Кім Чен Ин допомагає Путіну у війні / фото REUTERS

Військовий експерт Роман Світан розповів про союзників Росії, які можуть надавати зброю Кремлю для війни проти України.

"Зараз Іран є болючою точкою у світовій політиці, яка підтримує озброєнням Росію. Між цими країнами є певні домовленості, що Іран за таку підтримку отримує ядерні та військові технології від Росії. В основному це будуть Shahed, а також балістичні ракети типу Fateh-110. А ракети Zolfaghar з дальністю у 700 км навряд чи будуть надаватися Іраном, тому що є певна угода по ядерному роззброєнню, за якою Тегеран не може передавати або продавати ракети дальністю понад 300 км. Відповідно, для передачі Росії підходять ракети Fateh-110", - заявив Світан для "Еспресо".

Експерт припустив, що Північна Корея передасть російським окупантам артилерійські боєприпаси.

Відео дня

"Скоріш за все через Китай Північна Корея отримає дозвіл на передачу росіянам певних видів озброєння, і це можуть бути боєприпаси для артилерії та РСЗВ, яких не вистачає російській армії. Російський обороно-промисловий комплекс (ОПК - ред.) не може впоратися навіть з витратами боєприпасів  на добу, тому що ОПК РФ може виробляти близько 4-5 тисяч снарядів за добу, а витрачають кожного дня по 15-20 тисяч. Відповідно, росіяни шукають шляхи для збільшення постачання боєприпасів. Однак, у Північній Кореї є певні складські запаси боєприпасів, але ж їх не так багато, як здається. Тому, може бути один з варіантів - постачання через Північну Корею китайських боєприпасів, саме за цим треба буде уважно слідкувати світовій спільноті", - додав Світан.

КНДР допомагає у війні проти України

В липні Україна розірвала дипломатичні відносини з Північною Кореєю через визнання "незалежності" тимчасово окупованих Росією територій Донбасу.

У листопаді Північна Корея заявила, що ніколи не мала угод з Росією з продажу зброї і не планує цього робити. Однак того ж місяця стало відомо, що вперше за кілька років до Росії прибув потяг з Північної Кореї.

Координатор стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що Північна Корея таємно постачає Росії значну кількість артилерійських снарядів.