ВДК "Мінськ" мав на носовій частині систему залпового вогню "Град" / колаж УНІАН, скріншот, Satellogic

Під час нічної атаки по кораблях РФ у тимчасово окупованому Севастополі 13 вересня було знищено, зокрема, великий десантний корабель "Мінськ", проект 775. Його ураження суттєво ускладнить становище російських окупантів. 

Як зазначив в інтервʼю УНІАН капітан першого рангу запасу ВМС України Андрій Риженко, це досить розповсюджений корабель. Він може нести роту морської піхоти (біля 120 осіб) і приблизно 14 одиниць бронетехніки, такої як БТР. Така одиниця досить потрібна росіянам – зокрема, на початку повномасштабної війни вони перекинули шість додаткових десантних кораблів до Чорноморського флоту з Північого флоту та Балтійського флоту.

"Хочу нагадати, що у корабля "Мінськ" на носовій частині є система залпового вогню "Град", і він вистрілює ці некеровані ракети на дистанцію, мінімум, 25 кілометрів. Також в нього є 320 ракет. І, в принципі, один корабель може завдати серйозне ураження, наприклад, силам, які звільняють зокрема наше Приазов’я. До речі, росіяни використовували такі кораблі під час штурму Маріуполя минулого року", – зауважив він. 

Відео дня

За словами Риженка, "Мінськ" – це вже третій російський корабель, який фактично знищений. Він та ВДК "Оленегорський горняк" мають дуже серйозні пошкодження. Відновити їх буде важко.

"Тим більше, що вони польської побудови, отже запчастини потрібні польські, а їх наразі отримати неможливо. Перспектив відбудови чи побудови нових таких кораблів також немає, бо їх будували в Польщі. У зв’язку з відсутністю цих кораблів Росії буде складніше провадити десантні операції та надавати вогневу підтримку своїм окупаційним силам під час оборони приморських ділянок", – резюмував капітан першого рангу запасу ВМС України.

Атака по кораблях РФ у Севастополі

В ніч на 13 вересня в тимчасово окупованому Севастополі, що в Криму, пролунали кілька гучних вибухів. Мешканці міста повідомляли про пожежу, що виникла внаслідок прильоту.

Згодом зʼясувалося, що тієї ночі було атаковано судноремонтний завод, у доку якого перебував великий десантний корабель "Мінськ". Також вдалося уразити підводний човен, що був носієм ракет "Калібр".

Моніторингова група Oryx з Нідерландів визнала корабель "Мінськ" повністю знищеним. Керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк також заявила, що відновити уражені кораблі в найближчій перспективі окупантам навряд чи вдасться. 

Наразі існує декілька версій стосовно того, чим саме атакували російські кораблі. Найбільш поширена – застосування крилатих ракет Storm Shadow чи SCALP. Проте не виключено, що для атаки було застосовано українську ракету "Нептун"

Вас також можуть зацікавити новини: