Антон Геращенко: "Ніде не можна себе почувати у безпеці, необхідно уважно слухати сигнали тривоги, у нас триває війна" / фото УНІАН

Радник голови МВС Антон Геращенко: Потрібно завдавати ударів по РФ, щоб вони верещали від страху і жаху

14:30, 19.10.2022
30 хв. Інтерв'ю

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко в інтерв'ю УНІАН розповів про підтримку Заходу, дивну позицію Ізраїлю, про страхи і цілі Путіна на сьогодні загрозу нових масованих ракетних ударів, а також про те, що Україні необхідно для перемоги та наскільки ймовірним зараз є розпад Росії.

Давайте почнемо з масованого терору України Росією ракетними ударами, а тепер і дронами. Наскільки безпечно громадянам перебувати на вулиці? У яких локаціях і місцях зараз існує найбільша загроза?

Давайте скажемо так – все пізнається у порівнянні. Наш герой-боєць, який зараз перебуває в окопі на передовій в незрівнянно більшій небезпеці, ніж люди у Києві, Харкові чи Миколаєві. У будь-якому місті України сьогодні небезпечно.

Російські виродки володіють повним арсеналом різного роду крилатих ракет, у деяких з них дальність польоту – п'ять тисяч кілометрів. Тому сьогодні в Україні немає місця, куди вони не зможуть долетіти.

Відео дня

Ми просимо у наших західних партнерів системи ППО, які могли б допомогти нам ефективніше збивати крилаті ракети, іранські дрони. Ви знаєте, що президент України Володимир Зеленський назвав кількість дронов, які Іран поставляє Росії. Це 2 тисячі 400 штук. 17 Жовтня один такий дрон вбив п'ятьох людей, в тому числі сім'ю-двох 34-річних прекрасних людей, які чекали на дитину.

Ніде не можна себе почувати в безпеці, необхідно уважно слухати сигнали тривоги, у нас триває війна. Скажу одну трагічну річ. 17 жовтня перший дрон в Києві прилетів важливого інфраструктурного об'єкта, який був навпроти житлового будинку, де загинули люди. Так ось дрон, який призвів до загибелі людей, прилетів через 30-40 хвилин. Люди, які загинули, не захотіли намагатися кудись піти, швидше за все, їм не було куди йти... Я не знаю, чи був у цьому будинку підвал, який був належним чином обладнаний. Ось така сумна історія. Тобто сигнал тривоги був, поруч з їхнім домом вибухнуло на той момент два дрона. Але вони просто у себе вдома чекали свою трагічну долю…

Ми обов'язково переможемо, немає ніяких сумнівів. Ми обов'язково повернемо всі території України, Крим теж буде українським, по-іншому не буде.

Чому я так впевнено говорю? Навколо України створилася коаліція. Якщо ми говоримо про "Рамштайн", то 51 країна підтримує нас або військовою допомогою, або матеріалами подвійного призначення, або фінансово. Сукупний ВВП країн, які підтримують нас, в 50 разів більше, ніж економічні можливості Росії. Нас підтримують зброєю, нас підтримують боєприпасами. Природно, без такої підтримки нам складно було б вистояти проти Росії.

HIMARS змінюють хід війни в Україні / фото Генштаб

Нам поставляється сучасна зброя. Не все, що ми просили. Але ті ж HIMARS, ще коли їх було 12-14 штук, змогли зупинити наступ росіян на сході і значно послабити їхні позиції на півдні. Були знищені десятки складів, баз техніки, величезна кількість особового складу. Точність HIMARS тепер приклад для всіх. Він потрапляє з 50-60 кілометрів в міст шириною 12 метрів.

Ми бачимо, що наша ППО зараз успішно справляється. Чи вийде її посилити за допомогою західних партнерів і як швидко?

На сьогоднішній момент допомога постійно зростає. Буду прямо говорити-наша економічна система не протрималася б без Західної підтримки. З тієї причини, що податки не можуть збиратися в повній мірі, промисловість зупинена, торгівля багато в чому зупинена. Тому сьогодні Захід підтримує нашу економіку і соціальну сферу. Мільйони українців знайшли притулок у країнах Європи. Деякі країни, як Польща, взагалі прийняли окремі закони про статус українців.

У перспективі ми бачимо тільки нарощування цієї підтримки. Кожен випадок удару по наших містах призводить до того, що народи західних країн вимагають більшої підтримки для нас. Крім Ізраїлю. Хочу сказати відверто: я категорично не підтримую, не поділяю позицію уряду Ізраїлю. Вони не допомагають нам взагалі ніяк. Вони не ввели жодних санкцій проти Російської Федерації. Вони забороняють продавати нам зброю і технології, яких у них дуже багато. Уряд Ізраїлю, країни, яка в свою чергу постраждала від геноциду єврейського народу, зараз просто спостерігає за геноцидом українського народу. Це Голокост українського народу. Не допомагають нічим. Думаю, що це не пройде непомічено.

А вам не здається, що Ізраїль зараз сам собі риє яму? З його мовчазної згоди Росії продовжує тісну військову співпрацю з їх ворогом № 1 – Іраном. Деякі експерти припускають, що Росія розраховується з Іраном ядерними поставками. Такий варіант можливий?

Я вчора публічно заявив, що ті дрони, якими зараз бомбить Україну, призначалися для Ізраїлю. Іран ніколи не приховував, що Ізраїль-ворог. Дальність польоту цих дронів – 1,5 тисячі кілометрів, вони розроблялися для ударів по містах Ізраїлю. І навіть дивлячись на це, уряд Ізраїлю робить вигляд, що не помічає вже восьмий місяць ведеться знищення українського народу.

Чим розплачуються росіяни з іранцями, я не знаю. У них можуть бути різні історії, вони тепер союзники, це держави-терористи. Погано, що така держава, як Ізраїль не підтримує нас.

Як Україна за допомогою західних партнерів може боротися проти симбіозу двох країн-терористів-Ірану та Росії?

У нас єдиний спосіб перемогти – це вбити якомога більше російських солдатів. Коли знову будуть ешелони з трупами приїжджати в Росію, можливо, тоді ситуація зміниться.

Сьогодні "сирійський кат" Суровікін (командувач окупаційною армією в Україні – УНІАН) розкрив карти далі Росія буде йти шляхом терору. Він сказав, що більше не дозволить гинути тисячам російських солдатів в ході військових операцій на землі і що у Росії достатньо коштів, щоб змусити Україну капітулювати. Ясна річ, мова йде про бомбардування. Як вам ця заява?

Суровікін – військовий злочинець, його місце – на лаві трибуналу разом з Шойгу, Герасимовим, Путіним, Медведєвим та іншими виродками.

Російський генерал Суровікін командує війною в Україні / скріншот

Цей негідник почав свою кар'єру з того, що брав участь у розстрілі мирних демонстрацій в Москві в 91-му році. Його підрозділ задавив танками трьох юнаків, які вийшли за демократію. Після цього він деякий час сидів у в'язниці за ці смерті. Потім його указом Єльцина випустили. Потім до нього були претензії за фактами корупції в російській армії, розкрадання її техніки. Це такий само бандит, як і Путін. Суровікін-подільник Путіна, Путін став оточувати себе тими, хто піде до кінця і буде знищений разом з ним.

Суровікін – людина без честі, без совісті, подонок вищої міри.

Чого зараз домагаються всі ці покидьки і військові злочинці посиленими бомбардуваннями? Адже якщо вони хочуть примусити Київ до переговорів, ефект буде зворотним. Це і простим обивателям зрозуміло. Чого вони домагаються цими діями? У них є чіткий план або це просто агонія?

Їхній план – вижити після того, як Росія, в якій все, в принципі, було контрольовано, стабільно до 24 лютого, стала нестабільною країною. У РФ зростає невдоволення людей. Поки воно глухе. Але Путін постійно вивчає громадську думку. У Кремлі знають, що рівень його підтримки падає, який зазвичай зашкалював і був більше 70%. Зараз після мобілізації, ганебної втечі з-під Києва, в Харківській області, природно, у багатьох людей відкриваються очі. Вони бачать, що Путін – це міф, що він не мудрий, не сильний і не великий полководець, А насправді шахрай та злочинець.

"Путін вичікує і щодня втрачає кілька сотень мільйонів доларів", - Геращенко / фото REUTERS

Вони (керівництво РФ – УНІАН) хочуть вижити в цій всій історії, розуміючи, що жити вони далі будуть в гетто, в РФ, що ніколи вже не буде до росіян відношення, яке було, коли за ними бігали, хотіли отримувати їхні гроші. Зараз навпаки. Відмовляються від російського газу, від російської нафти, вибухає газопровід "Північний потік", і Путін не може нічого з цим зробити. Поставки газу зупиняються. До речі кажучи, зараз газ з Росії в Європу не поставляється. Єдиний шлях, який є, лежить через Україну. Путін вичікує і щодня втрачає кілька сотень мільйонів доларів, які могли б витрачатися на війну. Через те, що "Північний потік" підірвано, він не отримує гроші за газ. Це дуже добре. Тому вони хочуть вижити.

НАМ ПОТРІБНО БІЛЬШЕ ЗБРОЇ. МИ ЗНАЄМО, ЩО РОСІЯН МОЖНА І ПОТРІБНО БИТИ

Що стосується переговорів. Ми знаємо, що хоче Путін. Він хоче, щоб йому віддали всі території, які він захопив, щоб він не платив ніяких репарацій, щоб Крим визнали російським. Соціологічні опитування показують, що понад 90% українців бачать перемогу шляхом повного повернення території України. І президент бачить її точно так само.

Нам просто потрібно більше зброї. Ми знаємо, що росіян можна і потрібно бити.

Що стосується дронів, то вони не переламають ситуацію в цій війні. Нам треба робити більше своїх дронів і точно так само завдавати ударів по об'єктах інфраструктури Російської Федерації. Робити так, щоб їм було боляче, і вони верещали від страху і жаху.

Якраз хотів запитати, чи повинна ж Україна відповідати на обстріли ударами по території РФ? Або "хлопки" в Бєлгороді-це вже і є наша відповідь?

Я не готовий коментувати, хто робить всі ці речі. Офіційна позиція – не визнавати ніякі дії на території РФ. Але, природно, я не прихильник християнської моралі, що потрібно підставляти другу щоку під удар.

У нас є, чим діставати не до самих далеких куточків Росії, щоб дати гідну відповідь за все, що вони зараз творять? Я маю на увазі і наші власні розробки.

Звичайно ж, у нас є такі можливості. Вони застосовувалися і будуть застосовуватися. В даному випадку для перемоги всі способи знищення противника хороші. Крім знищення мирного населення.

Як вам ініціатива Сергія Притули Про збір коштів на ракетний удар по Москві?

Я вважаю, що необхідно вражати цілі, які є військовими або послаблюють противника.

Ви не знаєте, про що там йде мова? Про українську технологію?

Це потрібно питати у пана Притули, не в мене.

Я як волонтер залучений в цілий ряд інших проектів, які пов'язані з використанням дронів, але я їх не афішую.

Якщо масована атака України – це відповідь на поразку РФ на фронті, чого нам чекати далі, адже неминучі і наступні поразки? Що нам чекати після звільнення Херсона? Ще більшої хвилі ракетних ударів?

Хвиля ракетних ударів, яка була минулого понеділка (10 жовтня – УНІАН), була прямо і безпосередньо пов'язана з вибухом на Кримському мосту. Вибух на Кримському мосту був своєрідним психологічним Рубіконом для значної частини російського народу. Кримський міст – не тільки транспортна артерія. Це був символ, що Крим непорушно прив'язаний до Росії. І раптом виявилося, що хтось може занурити на машину вибухівку, її не додивляться хвалені Служби безпеки, на які були витрачені і розкрадені мільярди рублів, і вона може вибухнути та обрушити частину моста у море.

Геращенко: "удари триватимуть. Зима буде важкою " / фото УНІАН

Атака в понеділок – це був пряма безпосередня психологічна відповідь, щоб якось зміцнити прихильників Путіна, які були в жаху. Вони, особливо крайні праві ватники, вимагали в суботу завдати якогось удару. І Путін йшов у них на поводі, щоб показати, що "ми щось можемо". А які були захоплені верески і писки в понеділок, що в Києві немає світла... Потім виявилося, що вже на наступний день вся енергетика була відновлена.

Так, судячи з усього, погрози Суровікіна стосуються подальших ударів по інфраструктурі. І наші союзники повинні нам допомогти її захистити. А це означає – дати у 20 разів більше систем ППО NASAMS або IRIS-T, ніж дали досі. У Росії вже не пустять ці ракети на НАТО. Росія боїться НАТО, і Путін боїться НАТО. А ось по нас він запускає.

Вчора (18 жовтня – УНІАН), на жаль, знову були Прильоти по об'єктах критичної інфраструктури в Києві, Дніпрі. Удари будуть продовжуватися.

Зима буде важкою. Необхідно прямо говорити, щоб всі, у кого є можливість, запасалися електрогенераторами, використовували дрова і оптимально – житловий простір. Буде непросто.

Наша перевага у тому, що ми потерпимо, тому що ми знаємо, заради чого ми терпимо, на відміну від росіян, яких зараз масово везуть на забій. Їм пояснити не можуть навіть, за що вони повинні вмирати.

Давайте поговоримо про мобілізованих. Ось зараз мобілізували близько 300 тисяч чоловік. Очевидно, що це не остання мобілізація. В указі Путіна цифра закрита. Відповідно, вони можуть мобілізувати ще 400-500 тисяч.

Ці люди не отримують належного навчання, засобів захисту. Інтернет переповнений відео з іржавими автоматами, з бронежилетами з пластмаси, з китайськими шоломами. І раптом ці люди починають розуміти, що їх жорстко на**али. Всі ці роки. Що всі розповіді про велич Росії – нісенітниця, що ніякого надзброї у них немає. Яка суперзброя, якщо у них новітній винищувач Су-34, який вони продавали за 50 мільйонів доларів, загорівся при зльоті, і пілоти навіть не змогли відвести його від житлових будинків?

Пілот, здається, і не пробував цього робити.

Я до чого і кажу – якість цих пілотів і літаків залишає бажати кращого.

Росію боялися тоді, коли боялися застосування її сили. Тепер, коли вона показала, що цих сил особливо-то і немає, що цілі і завдання, які ставить Путін, нездійсненні, виявилося, що король голий.

На сьогоднішній момент ці мобілізовані приїдуть в окопи, наші військові будуть громити табори мобілізованих на відстані 50-60 кілометрів від лінії фронту. Наша артилерія буде знищувати їх в окопах. Їм буде холодно. І вони будуть все частіше задаватися питаннями: що ми тут робимо? Кого ми тут захищаємо?

Давайте говорити прямо. Ідеології, яка б виправдовувала вторгнення в Україну, такої, в яку б вірили солдати, немає.

Я був одним з перших, хто придумав публікувати перехоплені розмови російських солдатів з перших чисел березня. Ви пам'ятаєте, яку вони велику роль зіграли в піднятті сили духу нашого народу. Ми всі почули, що їм страшно, що вони не розуміють, що вони тут роблять, що у них було їжі на три дні, а далі їм довелося займатися банальними грабунком і мародерством, ловити курок і свиней в наших сільських будинках. Виявилося, що це армія мародерів, які крадуть унітази, Пральні машини. Навіть деякі буряти примудрилися вкрасти відеокамеру з вулиць міста, підключили, не знаючи, що вона через Інтернет буде показувати все, що у них відбувається вдома.

Кам'яний вік. Люди з 18-го століття потрапили у 21-е століття, особливо, коли вони були під Києвом, в Ірпені, в Боярці – там досить високоприбуткові люди жили.

У мобілізованих росіян немає мотивації воювати, впевнений Антон Геращенко / фото ua.depositphotos.com

Мотивації воювати у них ніякої немає, у них буде бардак. Більше того, зростатимуть міжнаціональні, міжетнічні конфлікти. Наприклад, у Бєлгороді під час підготовки мобілізованих громадяни Таджикистану, образившись через негативні висловлювання на адресу Аллаха, розстріляли більше 11 людей.

Є дані, що вони 32 людини розстріляли. Наскільки показовим є цей інцидент? Можливо, там вже йде розлом за національною ознакою? Чи хочуть нацменшинства брати участь у цій війні? Це перше питання. Друге питання: чи відчувають люди, як їх ділять на класи? У той час, як мобілізують з Туви, з Рязані, наприклад, а у Москві і Санкт-Петербурзі цю мобілізацію потихеньку скасували. Народ розумніший і вогнище опору тримати поруч з Кремлем просто небезпечно?

Так, дійсно, днями була унікальна заява про те, що у Москві вже мобілізація закінчилася, і тим, кому вже роздали повістки, можна не приходити до військкомату. Це просто унікально. Я писав про це. Наша кібер-армія закидала в Росію історію, що, хлопці, ви розповідали, що в Україні є люди різних сортів, так це у вас там люди різних сортів. У Москві і Петербурзі "біла кістка", які можуть не воювати. Виявляється, що можна ділити на тувинців, татар, бурят і так далі.

ФАКТИЧНО ЗАРАЗ МИ ПЕРЕБУВАЄМО У СТАНІ ТРЕТЬОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Можливо, що це все призведе до зміни свідомості росіян? Або сподіватися нема на що, вони і далі будуть добровільно йти на смерть?

Хтось міг передбачити в 1916-му році, що розпадеться Російська імперія, а царя розстріляють? Ніхто. Хтось міг передбачити в 85-му році, до приходу Горбачова, що радянська Імперія розвалиться? Теж ніхто. Тому такі тектонічні зрушення можливі.

Як показує історія, найстабільніша система управління-це демократія. Подивіться, британської демократії вже 350 років, американської демократії вже 245 років. Тобто, це найстабільніша система. Будь-які диктаторські системи, як будував Муаммар Каддафі в Лівії більше 40 років, в Єгипті – Хосні Мубарак, в один момент можуть закінчитися революцією, тим, що хтось із наближених вирішить зробити переворот або прикінчити лідера. Тому найстабільніша система-це демократія. У неї найбільший баланс Серед всіх інших суспільних систем.

У Росії може статися все, що завгодно. Зрештою, а ми що, застраховані від того, що Путіна не скінчить хтось із його оточення? Може бути і так.

На цікаве поле Ви зайшли. Наскільки високо ви оцінюєте перспективу перевороту в Кремлі?

Цього не можна цього виключати. Імовірність поки не висока, але вона буде рости. Це може бути раптовий переворот. Ви думаєте, Хрущов теж знав, що його приберуть з поста і на його пост прийде Брежнєв? Ні. Просто має загинути більше росіян. Чим більше загине росіян, чим більше буде проблем в економіці країни, тим більше буде людей, які почнуть в оточенні Путіна замислюватися: "чи хочемо ми всі піти з ним на забій?"І, можливо, з'явиться свій полковник Штауффенберг. Пам'ятаєте, хто це? Це той сміливий німець, який був одним з учасників змови проти Гітлера, приніс на нараду в ставку бомбу, яка повинна була вибухнути і вбити Гітлера, але, на жаль, змовникам не пощастило, сила бомби була недостатньою, щоб знищити Гітлера в його ставці.

Тому, може бути, з'явиться полковник Штауффенберг, може бути, буде переворот, може бути, знадобиться ще кілька років для того, щоб Росія розвалювалася після посилення економічних проблем і збільшення кількості похоронок до декількох сотень тисяч.

Чи допоможе нам цей переворот? Чи змінить щось смерть Путіна? Потрібно розуміти, хто з оточення Путіна може його замінити.

Моє відчуття, що якщо Путін йде, будь-який майбутній спадкоємець буде змушений домовлятися з Україною і з нашими західними союзниками. На сьогоднішній момент ми не одні.

Для мене Рубіконом був кінець червня місяця, коли була зустріч G-7 в Баварських Альпах. На цій зустрічі було ухвалено найпринциповіше рішення про те, що Україну будемо підтримувати до кінця, і навіть Шольц і Макрон приєдналися до нас і повністю підтримують нас. Захід зрозумів, що війна ведеться не проти України, війна ведеться з ними з усіма, з їхніми цінностями, з демократією, свободою слова, з правами людини. Путін разом з Сі Цзіньпінем, два диктатори і тирана, ведуть війну тиранії з демократією.

Давайте прямо говорити, фактично зараз ми зперебуваємо у Третій світовій війні. Є блок країн: Росія, Китай, Іран, Північна Корея. Росія відкрито воює із Заходом, інші країни її підтримують. І ця війна може продовжуватися і посилюватися. Іран вже став брати участь поставками зброї, і іранці вже безпосередньо тепер є союзниками агресора. Китай, За нашою інформацією від американської розвідки, поки утримується від поставок зброї в Росію. Якщо вони почнуть, то країни Заходу вже передали свого роду попередження Китаю, що тоді буде розрив економічних відносин, а китайська економіка була побудована на грошах та технологіях Заходу, і китайські товари продаються в Європі, Америці і так далі.

"Росія з глобальних гравців перетворилася на сателіта Китаю", - Геращенко / фото УНІАН

Нещодавно Сі Цзіньпін у своїй програмній промові на з'їзді Комуністичної партії, сказав, що бачить світ біполярним і ця біполярність буде між Китаєм і США. Росії там немає місця, він не бачить її. Як на мене, це неприємний сигнал для Кремля. Як можуть розвиватися відносини Росії і Китаю в міру ослаблення РФ в цій війні?

Росія з глобальних гравців перетворилася на сателіта Китаю, від якого вона тепер залежить, тому що в грудні будуть припинені покупки нафти у Російській Федерації Європейським Союзом, і це буде величезна діра в російському бюджеті. Так, європейські країни пішли на це на шкоду зростанню цін на нафту в усьому світі. Китай виграє, тому що тепер він єдиний великий покупець російської нафти в світі. А у нього є ще продавець Іран, адже саме Іран заробляв всі ці роки, тримався і протистояв санкціям через те, що саме Китай купує у нього нафту. Так ось тепер Китай буде купувати нафту дуже дешево, і західні країни турбує питання, що тепер собівартість товарів з Китаю буде ще нижче за рахунок дешевої нафти. Значить, будуть вводитися ввізні мита, значить, закриється система вільної зовнішньої торгівлі.

Світ змінився 24 лютого, це Рубікон. Я скажу, що 24 лютого 2022 року увійде в історію на рівні 1 вересня 1939 року, початку Другої світової війни, і на рівні 22 червня 1941 року. Це історична віха. Путін дуже хотів увійти в історію, він тепер в неї вляпався так, що його фотографія буде стояти поряд з фотографією Гітлера та інших масових вбивць.

Ви маєте рацію, що світ змінився, ми все це відчуваємо і бачимо, як неймовірно високою ціною людських життів, моря крові Україна стала дуже серйозним гравцем на геополітичній карті. Як ви думаєте, після війни нам складно буде зберегти цей статус? Адже намагатимуться нас знову засунути кудись у дальню шафу.

Це залежить від нас, залежить від народу України, від влади нашої, яка зараз є, яка буде. Від того, як ми будемо позиціонуватися. Після перемоги нам необхідно створити абсолютно вільну систему роботи бізнесу, при якій кожен, хто вкладає гроші в Україну, має повну гарантію повернення інвестицій, що ніякий суддя, прокурор, поліцейський, співробітник служб безпеки не зможе протизаконно заважати підприємцям працювати, інакше сюди просто ніхто не прийде.

Нам потрібна дуже потужна і сильна система протиповітряної оборони, побудована фактично заново, тому що та система, яка у нас була, це залишки радянських ракет, яким по 30-35-40 років. Тому потужна система ППО, як в Ізраїлі і Південній Кореї, потужна армія, потужний військово-промисловий комплекс. Це союз з нашими західними союзниками, з Польщею, Британією, США, щоб у нас була можливість при якихось особливо важких випадках отримувати будь-яку зброю, крім ядерної.

Геращенко: "Нас змусили віддати 585 крилатих ракет Х-55, якими зараз стріляють по нас. Нашими ж ракетами" / скріншот

Україна може робити все – від крилатої ракети Х-55, які зараз летять до нас. Ви знаєте, що вони робилися на запорізькому авіаційному заводі і на Харківському авіазаводі? Цинізм ще в тому, що наші західні союзники в 1997 році нас змусили віддати 585 крилатих ракет Х-55, якими зараз стріляють по нас. Нашими ж ракетами. Змусили віддати 16 стратегічних бомбардувальників, в тому числі, Ту-160, з яких по нас зараз запускають ракети. Я вже не кажу про ядерну зброю. Тому західні країни надають зараз нам не благодіяння…

А чи тільки змусили, чи не було тут ще корупційної складової?

Мені в ті роки було 14-16 років. Але тиск був колосальний. Я говорив з покійним президентом Леонідом Макаровичем Кравчуком, коли познайомився з ним у 2014 році. Я йому ставив питання, чому ви і Кучма віддали ядерну зброю, крилаті ракети, які могли летіти на 2,5 тисячі кілометрів. Каже: "Був страшний тиск Заходу, що якщо ви цього не зробите, то ми вас залишимо один на один з Росією, а так, якщо ви віддасте цю зброю Росії, то ми вас будемо підтримувати".

ОТОЧЕННЯ НЕНАВИДИТЬ ПУТІНА І ШЕПОЧЕТЬСЯ: "КУДИ НАС ПЛІШИВИЙ КАРЛИК ЗАВІВ?" 

Ця версія виглядає дуже правдоподібною. Ми всі пам'ятаємо, як країни Заходу панічно боялися розпаду Радянського Союзу в першу чергу через розподіл ядерної зброї. Американський президент виступав у Верховній Раді СРСР і закликав не від'єднуватися, не доводити до розпаду Радянського Союзу.

Зараз у американців і європейців дуже великий головний біль. Вони задаються питанням, що буде після Путіна, тому що Путін – негідник, але він, в принципі, зрозумілий. Ядерна зброя під відносним контролем. Вони переживають, що якщо почнеться процес розпаду Росії, то ядерна зброя опиниться в руках умовно Татарстану, Башкортостану, який-небудь Республіки Марій Ел, розумієте. Ядерна зброя розкидана в Росії між десятками суб'єктів Федерації. Кожна атомна бомба-це величезна загроза світу.

Пам'ятайте, на початку 90-х років, скільки було фільмів зі Шварценеггером, Дольфом Лундгреном, де сюжет був один, що десь в колишньому СРСР терористи захопили атомну зброю і везуть його в Америку. Цей головний біль зараз повернеться. Зараз ми від Голлівуду будемо бачити дуже багато фільмів точно такої тематики.

Ви так впевнено говорите, що повернеться. Ви вірите у розпад Російської Федерації?

Я знаю, що розпалася навіть Римська імперія, тому може бути все, що завгодно. Я вже наводив вам історичні приклади по Радянському Союзу, по Російській імперії, яка існувала століттями. Все може бути, нічого виключати не можна. Стабільні тільки демократії... Наприклад, зараз в Британії обрали прем'єр-міністра Ліз Трас, вона за місяць вже створила цілу купу економічних проблем країні, і вже стоїть питання, що її можуть скинути, обрати іншого прем'єра. Тобто, система сама балансується, вона може змінюватися. Тиранія не може змінюватися без насильства, а насильство може закінчуватися громадянськими війнами, в яких гинуть тисячі, сотні тисяч, а іноді мільйони людей.

Але слід визнати, що в світлі майбутніх загроз для України це найоптимальніший варіант – розпад Російської Федерації. Так, ми переможемо, але Росія знову може наростити свої сили, і нікуди ця імперія зла не дінеться…

Для України був би ще непоганий варіант перетворення Росії з Федерації на конфедерацію. Конфедерація передбачає вже більш слабку взаємодію суб'єктів між собою і так, щоб кожен суб'єкт якраз міг впливати на прийняття спільних рішень. Якби Росія була Конфедерацією, тоді треба було отримувати згоду всіх 86 суб'єктів, починаючи від Ямало-Ненецького автономного округу, Якутії і Татарстану, на те, щоб оголошувати комусь війну. Наприклад, Швейцарія – конфедерація вже років 400, це дуже стабільна країна, і дуже добре розвивається. Тому різне може бути.

Деякі вважають, що на зміну Путіну прийде ще більш божевільна людина. Я так не думаю з однієї простої причини. Все оточення Путіна, вони пізнали смак солодкого життя. Донька Лаврова-громадянка Сполучених Штатів. Донька Пєскова живе в Європі. Пєсков і Лаврови всі свої вихідні і свята святкували в європейських країнах, які тепер для них закриті. Мали рахунки в європейських банках, мали нерухомість. У них була дольче віта, солодке життя в Америці, Європі і так далі. Зараз у них залишилися Арабські Емірати, Туреччина, в якійсь мірі, на жаль, Ізраїль, сподіваюся, що поки. Тому вони всі знають, що таке цивілізований світ, що таке цивілізоване життя. І вони ж тепер ненавидять Путіна потай і шепочуться між собою: "Куди нас завів цей плішивий карлик?".

Якщо говорити про тих, хто може змінити Путіна, як ви думаєте, у кого зараз найбільше шансів? Який сценарій перевороту може бути реалізовано?

Радник глави МВС: "Спадкоємцем Путіна може бути людина з нізвідки" / фото УНІАН

Це невдячна історія – гадати на кавовій гущі. Але я скажу, що думаю, що це буде той, кого ми зараз навіть не підозрюємо. Я наведу приклад самого Путіна. Ви могли уявити собі, що саме Путін стане спадкоємцем Єльцина? Ніколи б ви цього не сказали, ніколи. Тому це може бути людина з нізвідки. Він може сьогодні займати якийсь другорядний пост, і, розуміючи, що значна частина еліти хотіла б позбутися Путіна, може піти на те, щоб організувати коаліцію і змову. Це можливо, не можна цього виключати.

З високою часткою ймовірності можна припускати, що з цією людиною, ім'я якого ми поки не знаємо, вже ведуться активні переговори з боку західних спецслужб, західних урядів, правильно?

Я поки не готовий сказати. Але давайте ще раз подивимося. Уявімо, що ми з вами представники оточення Путіна. До 24 лютого ми з вами жили розкошуючи, грабували Росію, яхти заводили, нерухомість обставляли. Всі ми молилися на Путіна, тому що він успішний, так само, як і Гітлер був до Сталінградської битви дуже успішний, і ніхто не міг йому суперечити, бо ж він же був правий, він завоював Францію, завоював Польщу, поневолив Європу, крім Британії. А тепер ми розуміємо, що кожне рішення Путіна погіршує ситуацію. Ситуація цугцванг, як у шахах, там всі подальші рішення погіршують. Мобілізація погіршує ситуацію. Втрата тих територій, які він назвав територіями Росії, погіршує ситуацію. Ти ж сказав, що Лиман – це вже територія Росії, а в Лимані вже наступного дня вивішується український прапор. Подивіться на ставлення до Путіна на міжнародній арені навіть серед тих же середньоазіатських країн. Якщо Таджикистан, який залежить від Росії, де таджицькі військові бази, каже: "Ви до нас так не ставитеся, будь ласка, по-другорядному". А чому? А тому, що всі ці країни дивляться на Китай. І Казахстан, і всі країни Середньої Азії вже розуміють, що Путін – це номер три, що тепер треба орієнтуватися на Китай, дружити з китайцями, і що у Путіна тепер немає ніяких сил зробити щось по відношенню до Таджикистану або інших країн.

Лукашенко б ще зрозуміти, до кого приєднається – до розумних чи красивих? Поки ще метається бідний.

Лукашенко хоче вижити. Лукашенко хоче залишити свою династію, щоб його син був надалі диктатором в Білорусі. І йому вся ця історія з війною абсолютно не в масть. Він був проти цієї війни, я в цьому абсолютно впевнений. Вона йому була сто років не потрібна. І він під тиском і погрозами Путіна погодився на те, щоб надати територію Білорусі для нападу на Україну. Він при цьому категорично відмовився ще навесні вторгатися в Україну. Це загальновідомий факт, що Путін від нього вимагав увійти разом з ним в Україну. Але він відмовлявся, відмовляється досі. Зараз Путін його змусив, знову-таки не виключаю, що під погрозами фізичної ліквідації, щоб знову на територію Білорусі зайшли російські війська, і створювалося угруповання для загрози північним кордонам України. Я оцінюю як вкрай малоймовірні спроби наступу на територію України з боку Білорусі. З тієї причини, що ніякої боєздатності у білоруських військ немає, ніякої мотивації воювати немає, тому їхнє завдання – просто відтягувати частину наших військ від операції на півдні і сході.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся