Росії не вистачає резервів для наступу на Луганщині / фото ua.depositphotos.com

У Луганській області триває основна фаза російських наступальних операцій, утім, Росії не вистачає достатніх вільних резервів, щоб різко збільшити масштаб або інтенсивність свого наступу.

Про це повідомляється в новому звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 19 лютого. Через неготовність російських сил до активних операцій аналітики вважають малоймовірним значне збільшення їхніх наступальних операцій цієї зими.

В ISW зазначають, що російські сухопутні сили, як правило, діють у звичайних доктринальних формуваннях і підрозділах, а не в батальйонно-тактичних групах чи інших спеціальних структурах.

Відео дня

"Відсутність кількох критично важливих танкових одиниць свідчить про те, що російські військові продовжують намагання замінити техніку, особливо танки, що була втрачена під час попередніх невдалих наступальних операцій. Майже напевно російські сили все ще мають у резерві деякі відновлені механізовані підрозділи, але направлення цих обмежених резервів на лінію фронту в Луганській області навряд чи кардинально змінить хід поточного наступу", - зазначають аналітики.

Як йдеться в звіті ISW, російські війська, які діють на лінії фронту в Луганській області та поблизу неї, майже повністю залучаються із Західного військового округу з деякими підкріпленнями з інших угруповань. 

"Це свідчить про те, що російське військове командування повернулося до традиційної структури управління військовими округами, згідно з якою всі підрозділи в окремому географічному районі підпадають під зону відповідальності одного військового округу", - пишуть аналітики.

В ISW також пишут, що повернення до доктринальних структур є переломом у структурі російських сил і плані кампанії. Міністерство оборони Росії зараз проводить низку реформ, спрямованих на формалізацію та професіоналізацію збройних сил Росії та підготовку до тривалої війни в Україні.

"Росіяни отримують менше користі від цього повернення до нормального режиму військових операцій, ніж вони могли сподіватися через сильно погіршений стан їхніх сил. Вони не залишили достатньо часу для підготовки своїх мобілізованих резервістів до стандартів, достатніх для підтримки великомасштабної наступальної механізованої маневрової війни; і їм явно не вистачає обладнання, необхідного для комплектації своїх відновлених підрозділів", - зазначають у ISW.

Війна в Україні - новини

Як повідомляв УНІАН, президент Володимир Зеленський зазначив, що російські окупанти під час свого нового наступу не можуть просунутися далеко, оскільки вони вже не такі сильні, як раніше. Збройні сили України набагато сильніші за війська країни-агресора. За його словами, наразі не має значення новий чи старий це наступ, оскільки компромісів більше немає. Нещодавно Зеленський в інтерв'ю ВВС заявив, що російський наступ вже почався.

За оцінкою аналітиків ISW, війна виснажила резерви техніки і живої сили країни-окупанта, необхідні для успішного нового наступу на сході України. 

В ході запеклих боїв росіяни вже не один місяць намагаються захопити місто Бахмут Донецької області, але зазнають величезних втрат.

Вас також можуть зацікавити новини: