Путін хотів взяти Київ за два дні, потім - за кілька місяців, але Росія недооцінила ЗСУ/ скріншот

Росія не може у такий короткий термін накопичити суттєві сили у 500 тисяч мобілізованих, чим лякають кремлівські пропагандисти, вважає військовий оглядач Олександр Коваленко.

Коваленко нагадав, що в рамках підготовки до вторгнення 24 лютого 2022 року Кремль абсолютно неприховано перекидав ЗС РФ чисельністю у 180 тисяч військових до кордонів України з жовтня 2021 року, розгорнувши перекидання ще взимку 2021-го.

"Виникає цілком доречне питання. Чи можливо розмістити біля кордонів з Україною абсолютно непомітно 200 тисяч, 500 тисяч або мільйон сил і відповідних засобів? Ні. Крім того, мобілізаційний потенціал РФ не здатний накопичити таку чисельність у гранично стислі терміни", - пише Коваленко.

Відео дня

Щоб накопичити потенційний ресурс в 200 тисяч, знадобиться чотири місяці, 500 тисяч - десять місяців. І це в ідеалі, зазначає оглядач.

"Своєю чергою, нинішній показник мобілізації по РФ набагато нижчий за планку у 100 тисяч, а найвищі показники були у жовтні 2022-го. Тобто, мобілізація триває, але не настільки активно і інтенсивно, щоб перевищувати потребу 50 тисяч на місяць", - зазначає Коваленко.

Разом з тим оглядач погодився, що Росія готується наступати: "Тим більше, що їх фанатичне бажання просуватися на Вугледар, вийти в районі Кремінної, натякають на широке охоплення на Донбаському плацдармі".

"Цей план є дещо шизофренічним, адже не маючи достатньої кількості техніки, артилерії, забезпечення підрозділів БК та підтримки артилерії, вчиняти такий наступ - самогубство. Але шизофреніки, на те і шизофреніки, щоб не дружити зі здоровим глуздом", - додав Коваленко.

І саме ця активність і стане тим найбільшим наступом Росії, вважає Коваленко: "Цей наступ має всі шанси захлинутися з самого початку. Особливо, якщо на ряді локацій ініціативу перехоплять ЗСУ і кардинально порушать плани росіян".

Росія готує наступ - що відомо

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, Росія може приурочити новий масштабний наступ до річниці вторгнення в Україну - 24 лютого. Він додав, що, за оцінкою міністерства, в розпорядженні Росії зараз понад 300 тисяч мобілізованих.

Водночас ворог веде активну розвідку з метою підготовки для наступу на сході України.

Командувач ЗС Литви Вальдемарас Рупшис вважає, що РФ поспішає почати новий наступ, щоб встигнути до початку поставок західної техніки українській армії.

Вас також можуть зацікавити новини: