Аналітик розповів, як ЗСУ можуть застосувати ATACMS / скриншот

В разі надходження в пакеті допомоги від США ракет ATACMS, їх можна буде використати для знищення пускових установок на території Росії, які б’ють по Харкову, а також для ударів по Кримському мосту.

Про це сказав військовий експерт Defense Express Іван Киричевський  в ефірі телемарафону. Він зазначив, що, зважаючи на неочікувану активізацію, яку зараз демонструють США, зокрема, є  навіть натяки, що нам можливо дадуть техніку прямо із баз зберігання США в Європі, то не виключено , що може бути і знята політична заборона на удари ракетами партнерів по території РФ.

"Якщо буде знята політична заборона на застосування ракет ATACMS для ударів по території Росії, то тоді мають бути удари по пускових установках, які загрожують Харкову, бо знищувати балістику лише засобами ППО це  безперспективно. Воно працює, як показує практика, разом з полюванням на пускові установки. І можливо це застосування по першочергових цілях РФ на полі бою", - наголосив Киричевський.  Він сказав, що така велика увага до ракет ATACMS і прохання дати їх якомога більше Україні, ймовірно, пов’язана з тим, що вони заміняють радянські ракети "Точка У", яких в нас до повномасштабного вторгнення було 700 одиниць і вже кілька місяців не фіксується їх наявність. "Можна зрозуміти, що вони допомогли нам присадити наступальний потенціал армії РФ. Ракета ATACMS як потужніша має замістити нішу "Точки У" і в першу чергу просадити наступальний потенціал армії РФ. Але якщо їх раптом вистачить на Кримський міст, то ніхто проти не буде. Тим більше, що нещодавній удар по Джанкою довів, що здавалося б найкращі російські системи С-400 ATACMS збивати не здатні, хоч росіяни декларували зворотнє", - наголосив Киричевський.

Відео дня

Відповідаючи на запитання щодо термінів надходження підтримки від США, Киричевський зазначив, що може бути песимістичний сценарій, який не можна виключати, коли американці знову для себе неочікувано відкриють, що техніка на їх базах в значно в гіршому стані, ніж на паперах. "Але й можна піти по більш оптимістичному варіанту, що в даному випадку все залежатиме скоріше від того, наскільки швидко цю техніку повантажать на залізничні платформи, як швидко впораються європейські залізниці і відповідно транспорт на нашому кордоні", - наголосив він. За його словами, важливо і замаскувати техніку, щоб інформація не виплила раніше часу. Він нагадав ситуацію, коли вивіз танків Т-72 із Македонії, на жаль, став публічно відомим.

Допомога США Україні

В ніч на 24 квітня, Сенат США схвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню в розмірі $95,2 млрд. З них понад $60 млрд передбачено для України. Голоси "за" віддали 79 сенаторів, ще 18 висловилися "проти". Президент США Джо Байден пообіцяв підписати пакет документів, як тільки він буде на його столі 24 квітня аби була можливість почати надсилати зброю та обладнання в Україну вже цього тижня. 

За даними джерел CNN, у новому пакеті військової допомоги Україні США можуть вперше передати далекобійні ракети ATACMS. Співрозмовники видання зауважили, що останніми тижнями представники адміністрації Байдена повідомляли в Конгресі, що в рамках нового пакету США, ймовірно, вперше надішлють Україні ATACMS.

Вас також можуть зацікавити новини: