У Бєлгородській області спеццоперацію проводять росіяни, завили в ГУР / скріншот

На території Бєлгородської області операцію проводять представники "Легіону "Свобода Росії" та "Російського добровольчого корпусу". Мета - створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців, заявили в українській розвідці.

Оновлено 18:06. У Бєлгородській області введено режим контртерористичної операції, заявив губернатор Гладков:

"З метою забезпечення безпеки громадян у Бєлгородській області з сьогоднішнього дня запроваджено правовий режим контртерористичної операції, який встановлює спеціальні заходи та тимчасові обмеження. Починаючи від перевірки у фізичних осіб документів, що засвідчують їхню особу та закінчуючи зупиненням діяльності небезпечних виробництв та організацій, у яких використовуються вибухові, радіоактивні, хімічно та біологічно небезпечні речовини".

Відео дня

Оновлено 16:55. Губернатор Бєлгородської області Гладков заявив, що у Грайвороні постраждали троє людей: двоє чоловіків та одна жінка отримали осколкові поранення. Також Гладков заявив про влучання у будівлю місцевої адміністрації та у три приватні будинки.

Оновлено 16:20. Російські Telegram-канали повідомляють, що у Бєлгородській області розшукують два автомобілі, на яких можуть ховатися диверсанти. Йдеться про сріблястий Geely та білу "Оку". Зазначається, що у соцмережах опублікували відео, на якому автомобіль Geely обстріляли та зупинили військові із жовтими пов'язками. Офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Оновлено 16:06. За даними Telegram-каналу Baza, у МВС Бєлгородської області запровадили план "Едельвейс". Оголошено загальний збір працівників у всіх відділах поліції регіону.

Оновлено 15:25. У "Легіоні "Свобода Росії" заявили про проходження Гори-Поділ: "Легіон з РДК приступили до штурму н/п Грайворон, Бєлгородської обл. Росія буде вільною!"

Як заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов, операцію проводять виключно громадяни Росії, передає "Суспільне".

"Так, сьогодні "Російський добровольчий корпус" та "Легіон "Свобода Росії", що складаються з громадян Російської Федерації, приступили до операції по звільненню цих територій Бєлгородської області від так званого режиму Путіна і відсуванню противника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення", - сказав Юсов.

Він додав, що наразі управління розвідки не коментуватиме безпосередньо плани цієї операції, але, "завданням і результатом має стати підвищення безпеки і захист українського мирного населення від терористичних атак та обстрілів з боку терористичних угруповань".

Крім того, Юсов зауважив, що наразі інформація про постраждалих уточнюється.

"Єдине, що представники "РДК" і "Легіону "Свобода Росії" наголошують на тому, що їхні заходи не становлять загрози для цивільного населення, мирних громадян і метою є відсування терористичних угруповань від кордону і звільнення території від режиму Путіна", - сказав речник ГУР.

У коментарі "Громадському" в ГУР заявили, що те, що відбувається під Бєлгородом, - це наслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну:

"Відповідальність за ці події взяли на себе громадяни РФ, а саме сили РДК і "Легіону "Свобода Росії". Я думаю, що ми всі тільки можемо привітати рішучі дії опозиційно налаштованих громадян Росії, які готові до збройної боротьби зі злочинним режимом Путіна".

У російських Telegram-каналах тим часом з'являються нові версії подій під Білгородом. Наприклад, заявляється, що "українські диверсанти" намагаються відступити на територію України: "Зараз йде зачистка розрізнених груп, які не встигли повернутися на територію України. За версією джерел, основною їх метою були "фотографії на території Росії".

Що відбувається під Бєлгородом - актуальне 

Нагадаємо, 21 травня губернатор Бєлгородської області Гладков заявив, що у селі Головчино атакували адміністративну будівлю, по ньому нібито запустили квадракоптер.

РосЗМІ почали поширювати інформацію, що "українські диверсанти" намагаються прорватися через кордон в Бєлгородську область.

А вранці 22 травня росіяни оголосили про оточенні російського КПП "Грайворон" у Бєлгородській області, яке розташоване поблизу сховища ядерної зброї.

Повідомлялося, що це бійці "російського добровольчого корпусу" проникли в Брянську та Бєлгородську області.