У цієї війни тільки два сценарії: Подоляк озвучив можливий результат / фото УНІАН

Якщо Росія не програє у війні проти України, на світ чекає глобальна дестабілізація і спроби Москви знищити демократію. Таку думку в інтерв'ю озвучив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"У цієї війни немає ніякого компромісного рішення. ... У цієї війни, якщо ось уже говорити про дійсно фінал, є два рішення. Перше – виграш України і, відповідно, ми тоді повертаємося до певних правил, міжнародного права. Тоді ми з вами розуміємо, як цей світ далі розвивається. Друге – Росія не програє, вона не захопить Україну, але не програє", – вважає Подоляк.

На думку радника, тоді на Україну чекає чергова лінія розмежування, чергові домовленості у форматі "Мінськ 3.0" і підготовка до наступного етапу війни. 

"Якщо ми ось цей сценарій вибираємо, тоді дійсно важлива мілітаризація, і Росія буде йти на мілітаризацію. ... Росія почне красти якісь зразки техніки. Вона буде закуповувати десь, спробує обійти санкції. Ось це – важка ситуація. Ця ситуація буде за 5-6 років реалізована в третьому етапі війни", – упевнений він.

У цьому випадку, вважає Подоляк, Росія також активізує зусилля, спрямовані на дестабілізацію в різних регіонах.

"Паралельно Росія буде інвестувати гроші в агресивні країни, маленькі країни, щоб вони провокували локальні конфлікти. Щоб в Африці, наприклад, породжувати ті чи інші хвилі міграції. Фінансуватиме, умовно кажучи, терористичні атаки по європейських країнах. Фінансуватиме, умовно кажучи, ультраправі абсолютно відморожені партії, які матимуть виходити на вулиці і вимагати антимігрантські закони. ... Після цього буде дика політика, і вже не до України буде і не до третього етапу війни. Коли ти будеш не 5% від бюджету, а 15% інвестувати, це трошки інша ситуація з точки зору кількості ексцесів, які будуть зливатися в повноводну річку, яка знесе абсолютно точно демократію як систему. Є два сценарії і можна вибрати будь-який", – додав він. 

Закінчення війни в Україні - останні заяви

Минулого місяця стартував контрнаступ українських сил. Українські захисники продовжують рухатися вперед на Бердянському та Мелітопольському напрямках. На Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському тривають активні сутички з ворогом. 

На липневому саміті НАТО, за словами президента України Володимира Зеленського, були прийняті рішення про надання західними партнерами різних типів озброєння і техніки, які допоможуть наблизити перемогу.

Україна має намір у будь-якому випадку повернути контроль над окупованим Кримом.Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що півострів буде під контролем Києва, навіть якщо проти цього виступлять союзники.

Вас також можуть зацікавити новини: