже впевнені в програші РФ. Одним з їх маркерів є їх шавка Гіркін. Той вже розійшовся не на жарт. Він уже відкрито говорить, що Україну не можна перемогти. Він каже, що у Путіна деменція, сам він боїться Гааги і бути повішеним у Києві. Говорить і про те, що ЗСУ можуть на Новий рік вдарити по Москві. Чому Гіркін став гнати"зраду"? Ефесбешна вежа Кремля прийняла якесь рішення?

Путін для них-це відпрацьований матеріал. Глобальне завдання Еліт-залишитися при владі з Путіним або без. Хто буде на чолі країни? Це не має значення. Поставлять Навального, припустимо. Або хтось інший буде. Їм головне-це зберегти владу і керованість процесом. Гіркін-це вожатий, який буде поширювати це, і так, це вже спроба виходу з війни. Вони кажуть: "Ми воюємо проти всього НАТО, ми до цього були не готові, давайте якесь перемир'я". Якщо вони скажуть, що вони йдуть з України, тому що були не готові, можливо, винен буде Путін. Але швидше за все головними козлами відпущення зроблять Суровікіна і Шойгу. ФСБ устами Гіркіна перекладає на них всю провину. А Путін ... вже не так важливо, хто буде на чолі Росії. Росія взагалі в монархію може перетворитися. Там такі процеси зараз будуть відбуватися, які ведуть в православний комунізм. Вони йдуть іранським шляхом: "Так, ми нерозвинені, ми визнаємо перевагу Заходу, але зате ми духовні". Такі схеми досить живучі. Якщо Іран зміг вижити під санкціями, то РФ точно виживе. Там же вся таблиця Менделєєва. Вони якийсь мінімальний рівень життя росіянам зможуть забезпечити, але вони будуть знекровлені. Що робить Захід? Робить так, щоб у них не було грошей на продовження війни. 

Чим для Росії може все це закінчитися? Який найбільш реальний механізм?

А це і є найбільш реальний механізм. 

Тобто ви не прихильник прогнозів, що країна розвалиться? 

Ні. У нас часто плутають Росію і Радянський Союз. По-перше, Радянський Союз був розділений на республіки, де були національні еліти, які могли перехопити більш-менш владу у центру. У Росії цього немає. Там всі національні еліти тільки на папері. Лише в двох республіках є національні еліти - це Чечня і Дагестан. Можливо, ще десь на Кавказі. По-друге, Радянський Союз розвалювала сама Росія. Не всі пам'ятають, що насправді саме з Москви йшли відцентрові сили. Це склалося в результаті боротьби Бориса Єльцина за владу з союзним центром. Він боровся за Росію і збив Горбачова. Це можна легко простежити, наприклад, по датах оголошення незалежності країн. Хто першим оголосив про незалежність У Радянському Союзі? Правильно, Росія. По-третє, Радянський Союз був у повному управлінському паралічі, оскільки там була командно-адміністративна економіка. У Росії все-таки ринкова економіка, яка має високий рівень адаптивності. Сільським господарствам Росії зараз на порядок краще, ніж було в Радянському Союзі. Вони можуть вирощувати зерно, продуктами харчування можуть забезпечувати. Не буде такого дефіциту, як в пізньому Радянському Союзі, коли не було їжі, туалетного паперу і зубної пасти, тому що неможливо було це імпортувати. Не буде у них такого дефіциту і голоду. 

Радянські еліти були ще досить "вегетаріанськими". Тобто вони ще жили в режимі "не дай Бог війна" і не готові були проливати кров. У Путіна таких обмежень взагалі немає. Коли у нас говорять про розпад, то забувають подивитися на соціологічні дослідження. 80% населення Росії визнають себе росіянами. Це фактично моноетнічна країна. Єдині республіки, де росіяни не переважають - це Чечня і Дагестан. Я вважаю, це найбільш перспективні з точки зору відходу Республіки. У них є зовнішні кордони. Татарстан, наприклад, фактично анклав. У росіян достатньо ресурсів, щоб прибити будь-які націоналістичні рухи. Тому говорити про те, що там щось станеться мені дуже складно. 

Далі в їхніх руках знаходяться газові родовища, які зараз дають основну виручку. Тобто формально вони знаходяться на території Республіки Комі, Ямалу, Евенкії, але це ж тільки на папері. Вони давно асимільовані, там давно живуть росіяни. Ніхто там качати нічого не буде. А навіть якщо і буде, то у Москви достатньо ресурсів, щоб утримати це. Виходять з цих факторів я не бачу поки, щоб РФ розвалювалася, подібно Радянському Союзу. 

З вашою теорією того, на що перетвориться РФ після нашої перемоги згодні і російські опозиціонери у вигнанні. Вони зараз хором кричать про те, що Захід повинен допомогти переоблаштувати Росію. І дуже вони мріють про те, щоб ЗСУ і до Москви дійшли, зробили за них їхню роботу. 

Немає сенсу ніякого. Ніхто за них гинути не буде. Україні краще мати 2000 ракет, щоб тримати на прицілі Москву. Тим більше ці хороші росіяни борються ж не проти імперіалізму російського, а за побудову хорошої демократичної Росії. Наприклад, без корупції. А Україні не вигідно, щоб в Росії не було корупції, адже так вони хорошу армію побудують. Нам цікаво, щоб вони впадали в архаїку. Архаїчне суспільство не здатне відтворювати технічний рівень. Живіть у своєму православному Талібані. А Україна повинна йти далеко вперед, маючи не тільки ракети, а ще й 10 тисяч безпілотників, щоб вони там бігали з іржавими автоматами Калашникова, а проти них вже виходили воювати роботи. 

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся