Ракети GLSDB будуть в Україні, хоча і не дуже скоро / фото saab.com

Якщо Україна застосує по території Росії далекобійні американські ракети, це може викликати у відповідь удар РФ по базах США в Польщі, що загрожує прямим конфліктом між ядерними державами. Про це заявив відомий американський політолог, засновник приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Джордж Фрідман.

У своїй статті для журналу Geopolitical Futures він проаналізував стратегічні загрози, що виникають у контексті російського вторгнення в Україну. Зокрема його турбує зростаюча активність російських військ і нові локальні успіхи окупантів.

"Якщо це стане нормою, то на Україну чекають серйозні проблеми", — вважає Фрідман. 

Відео дня

Політолога також турбує, як поводитиметься Україна, отримавши далекобійні американські ракети. За його словами, Київ пообіцяв Вашингтону не застосовувати ці ракети по території РФ, але ця готовність "неминуче сумнівна", оскільки триває "екзистенціальна війна". 

Фрідман побоюється, що в критичний момент ЗСУ можуть порушити обіцянку і почнуть бити по території РФ. Це поставить під загрозу "мовчазну угоду" між РФ і США, згідно з якою Росія не атакує бази США в Європі, поки по ній не б'ють американськими ракетами. 

Політолог вважає, що порушення цього негласного договору може перерости в пряму війну між США і Росією.

Поставки далекобійних ракет в Україну

Про можливе постачання Україні далекобійних боєприпасів GLSDB з радіусом дії в 150 км вперше заговорили ще восени. Тоді компанія Boeing, що виробляє ці боєприпаси, запропонувала Пентагону вивчити питання їх поставки в Україну.

3 лютого влада США офіційно оголосила про надання Україні нового пакету військової допомоги на загальну суму в 2,2 мільярда доларів. До нього увійшли і боєприпаси GLSDB. При цьому терміни поставки офіційно озвучені не були. За даними ЗМІ, поставка відбудеться лише через 9 місяців.

При цьому у Пентагоні натякнули, що вони не проти застосування далекобійних боєприпасів по території окупованого Криму.

Вас також можуть зацікавити новини: