Путін може просити про переговори, але це пастка / фото REUTERS

Російському диктатору Володимиру Путіну дуже потрібна пауза на полі бою. Він намагатиметься досягти її шляхом фейкової готовності до переговорів та закликів до перемир'я.

Як заявив в інтерв'ю OBOZREVATEL військовий експерт Олег Жданов, паузу путінська армія використає для перегрупування військ, для підтягування резервів, для формування 500-тисячного угруповання. 326 тис. у нього вже є. Близько 260-270 тис. він може зібрати лише завдяки призовникам. Навесні, на думку Жданова, Путін може кинути ще два призови до складу цього угруповання на території України або перекинути їх кудись на кордон – наприклад, до Білорусі, Курської, Брянської чи Бєлгородської областей.

"Але йому потрібен перепочинок. До речі, найімовірніше, Путін саме зараз цим і займається, бо є інформація, що найближчі тижні можуть ознаменуватися конфронтацією на полі бою з посиленням бойових дій. Ми спостерігаємо таку тенденцію. 22 лютого Путін звертається до Федеральних зборів, а на 24 лютого, на річницю вторгнення, Путін вимагає зібрати Раду безпеки ООН щодо України. Найімовірніше, на цю Раду представник Росії вийде з вимогою негайного тимчасового припинення вогню та початку переговорного процесу. Це буде спробою Путіна отримати перепочинок у цій війні", - зазначив експерт.

Відео дня

Втім, Жданов сподівається, що на цю пастку ніхто не поведеться. Єдина надія на США, які мають право вето. Навіть позиція німецького канцлера Олафа Шольца щодо цього змінилася, адже днями він заявив, що переговорний процес щодо врегулювання війни може бути лише на основі виведення російських військ із території України. 

"Сподіваюся, російському представнику так і скажуть: добре, окей, виводьте війська з території України, зокрема з Криму, тому що Крим – це Україна згідно з усіма міжнародними стандартами – тоді так, припинення вогню, і ми сідаємо за стіл переговорів", - зазначив Жданов.

Новий наступ Росії: що відомо про плани окупантів

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що кремлівський диктатор Володимир Путін "ніколи не здається", а тому нова спроба захопити Київ не виключена.

На думку військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, Росія не зможе в такий стислий термін накопичити суттєві сили у 500 тисяч мобілізованих для нового масштабного наступу, чим лякають кремлівські пропагандисти.

Аналітики ISW вважають, що Кремль, ймовірно, знову переоцінює можливості російської армії в контексті нового великого наступу в Україні. Він закінчиться достроково без значних успіхів для РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: