Роман Світан відповів, як Україна може допомогти вирішити питання Придністров'я / скрін відео

Роман Світан: Бахмутський гарнізон виконав завдання - знищив найбільшу кількість росіян

10:00, 06.03.2023
11 хв. Інтерв'ю

Полковник ЗСУ в запасі, військовий льотчик-інструктор Роман Світан в інтерв'ю УНІАН розповів про те, чому все частіше над Росією стали літати безпілотники, а також відповів, чому росіянам вже потрібно починати шукати собі бомбосховище.

Що сталося в Брянській області? Які можуть бути версії події і кому це вигідно?

Так склалося, що я років 30-40 тому в Климово, що якраз в тому районі, літав, вчив курсантів. Там був аеродром, на базі якого зараз військова частина. Добре знаю цей регіон. Цікаво, що він населений в основному не росіянами, а білорусами і українцями. Там навіть назви сіл українські, українська говірка, українська мова. Звісно, в такому районі починати якийсь визвольний рух - найоптимальніший варіант. Він, швидше за все, там і почався. Протягом цілого року ми бачимо вибухи військових об'єктів від Сахаліну до Москви - це все робота визвольних сил РФ, яким не подобається цей окупаційний режим Путіна і російська імперія. Є вже дуже багато російських і національних рухів на території Росії. Вони можуть базуватися в іншому місці, а виконувати свої завдання на території РФ. Швидше за все, в Брянській області була одна з таких груп. Звісно, Україна до цього ніякого відношення не має. Це чужа держава, і ми поки не приймали рішення туди заходити. 

Тобто кремлівського сценарію провокацій під іншим прапором ви поки не побачили? Кілька тижнів тому про такі провокації попереджали і українські розвідники, і ЗСУ. 

Однозначно ні. Справа в тому, що не вигідно росіянам виконувати такого роду дії, адже їм доведеться відволікати сили з фронту. Це більше нам вигідно, якщо виникнуть якісь такі інциденти. Ті військові частини, які йдуть з Білорусі, якраз проходять через Климове. Якщо їх доведеться там залишити, вони не дійдуть до Бахмута. 

Дуже показовою була реакція Путіна: він щось промимрив, процитував Ушинського. Не схоже було на підготовлену реакцію. Але скористатися цим Кремль може? Наприклад, їм потрібно зараз оголосити нову часткову мобілізацію. 

А їм не треба її оголошувати. Вона йде безперервно за трьома напрямками: набираються строковики, роздають повістки і набираються люди за мобілізаційними картками, з минулого року не закривається потік під контрактну армію. Сенсу немає їм оголошувати щось нове. Це може бути використано в якості підйому для інформаційного потоку, але не більше того. 

А ось те, що вони затримають російські частини або знімуть їх з фронту - це досить непогано. Це якраз те, що і потрібно було. Якби це була наша операція, з цієї точки зору це був би хороший крок. 

Хто запускає БПЛА над РФ

Обстановка загострюється в самій РФ і в Білорусі. Останнім часом безпілотники все частіше і частіше стали літати, падати в районах військових об'єктів, баз з паливом, аеродромів. Це що за історія? Що за процес відбувається? 

Виходячи з тих кадрів, які показують росіяни, там помічені були стандартні безпілотники літакового типу 2х3 метри. Їх випускає близько десятка країн. Вони легкі у виробництві, дешеві. Будемо говорити, що якісь добрі люди налагодили виробництво таких безпілотників, поставили на потік. Звісно, вони в достатній кількості зараз є. БПЛА літакового типу може нести до 20 кг вибухівки - міни, постріли до РПГ. Дуже добре він виконує наводку, виходить на ціль, ефективна площа розсіювання маленька, тому його практично не бачать локатори. Безпілотник виконує скидання бойового спорядження і далі може просто падати. 

Можна вже говорити про те, що почалася тактика "дрібних порізів" в різних місцях?

Це вона і є. Справа в тому, що ППО у Росії просто не існує. Неможливо осягнути цю країну, вона дуже велика, тому для закриття неба їм потрібні десятки, може сотні тисяч ЗРК. Це нереально виконати. Якщо ставити завдання, то за сто років їх зібрати неможливо. Тому вони просто не обороняють. Всі ЗРК, які є, зараз або на фронті, або точково прикривають критичні місця. Тому ось такі літальні апарати літають по Росії як у себе вдома. 

Росіянам потрібно однозначно боятися. Вони будуть якось намагатися ці безпілотники збивати. Справа в тому, що до виходу на військовий об'єкт його можуть збити якісь системи ППО, літаки, винищувачі. А це все вже може впасти і на голови мирних жителів. У цьому сенсі росіянам треба вже шукати бомбосховище і реагувати на звуки повітряної тривоги. 

Ситуація на Бахмутському напрямку

Давайте перейдемо до подій на фронті. Тривала увага прикута до Бахмута. Вже періодично починає звучати в медіа те, що ЗСУ можуть вийти з цього міста, але поки Україна повністю його контролює. Як ви опишете обстановку там на сьогоднішній момент?

Дуже важка обстановка. Особливо в останні два тижні, коли росіяни кинули всі сили, які у них тільки були. Вони підсилили "Вагнер" лінійними частинами, підтягнули певну артилерію, вийшла авіація. Сам по собі укріпрайон невигідно залишати нашим військам. Справа не в місті, а саме в укріпрайоні. Це тандем між Часів Яром і Бахмутом - два гарнізони, які один одного прикривають. 

Вихід за Часів Яр відкриє росіянам дорогу в бік Дружківки, Краматорська і Слов'янська.

Може бути прийняте рішення про вихід з Бахмута з подальшим підйомом і утриманням кряжу в районі Часів Яру. Хоча оптимальний варіант - це якраз тримати цей тандем. Все залежить від тієї оперативно обстановки, яка складається. 

Одна з центральних вулиць Бахмута після обстрілу з боку росіян / фото ua.depositphotos.com

Битва за Бахмут вже дуже багато завдань вирішила на цій війні?

Перше завдання будь-якої армії - це нанесення максимальної шкоди армії противника. Це не звільнення територій, не звільнення деяких частин, а знищення армії противника. Все інше йде як наслідок першого завдання. У район Бахмута росіяни спочатку підтягували регулярну армію, потім ПВК, атакували живою силою. 

Саме в районі Бахмута ми останнім часом знищували найбільшу кількість росіян.

На даний момент Бахмутський гарнізон виконав завдання - саме Бахмутський гарнізон знищив найбільшу кількість росіян, якщо рахувати за часом роботи на одній точці. Там хлопці просто герої. А ось щодо подальшого використання цього гарнізону рішення буде приймати вже військове керівництво на місцях.

Це ми ще не говорили про те, як Бахмутська оборона стимулювала наших міжнародних партнерів до передачі нових видів озброєнь. 

Так, це опосередковано, але важливо. 

Якщо подивитися на інші ділянки фронту, то чи можуть чимось росіяни похвалитися? Плани Кремля щодо захоплення Донбасу і частини Харківської області вже провалюються?

Ні, вони ще будуть кілька тижнів. Зараз вони виходять десь на максимальний рівень тиску, і в такому режимі ще пару тижнів зможуть підтримувати наступальні дії. У напрямках Куп'янська, Сватового, Кремінної може бути навіть якесь збільшення, наприклад, якщо підійде штурмова авіація, техніка. Але рухатися по полях там, звичайно, дуже складно. А за допомогою авіації вони можуть хоча б спробувати виконати певні завдання по ураженню наших військ. 

У районі Вугледара Російські бронетанкові групи зазнали потужного розгрому. Там було втрачено більше полку танків, було знищено дві бригади морської піхоти - 155-а і 40-а. Були добре пошарпані "донські козаки", яких кинули на підкріплення. Але тиск не зменшується, однозначно. Ще кілька тижнів вони так будуть триматися, може бути навіть зі збільшенням. Горітиме Авдіївка, Мар'їнка, Білогорівка. Десь до середини березня точно. До кінця березня вони підуть на спад, оскільки немає сил і засобів, які можуть живити такого роду наступальні дії. Я думаю, до кінця березня або в квітні почнуться вже наші наступальні дії. Краще їх починати навіть після середини квітня. Прив'язуватися треба до Великодня, яка відрізає певний період холодів і сльоти.

Ви не перший експерт, від якого я чую, що саме на вдалу погоду чекають ЗСУ. Про плани йти навесні в контрнаступ говорить і вище політичне керівництво: і Зеленський, і Буданов, і Резніков. У нас дійсно зі зброєю все вже так добре, що тільки на потепління потрібно чекати?

Зі зброєю добре ніколи не буває ніде, оскільки багато зброї ніколи не буває. Є певні мінімальні цифри, які заявляє наше керівництво, - їх зобов'язалися забезпечити наші партнери. Десь до середини-кінця березня ці цифри будуть забезпечені. Але ще раз повторюся, що оптимальний варіант - це починати по сухому. Зараз росіяни грузнуть в чорноземі. Сам Донецький чорнозем - це страшна річ. Танк може по башту в нього закопатися, і не витягнути його нічим. Особливо на Донбасі і в приазовських степах. 

Ми говорили з вами про те, що в Росії все більше "ударів" і вибухів, організованих добрими людьми. Схоже, ситуація така розгортається і в Криму. Нещодавно американський генерал Бен Ходжес озвучував ймовірний план звільнення Криму. Він говорив, що спочатку повинні бути далекобійні удари по військовій інфраструктурі, і потім вже фізичний захід на острів.

Це буде оптимально. Ходжес - відставний генерал, тобто у нього конкретний військовий підхід до звільнення, до силового звільнення Криму. Він дуже правильно все розклав, тут йому честь і хвала. Для того, щоб зменшити наші втрати або звести їх повністю нанівець, оптимальний варіант - це знищити кримські гарнізони дальніми засобами ураження. Всього є близько 150 таких гарнізонів. Однозначно знищити потрібно і Кримський міст. Через 2-3 тижні там не залишиться оперативного запасу боєприпасів, і росіянам доведеться звідти йти різними засобами. Потім вже доведеться вирішувати питання фронтального заходу штурмовими групами, без цього ніяк. Штурмові бригади захищатимуть Крим вже від колаборантів і росіян, що залишилися, і передаватимуть управління нашому уряду. 

Давайте обговоримо ще одну точку, яка "нагрівається" - це Молдова, Придністров'я. Що там відбувається? Які ви бачите варіанти розвитку подій? Чим це загрожує Україні у військовому плані?

У військовому плані Україні нічого не загрожує з боку Молдови, а ось в Молдові є певні загрози з боку так званої "Придністровської Народної Республіки". Якщо ті протести і процеси, які зараз запущені, виллються в якісь сутички із застосуванням зброї, туди може підключитися російський контингент. 

Якщо президент Молдови попросить у нас військової допомоги, після цього ми можемо втрутитися і зачистити "ПМР" за пару тижнів. 2 тижні нам вистачить, щоб знищити російські війська в "Придністровській Молдавській Республіці". Але ще раз повторюся, що це може бути тільки на прохання уряду Молдови. 

Поки Майя Санду випустила тільки звернення за мир у всьому світі, але якщо припустити, що вона все ж попросить про це Україну, наскільки це відтягне наші сили?

Нічого не відтягнуть. Вони і так там вже знаходяться. Нам доводиться тримати певний контингент військ, який дуже потрібен зараз на лінії фронту. А нам доводиться тримати його, при чому розтягнутим по всьому кордону з Молдовою. Там кілька бригад хлопців зависли.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся