РФ налякана, Кремль намагається відтягнути контрнаступ ЗСУ / фото УНІАН

Росіяни налякані прийдешнім контрнаступом Сил оборони України і можливим заходом українських сил на російську територію. На цьому тлі Кремль докладає зусиль, щоб відтягнути контрнаступ України, впевнений офіцер ЗСУ і політолог Тарас Березовець. 

"Напередодні минулих наступів кожен раз вони вкидали теми про те, що давайте домовлятися. Причому не безпосередньо, в завуальованій формі це робить або [глава МЗС РФ Сергій] Лавров, або [спікер МЗС РФ Марія] Захарова. Мовляв, "ми ніколи не виступали проти переговорів, давайте почнемо, але з урахуванням російських інтересів і з урахуванням цілей СВО". Вся ця історія зараз безумовно відчувається в повітрі, висить чергова "спеціальна розвідувальна операція", це саме контрнаступ зірвати", – коментує Березовець.

За словами експерта, Україна "дуже довго прокачувала інформаційний простір, в тому числі і Росії". В результаті серед росіян поширився страх перед прийдешньою операцією України.

"Вони навіть заразилися, ми їм підсадили такий інформаційний вірус, вони довгий час кричали, які вони круті, які у них пропагандисти. ... Вони самі обговорюють наш наступ. ... Ну там істерика просто, вони вже там просто кричать, що треба вже готувати ядерну зброю, оскільки зараз, якщо попре українська армія, щось не те захопить, ще не дай Бог Крим захопить, ми повинні їй відповісти. Кричать, що Білгород зараз буде брати, Брянськ. У них вже версія з'явилася, що ЗСУ, щоб не ломитися через їхні укріплені позиції і траншеї, взагалі буде заходити з території Росії. Що, мовляв, у нас план послати в обхід відразу кілька бригад і ломитися через Білгородську область, заходити вже там далі по Донецькій і по Луганській - вони так собі це бачать. Звичайно ж це все їх дуже сильно дратує, дуже сильно їх демотивує. Вякомусь вигляді це доноситься до їх окопів. Хочемо ми чи ні – вся ця хвиля, всі ці мами, тата, свати, брати, які надивилися на цих каналах пропагандистських, потім починає їм дзвонити, писати і кричати, що тут вже сказали, що зараз вже попруть зараз через Білгород. Все це тисне, звісно", – зазначає політолог. 

Березовець наголошує, що на цьому тлі Росія докладає зусиль для того, щоб зірвати український контрнаступ. 

"Вони, звичайно, намагаються його зірвати. ... Як вони це робитимуть, я не знаю, чесно.... Як мені здається, була зроблена спроба Макроном під час його китайського турне. І про щось вони з Сі таки домовилися. Як це буде виглядати в реальності – я не знаю. Цілком можливо, що буде зроблена спроба створити якусь багатонаціональну групу, куди може увійти Франція, можливо, Німеччина, Китай і вони будуть намагатися запропонувати домовитися вже. Напевно великих надій на те, щоб зірвати наступ, вони не покладають, але вони будуть намагатися його відтягнути", – додає він. 

Переговори з Росією - позиція України 

На тлі закликів до переговорів, які звучать дедалі частіше протягом останніх тижнів, глава МЗС України Дмитро Кулеба наголошував, що країна-терорист зовсім не демонструє інтересу до добросовісних переговорів.

Українська сторона також неодноразово наголошувала, що про жодні переговори з Росією до повного виведення військ з території України йтися не може. 

Президент України Володимир Зеленський виключив можливість переговорів з чинним президентом країни-агресора, назвавши його терористом. 

Водночас глава українського оборонного відомства Олексій Резніков заявляти, що мирні переговори колись відбудуться і стосуватимуться питань капітуляції Росії та виплати репарацій.

Вас також можуть зацікавити новини: