3-тя штурмова не може просто зайняти ті ж позиції, які раніше займали попередні захисники Авдіївки / фото 148 окрема артилерійська бригада

В останні дні Східне командування України передислокувало одну зі своїх кращих бригад, 3-ю штурмову бригаду чисельністю 2000 чоловік, зі свого полігону в Краматорську в Авдіївку.

У той же час, пише Forbes, 3-тя штурмова, можливо, була єдиним великим українським механізованим з'єднанням, що знаходилося в резерві на Сході, і вводити бригаду в невигідний бій у все більш ізольованих руїнах Авдіївки, м'яко кажучи, ризиковано.

Як зазначає видання, хоча Міністерство оборони України в понеділок заявило, що все йде за планом, "але не ясно, чи є цей план розумним".

Відео дня

"Однак 3-тя бригада з її БТР голландського виробництва, бойовими машинами м-2 американського виробництва і бронегрузовиками MaxxPro, а також - на даний момент - пристойними запасами мінометів і дронів-фугасів, не може просто зайняти позиції в тих же бункерах і траншеях, які раніше займала 110-та бригада", - йдеться в статті.

Аналітики відзначають, що в разі таких дій бригада б добровільно себе заблокувала, оскільки російські сили навколо Авдіївки продовжують, ціною великих витрат, пробиратися в місто з двох напрямків.

"3-тя бригада могла б почати оборону Авдіївки, окопавшись на території промислового коксохімічного заводу в північно-західній частині міста і випрямивши лінію оборони з півночі на південь. Так, це означало б відмову від східної половини практично неживого міста. З іншого боку, це може відновити безпечні лінії поставок", - вважають аналітики.

Також вони відзначають, що важливою змінною в обороні Авдіївки є українська фортеця в бункерному комплексі "Зеніт" на південь від Авдіївки, оскільки промислова дорога, яку проклали росіяни на півночі Авдіївки, веде на південний схід до "Зеніту" і тепер для постачання бункерного комплексу можуть знадобитися небезпечні поїздки по пересіченій місцевості.

"Якщо українці здадуть східну частину Авдіївки, чи здадуть вони також "Зеніт", одне з найбільш значних укріплень на сході України? Ми повинні скоро дізнатися", - пише Forbes.

Чи вистоїть Авдіївка-думки експертів

На думку ветерана АТО Євгена Дикого, якщо не станеться жодного дива, Україна найближчим часом вийде з Авдіївки. Він вважає, що це рішення буде прийнято після перерізання РФ останньої дороги в місто. 

На думку військового експерта Bild Юліана Репке, Авдіївка може впасти в найближчі дні або тижні. Він зазначив, що становище стає критичним для українських захисників.

Військовий експерт Роман Світан, коментуючи перекидання 3-ї штурмової бригади в Авдіївку, зазначив, що без достатньої кількості боєприпасів "жодна бригада нічого не зробить". Світан вважає, що необхідно залучати як мінімум близько трьох бригад, а після – приймати рішення "щодо певних дій по відсіканню Північної клешні". 

Вас також можуть зацікавити новини: