Ракети ATACMS можуть вплинути на перебіг бойових дій / скриншот

Ракети ATACMS в руках ЗСУ можуть послабити логістику російських окупантів, а також розбити аеродроми і військові склади на території РФ. Але для України вони матимуть оперативне значення за умови підсилення цих ударів наземними операціями.

Таку думку висловили аналітики Інституту з вивчення війни (ISW) у свіжому звіті. Вони нагадали, що президент США Джо Байден оголосив 24 квітня, що США почнуть надсилати військову техніку Україні "через кілька годин" після підписання закону, який передбачає $60 млрд допомоги.

Аналітики зазначають, що американська допомога може прибути на фронт протягом наступних кількох тижнів, тобто раніше, ніж очікують росіяни.

Відео дня

"Ситуація на фронті погіршуватиметься доти, доки ЗСУ не отримають і не почнуть використовувати військову техніку, і найближчим часом українським військам все ще буде важко захищатися від російських військ поблизу Часового Яру і на північний захід від Авдіївки", – вважають експерти.

Вони наголосили, що надходження ракет великої дальності ATACMS дозволить ЗСУ послабити російську логістику і загрожувати російським аеродромам у глибокому тилу, хоча місяці затримки, можливо, дали російським військовим час підготуватися до ударів ракет ATACMS.

Крім того, поява ATACMS також може становити загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах і змусити командування вибирати між укріпленням існуючих складів і подальшим розосередженням складів по всій окупованій Україні.

При цьому аналітики зауважили, що українські удари по російських об'єктах логістики або авіації в глибокому тилу матимуть оперативне значення, але тільки якщо українські сили успішно скоординують їх з наземними операціями, щоб скорисатися слабкістю противника після удару.

Ракети ATACMS для ЗСУ

США й надалі постачатимуть Україні тактичні ракети ATACMS, заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

"Ми вже відправили кілька (ракет ATACMS – ред.), і тепер, коли в нас є додаткові повноваження і кошти, ми відправимо більше", – сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: