Сергій "Флеш" Бескрестнов розповів, що заважає наситити ЗСУ засобами РЕБ / колаж УНІАН

"У нас з "великим РЕБ" проблеми - закрито 25% від необхідного", - військовий експерт Сергій "Флеш" Бескрестнов

15:23, 16.11.2023
10 хв. Інтерв'ю

Військовий спеціаліст у галузі радіотехнологій Сергій "Флеш" Бескрестнов розповів УНІАН, як Москва захищається від українських дронів і що заважає наситити ЗСУ засобами РЕБ.

Сергію, чи можна захиститися від "газонокосарок" та "мопедів" за допомогою засобів радіоелектронної боротьби? Чи можливо побудувати навколо наших міст такий собі "електронний купол"?

Такі безпілотники летять автономно, використовуючи систему супутникової навігації. Єдиний спосіб захисту від них – створення цілої мережі "глушилок", які заважають їм орієнтуватися.

Поясню, як це працює на прикладі "Шахеда": безпілотник летить за сигналом супутникової навігації. Якщо він на підльоті до цілі втратить сигнал, пролетить над нею, продовжить летіти прямо. Коли знайде сигнал, розвернеться і полетить до цілі, знову втратить сигнал і пролетить повз неї... І так літатиме, поки не закінчиться пальне, або його не зіб'ють.

Відео дня

Однак для такого захисту потрібна ціла мережа "глушилок". Наразі, наприклад, Москва та Московська область планомірно закриваються подібними системами.

Чи допомагають санкції проти росіян?

Я не бачу у росіян значних проблем із постачанням компонентів. Їхні безпілотники використовують комплектуючі, створені для комерційних завдань. Вони не є військовими, їх можна закуповувати на ринку радіокомпонентів.

Тим більше, для Росії не є серйозною проблемою організувати паралельний імпорт через Казахстан, Туркменістан, Узбекистан та інші країни. Крім того, у Росії досить розвинена зовнішня розвідка, теоретично, можуть і купити одну з компаній, які спеціалізуються на виробництві агродронів.

Це не єдина причина, через яку санкції практично неефективні. Я аналізую вміст безпілотників, ракет і бачу дедалі більше російських деталей, які не є імпортними, а виробляються всередині країни.

Росія не приховує, що її завдання – уникнути залежності від унікальних комплектуючих, вважає Сергій «Флеш» Бескрестнов / фото зі сторінки facebook.com/Serhii.Flash

Росія не приховує, що її завдання – уникнути залежності від унікальних комплектуючих. Наприклад, створюючи комплекс "Орлан", вони спочатку заклали в нього, щонайменше, п'ять варіантів заміни деталей. У Росії є власне виробництво мікросхем, мікропроцесорів. Вони мають своє, локальне виробництво акумуляторів для дронів. Є профільні підприємства, які випускають оптику високої якості. Так, десь це морально застарілі технології, але загалом вони працюють.

Це неприємна, але реалістична оцінка ситуації.

Виглядає так, що нам потрібно покращувати свій захист. Яка ситуація із переносними комплексами, "окопними РЕБ" на фронті?

Катастрофічний дефіцит. У нас і з "великим РЕБ" проблеми - закрито 25% від необхідного. Окопні РЕБ на фронті - 2-3% від того, що мало б бути на передовій.

Наскільки вони є ефективними?

Ми можемо поділити тему окопних РЕБ на дві частини. Перша частина - антидронові рушниці, які працюють по простих дронах, по "Мавіках". Цей сегмент доволі ефективний. У таких рушницях є спрямовані антени, які дають гарне посилення. Їм не потрібно постійно випромінювати енергію. І ти бачиш на власні очі результат: або приземлив дрон, або злякав.

Зараз антидронові рушниці відійшли на другий план, розповів Сергій «Флеш» Бескрестнов / фото зі сторінки facebook.com/Serhii.Flash

Але зараз антидронові рушниці відійшли на другий план. "Мавіків" поменшало, вони в дефіциті, їх все складніше дістати. Ризикувати таким дроном для скидання гранати не зовсім доцільно. На перше місце вийшли FPV-дрони, які завдають набагато сильніших втрат. FPV-шка може нести півтора кілограма як осколкового, так і фугасного заряду, нести на 5-10 км. І всі хочуть захист від FPV-дронів, які є проблемою на фронті...

…але є складність?

Ми маємо створити "купол", який закриватиме позицію з усіх боків. Щит не зовсім ефективний, противник може його облетіти. І якщо ми говоримо про захист техніки, то точно потрібен "купол", адже техніка у русі повертається у різні сторони - до фронту та противника. Виникає складність: система, яка випромінює по колу і рівномірно розсіює перешкоди на всі боки кругової антени, потребує досить високої потужності. Або потрібен замість однієї кругової антени великий набір спрямованих на всі боки антен, що збільшує габарити, вартість.

Але основне питання в іншому. По-перше, як тільки ми починаємо робити РЕБ, який пригнічує одну частоту, противник йде на іншу. Неможливо придушити всі частоти. Ми можемо наповнити фронт окопним РЕБ, які за місяць, два, за півроку стануть неактуальними.

Комерційні дрони літають на певному діапазоні, який неможливо змінити. У випадку FPV-дронів, коли ми можемо змінювати частоти, ситуація складніша. На щастя, перехід на інші частоти відбувається не швидко.

По-друге, кожен політ FPV є унікальною ситуацією. Існують різні частоти, різні антени. Дрон може летіти з двох кілометрів, а може й з десяти. Це будуть різні рівні сигналу, і ті, що слабші, придушити простіше. Пілоти мають різний досвід, різні тактики польотів…

Кожен політ FPV є унікальною ситуацією, каже Сергій «Флеш» Бескрестнов / фото зі сторінки facebook.com/Serhii.Flash

Наприклад, раніше можна було заглушити сигнал, і дрон падав. Тепер і ми, і противник робимо такі налаштування, що, при зникненні каналу управління, БПЛА продовжуватиме політ тією ж траєкторією, з тією ж швидкістю. Тобто, якщо дрон здалеку заходить на ціль, яка прикрита "куполом", і зв'язок перерветься, він її все одно вразить. Якщо раніше було достатньо, щоб "купол" спрацював на відстані 10-15 метрів від дрона, то тепер він має бути ефективним хоча б на 60 метрах.

Я іноді читаю, що пишуть з фронту: "Рекомендую такий окопний РЕБ! Тиждень використовуємо, все гаразд". Хлоп’ята, якщо вам пощастило, це не означає, що так буде і в інших! Усі українські рішення проти FPV, які зараз є у продажу, захистять вас на 30-35%, у середньому. Безумовно, це краще, ніж нічого. Але всі мають розуміти, що це не панацея та не стовідсотковий захист.

Але те, що зараз немає на 100% ефективного захисту, не означає, що його не можна створити?

Ми можемо зробити надійний РЕБ, але для цього треба було взяти 400 ват потужності, і шість антен на всі боки. Це утопія. По-перше, це дуже велика потужність, вона є на танку, але не на полях. По-друге, російське РЕР швидко "змалює" таку РЕБ. І якщо щось прикрите… Якщо на фронті "куполами" прикрито все – не зрозуміло, де пріоритетна ціль. Якщо прикрито щось одне в радіусі 50-100 кілометрів, то це означає: щось важливе намагаються захистити.

Є ще одна велика проблема. Ми, як і росіяни, літаємо в якомусь діапазоні. Уявіть, хтось поставив потужний РЕБ, і наше "велике крило" вартістю 100-150 тисяч доларів загубилося… Наша ж аеророзвідка таку РЕБ змішає… не знаю, з чим. Коли працює великий РЕБ, йде погодження з усіма інстанціями. Той, хто купив РЕБ, нічого не погоджуватиме…

Важко уявити, що буде з фронтом, якщо поставлять десятки таких РЕБів. Не контролюючи окопні РЕБ, не написавши чітких інструкцій, ми ризикуємо самі собі відкрити "скриньку Пандори".

Коли працює великий РЕБ, йде погодження з усіма інстанціями, пояснив Сергій «Флеш» Бескрестнов / фото зі сторінки facebook.com/Serhii.Flash

Правильний РЕБ проти FPV працює в пасивному режимі, фіксує підліт дрона і вмикається, коли потрібно, а потім вимикається. Повинно бути так. Так це реалізовано у деяких російських комплексах. Це рішення складніше, дорожче, але у нас цим теж займаються. Також "правильний" РЕБ повинен придушувати сигнал на рівні протоколів та їх уразливостей, а не "брати силою", тобто потужністю, заважаючи всім довкола.

Є ще рішення: намагатись придушувати не канал керування, а канал відеосигналу. Якщо я бачу, що на мене летить російський дрон, то у бік пульта запускають потужну перешкоду, щоб оператор втрачав зображення. Але проблема в тому, що тут ворог може перейти на інші частоти. І тоді потрібно буде рішення, яке скануватиме весь діапазон, зможе знаходити ознаки відеосигналу, налаштовувати передавач на цю частоту і тиснути саме цей канал.

Це правильний, але дорогий підхід. Ціна такого РЕБ буде, приблизно, 5-8 тисяч доларів. Наразі окопні РЕБ продають за 1-2 тисячі доларів. Вони всі робляться за однаковою схемою: китайський модуль із круговою антеною.

Ті, хто збирає наші дрони, говорять про дефіцит китайських комплектуючих. Така ж небезпека може чекати і на виробників РЕБ?

Так, Китай може обмежити відвантаження. Ми можемо використовувати канали паралельного імпорту, але є правильніше рішення – налагоджувати виробництво цих модулів в Україні. У нас для цього все є. Ми маємо підприємства, які здатні все розробити, робити друковані плати, збирати. І можемо зробити не як Китай, а краще.

У нас багато розумних людей, грамотних конструкторів. Ніхто у світі не має такого практичного, бойового досвіду. До нас привозять РЕБ зарубіжних компаній, які продаються у всьому світі. Ми дивимося на деякі комплекси і стає сумно від того, які вони часом безпорадні в умовах реальної війни.

У нас багато розумних людей, грамотних конструкторів, каже Сергій «Флеш» Бескрестнов / фото зі сторінки facebook.com/Serhii.Flash

Йде багато розмов про створення вітчизняного підприємства, яке б серійно виробляло РЕБ. Але поки що ніхто не налагодив виробництво. Маленькі команди патріотів готові, але щоб стартанути, потрібно закупити обладнання, комплектуючі, вкласти десятки тисяч доларів у проект. Великим підприємствам, мабуть, не цікава маржинальність. Якщо ти зробив один великий комплекс, то одержав сотню тисяч доларів. Дрібносерійне виробництво може бути не таке цікаве. І проблема полягає в тому, що середнього рівня бізнесмени не хочуть зв'язуватися з державою. У нас сьогодні ти – герой і допомагаєш ЗСУ, а завтра тебе місяцями допитує НАБУ та судять.

Влад Абрамов

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся