Полковник Олександр Мотузяник: "Побутові" перестрілки та "дружній вогонь" між росіянами допомагають нищити армію РФ

12:19, 04.05.2022
7 хв. Інтерв'ю

Речник Міністерства оборони України, полковник Олександр Мотузяник розповів УНІАН, де наразі точаться запеклі бої, чи існує загроза для України з боку Придністров'я та чому російські підрозділи часто обстрілюють самі себе.

Кілька днів тому в Генштабі ЗСУ повідомили, що російська армія створює умови та готується до наступу, зокрема на Слов’янськ. Пам’ятаю, у 2014-му році там велися запеклі бої. Місто знову стало однією зі стратегічних цілей РФ на Донбасі?

Власне, як і у 2014-му, так і сьогодні Слов’янськ є стратегічно важливим для Російської Федерації. Ворог прагне взяти це місто, аби відрізати українські сили на сході України. Так він матиме змогу просунутися і з'єднатися зі своїми військами. Про такі наміри противника свідчить ціла низка подій, які там відбуваються впродовж останніх кількох тижнів.

Розкажіть, будь ласка, яка загалом зараз ситуація на сході?

Відео дня

Зараз окупанти наступають у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ, посилюють угрупування, підтягують озброєння й техніку. Також нам відомо про перекидання у визначені райони майже тисячі осіб, яких вони "мобілізували" на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини. Хоча вправними вояками цих людей назвати навряд чи можна.

Також кілька днів тому противник навів понтонно-мостову переправу через річку Сіверський Донець, розгорнув два зенітно-ракетні дивізіони ЗРК "Бук-М2" і "Тор-М".

Тобто робиться усе можливе, аби досягти там стратегічного успіху. Але завдяки стійкості українських захисників Росія не зможе окупувати Слов'янськ, так само як і прорвати українську оборону на Донбасі. Я переконаний, що бажання загарбника повністю захопити Донецьку та Луганську області залишиться для нього нездійсненим.

Наступ окупантів наразі відбувається лише на Донбасі? Наприклад, читала, що найближчим часом ворог може посилити обстріли Сумської області.

Згідно оперативних даних, на Слобожанському напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні вже зайнятих ним позицій. Аби посилити тамтешнє своє угруповання, він переміщує окремі підрозділи Східного військового округу з території Бєлгородської області. У Генеральному штабі Збройних Сил України допускають можливість  здійснення провокацій та обстрілів зі сторони держави агресора найближчим часом. Також там зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

Але наші мужні воїни стійко обороняють це напрямок, так само, як інші. І не лише обороняють, а й періодично переходять у контрнаступ в окремих районах, де це дозволяє ситуація. Наприклад, днями українські війська відновили контроль над чотирма населеними пунктами на Харківщині. Це Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прилесне.

Чи росіяни можуть почати великий наступ на півдні України?

Наступальні дії ведуться противником не лише у Східній операційній зоні. Активні бої точаться вздовж усієї лінії зіткнення на Донецькому та Таврійському напрямках. Але ситуація там динамічна і  доволі часто змінюється.

Для нас Придністров'я сьогодні не є великою загрозою, але залишається фактором дестабілізації у всьому регіоні / фото REUTERS

Очевидним є те, що в планах Росії не лише схід, але й південь України. Ймовірно, окупант намагатиметься створити сухопутний коридор ще й до Придністров'я. Зокрема, такі заяви лунали з вуст окремих російських воєначальників. І хоча станом на зараз Кремль це офіційно не коментує, подібні інформаційні вкиди просто так не з'являються. Цілком очевидним є те, що Москва намагатиметься захопити якомога більше українських територій.

Оперативне командування "Південь" повідомляє, що ворог продовжує знищувати міст через Дністровський Лиман в Одесі. Прокоментуйте, навіщо окупанти це роблять? 

Автомобільний та залізничний міст через Дністровський лиман має стратегічне значення, адже з’єднує південну частину Одеської області з рештою території України. Саме через нього проходить дорога з Румунії і, у разі руйнування, єдиний шлях сушею буде через територію Молдови. Своїми обстрілами ворог намагається відрізати частину області та створити напруженість на тлі подій у Придністров'ї. Ще однією метою таких дій противника є залякування мешканців Одеської області та створення підґрунтя до інших можливих терористичних актів.

Які плани Росія хоче реалізувати у Придністров'ї? Чи можуть окупанти перекинути туди техніку чи почати наступ на Україну?

Зараз там напружена безпекова ситуація. В регіоні діє посилений режим, місцеві органи влади заборонили проводити будь-які масові заходи, у тому числі на території військових частин та об’єктів.

Підрозділи ОГРВ (оперативної групи російських військ) перебувають у повній бойовій готовності, а місцеві збройні формування несуть службу у посиленому режимі. Також Росія формує в інформаційному просторі видимість загрози населенню Придністров’я з боку України, звинувачує нашу державу у начебто "застосуванні над складами боєприпасів у селищі Ковбасна безпілотних летальних апаратів" тощо. Тобто вигадують різне, аби тримати ситуацію там напруженою.

Взагалі, Придністров'я для РФ у військовому плані є проблемою, адже це територія, яку вони повністю контролюють, але не мають до неї підходу. З одного боку – кордон з Україною, з іншого – з Молдовою. 

Для нас Придністров'я сьогодні не є великою загрозою, але залишається фактором дестабілізації у всьому регіоні. Генеральний штаб ЗС України постійно відстежує тамтешню ситуацію.

Деякі російські підрозділи потрапляють ще й під так званий «дружній вогонь», тобто обстрілюють одне одного з артилерії та мінометів / фото REUTERS

Нещодавно Генштаб повідомив цікаву новину про те, що в Херсонської області відбулась перестрілка між кадирівцями та бурятами.

Беручи до уваги багатоетнічний склад Збройних сил РФ, думаю, конфлікти між представниками різних регіонів Росії – не поодинокі. Можна припустити, що таке відбувалося і раніше.

Про що такі випадки говорять? Військове командування РФ втрачає контроль над своїми підрозділами?

Як я вже сказав, "побутові" перестрілки між підрозділами РФ не поодинокі, час від часу трапляються. Наприклад, під час тимчасової окупації території на Сумщині, ворожі підрозділи не поділили між собою "шашличну" і влаштували бій. Це свідчить про відсутність дисципліни та порядку в російських військах та про неможливість командирів вчасно впливати на ситуацію.

Але періодично деякі російські підрозділи потрапляють ще й під так званий "дружній вогонь", тобто обстрілюють одне одного з артилерії та мінометів. І це вже сигнал того, що противник часто не володіє оперативною ситуацією, не знає про дії сусідніх підрозділів, має проблеми в координації спільних дій та подекуди дезорієнтований. Такі випадки також відомі і про них Генеральний штаб повідомляв.

Експерти наразі прогнозують, що поставки західної зброї змінять хід війни. Що думаєте з цього приводу?

Україна відстоює свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Завдяки підтримці наших європейських партнерів, Сполучених Штатів Америки та інших країн світу, ми зможемо більш упевнено та успішно захищатися. Допомога зброєю – це вагомий фактор у протидії агресії РФ. Україна знаходиться в сильній позиції і готова до будь-яких сценаріїв подальших дій.

Анастасія Світлевська

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся