Експерт пояснив, чому Росія не пускає ООН на окупований лівий берег / фото ua.depositphotos.com

Росіяни не пускають представників організації Об'єднаних Націй (ООН) на окуповане лівобережжя Херсонської області, затоплене внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС, намагаючись приховати інформацію про теракт. Таку думку в коментарі Sky News озвучив маршал авіації у відставці Едвард Стрінгер.

Колишні військовий зазначив, що Росія перешкоджає доступу, оскільки не хоче, щоб "сторонні оглянули цей район".

"Вони не виявляли жодного інтересу до того, щоб допомогти українцям [на окупованій території], зовсім навпаки. Але також, що цікаво, я відчуваю, що вони також не хочуть, щоб сторонні особи перебували в цій області, не останньою чергою тому, що є достовірні повідомлення про те, що вони використовують повінь як захист", – сказав він.

Маршал Стрінгер також зазначив, що окупанти "перекидають частину військ, які там розмістили, далі на схід, де очікують основного удару під час українського контрнаступу".

Недопуск ООН на окуповані території - що повідомлялося 

У ніч на 6 червня російські окупанти здійснили черговий теракт – підірвали попередньо замінувану дамбу Каховської ГЕС. Внаслідок цього під водою опинилися десятки населених пунктів (з них 17 – на підконтрольному окупантам лівому березі Дніпра в Херсонській області). Вода завдала значних руйнувань і людські жертви. 

"Критична ситуація. Ми знаємо, що окупанти провалили евакуацію. Люди опинилися у водяній пастці. Що стосується жертв, то ми знаємо, що в Олешках тільки офіційно 11 людей загинули через затоплення. Однак ця цифра сильно занижена. Росія намагається приховати факт масової загибелі мирних людей. Тіла загиблих місцевих жителів вивозять, лікарів не допускають до огляду, щоб вони не могли встановити справжній факт смерті. Також багато загиблих залишаються під завалами власних будинків. І це тільки в Олешках, а на лівому березі затоплено 17 населених пунктів", – сказав в ефірі телемарафону голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Центр національного опору повідомляв, що на окупованій території росіяни евакуювали тільки тих, у кого були російські паспорти. В результаті тільки в Олешках могли загинути понад 500 осіб.

Україні вдалося врятувати понад 100 жителів захопленого лівобережжя, також українські воїни знайшли спосіб передавати гумдопомогу жителям затоплених населених пунктів, які опинилися в пастці.

Україна зверталася до міжнародних організацій, зокрема, до ООН, з вимогою допомогти евакуювати жителів окупованих населених пунктів. В ООН стверджують, що запросили у РФ доступ на окуповану територію ще 7 червня, проте досі не отримали "добро" від загарбників. У Кремлі виправдовуються, що не пускають представників організації нібито через проблеми з безпекою.

Вас також можуть зацікавити новини: