У Чорному морі загострилась ситуація / фото УНІАН

У Чорному морі утворились нові умови для протистояння. Україна здатна активно протидіяти флоту Російської Федерації. Раніше Білий дім припустив, що РФ може атакувати цивільні судна і звинуватити Україну.

"Від Міноборони України надійшла адекватна відповідь на дії РФ. Оголошені райони, де небезпечно чи заборонено пересуватися. Це удар по РФ, яка не очікувала такого кроку. Подивимось, як вона зможе пережити цей крок", - розповів директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих в ефірі "Еспресо".

За його словами, Україна має різні види дронів, які зможуть атакувати російські кораблі.

Відео дня

"Останні удари по Одесі кораблі Чорноморського флоту РФ вже завдавали із захищених бухт, побоюючись виходити в море. Удар Сил оборони по Керченському мосту був дистанційним. Спостерігачі говорять, що окрім ракет "Нептун", Harpoon - Україна має цілий ряд дронів-камікадзе, які розширюють дальність дії в акваторії Чорного моря. Крім дронів-камікадзе, які пливуть водною поверхнею, є ще комбіновані дрони, які пливуть на глибині. Їх дуже важко виявити - вони дуже ефективні для протидії кораблям противника", - зазначив експерт.

Рябих додав, що все йтиме до демілітаризації Чорного моря й використання його лише для торгівлі.

"Здається, вже скоро ми будемо говорити про інші правила у Чорному морі. Надалі все йтиме до того, щоб це море було демілітаризоване і використовувалося лише для вільної торгівлі. Це станеться, коли закінчать з цим режимом і агресією  РФ проти України", - підсумував він.

Загострення у Чорному морі

Як повідомляв УНІАН, спочатку Росія зірвала дію Чорноморської зернової ініціативи.  Вже 20 липня Міноборони РФ заявило, що відсьогодні всі судна в Чорному морі, що прямують до українських портів, розглядатимуться як "потенційні перевізники вантажів військового призначення", які можна атакувати

Міністерство оборони України 20 липня відповіло заявою, що всі судна, які будуть направлятися в російські порти або порти на окупованих територіях України, будуть розцінюватися як такі, що перевозять вантажі військового призначення. Крім того, судноплавство в районах північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальської протоки України заборонено як небезпечне з 05:00 20 липня 2023 року. 

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що У Чорному морі на окупантів очікує багато сюрпризів від армії і флоту дронів.

Вас також можуть зацікавити новини: