Росія готова воювати "стільки, скільки треба", - голова зовнішньої розвідки

За його словами, росіяни планують зосередитися на кількох ключових аспектах війни.

Голова Служби зовнішньої розвідки Олександр Литвиненко заявив, що Росія налаштована воювати "стільки, скільки треба". На його думку, війна увійшла у стадію виснаження.

У блозі на "Інтерфакс-Україна" Литвиненко зазначив, що РФ сконцентрується на трьох завданнях щодо України: фронт, підрив інфраструктури і підрив суспільної єдності.

"Цілі незмінні. Путіну потрібно стільки території України, скільки він зможе отримати, бо для росіян йдеться про "возвращение исконно русских земель". Війна увійшла у стадію війни на виснаження. Дедалі більше свідчень, що Кремль готовий вести війну стільки скільки треба", - зазначив голова СЗР.

За словами Литвиненка, Росія вже зараз закладає чинник "СВО" в плани комплектування своєї армії у 2024-2025 роках. У Москві вважають, що ресурсів достатньо для бойових дій з Україною на поточному рівні ще упродовж тривалого періоду.

Крім того, Кремль переконаний, що внутрішні ресурси України нібито "наближаються до повного вичерпання". З подачі ФСБ РФ, у Путіна хочуть скорегувати стратегію.

Литвиненко стверджує, що Росія сконцентрується на трьох завданнях:

  • тиск по всій лінії фронту із захопленням окремих, політично і медійно важливих точок, зокрема Авдіївки;
  • знищення взимку критичної інфраструктури (електростанції, нафтопереробні заводи, транспортні вузли) для зниження якості життя;
  • підрив суспільної єдності через підживлення амбіцій і провокування військових ("лише вони можуть навести лад"), опозиційних політичних сил ("тільки вони гідні керувати Україною"). В Україні має сформуватись критична маса невдоволення політикою чинної влади.

Очільник СЗР вважає, що Росії байдуже, хто прийде до влади в Україні після чинного керівництва. Втім, росіяни переконані, що хто б це не був, він не зможе опанувати ситуацію, а Україна порине у хаос, а міжнародна допомога припиниться. Тоді Київ нібито буде змушений сісти за стіл переговорів.

Переговори з Росією - деталі

Раніше ЗМІ повідомляли, що представники Сполучених Штатів і Євросоюзу почали обговорювати з Україною можливість проведення мирних переговорів з Росією. Зазначалося, що Україна, ймовірно, матиме час до кінця року або трохи більше, перш ніж почнуться більш активні і термінові дискусії про мирні переговори.

У Державному департаменті США заявили, що не знають про ведення розмов з Україною щодо будь-яких мирних переговорів з Росією і підкреслили, що будь-які переговори - це справа України. 

Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна відкрита для мирних ініціатив будь-яких країн, якщо ці ініціативи виходять з необхідності повного виведення російських військ з суверенної території України.  

Вас також можуть зацікавити новини: