Чи могли кораблі РФ у Севастополі атакувати "Нептунами" / колаж УНІАН, фото з соцмереж, ВМС України

Після того, як у тимчасово окупованому Севастополі було завдано удару великому десантному кораблю "Мінськ" та ракетоносію "Калібрів" – субмарині проекту 636.6 "Ростов-на-Дону" – точаться розмови про те, які ракети було застосовано під час атаки. Основна версія полягає в тому, що завод було атаковано ракетами Storm Shadow, проте не виключається і застосування українських "Нептунів". 

Експерти Defense Express спробували розібратися, чи могли українські військові застосувати під час атаки по заводу в окупованому Севастополі саме "Нептуни". Зокрема, таку версію не виключає портал The Drive, який припустив, що Україна могла використати модифіковані ракети "Нептун", адаптовані для ударів по наземних цілях. 

"А, якщо згадати подяку українським пілотам від Командувача Повітряних Сил Збройних Сил України Миколи Олещука, то ймовірно не просто модифікований для ударів по наземних цілях "Нептун", а ще й виконаний у повітряній версії. У всякому випадку зробити таке припущення було б цілком логічно, якщо зважати на той масив даних по модифікованому "Нептуну", який виклав у відкритий доступ той же The Drive. Ну і сама логіка диктує, що якщо таких ракет в України уже могло бути "пару десятків", то вони теж могли бути використані для ударів по ворогу", – йдеться у матеріалі Defense Express. 

Відео дня

Зазначається, що за даними з відкритих джерел можна припустити, що кількість переданих Україні ракет Storm Shadow та SCALP-EG можна оцінити на рівні "кількох десятків". При цьому варто зважати на те, що крилаті ракети потрібні українським військам для ефективного ураження ворожої логістики. 

Експерти наголосили, що у матеріалі порталу The Drive заявили, що знищені в Севастополі десантний корабель "Мінськ" та субмарина "Ростов-на-Дону" потрапили під ураження саме тому, що не мають "камуфляжного" окрасу, який широко використовується на кораблях ЧФ РФ. Головна задача такого окрасу – саме "розмивання" теплової сигнатури, на яку начебто мають наводитись ракети Storm Shadow або ж модифікований "Нептун". Фахівці називають це припущення доволі спірним. 

"Тут від Defense Express наголосимо, що пофарбування металу на кораблях насправді ніяк не впливає на рівень теплової сигнатури, яку мають видавати ці цілі. Окрім того, не є доведеним, що системи наведення модифікованих ракет "Нептун" або ж авіаційних КР Storm Shadow орієнтуються саме на інфрачервону сигнатуру цілі. Тому, схоже, тут миможемо зробити такий висновок – "камуфляжний" окрас на кораблях ЧФ РФ має насправді таку ж нульову ефективність при захисті від можливих атак ЗСУ, як і накриття шинами літаків "ВКС РФ" на стоянках", – резюмували експерти. 

Атака по кораблях РФ в окупованому Севастополі

В ніч на 13 вересня Криму сколихнули гучні вибухи. У тимчасово окупованому Севастополі повідомляли про приліт, у місті виникла потужна пожежа в районі судноремонтного заводу. 

Вже надранок було відомо, що внаслідок "бавовни" пошкодження отримали два російських кораблі: великий десантний корабель "Мінськ" та підводний човен, який був носієм крилатих ракет "Калібр".

Фахівці нідерландської моніторингової групі Oryx заявили, що корабель "Мінськ" в ході атаки не просто отримав ушкодження. Судно визнали повністю знищеним

Представник Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що уражені кораблі з великою імовірністю відновленню не підлягають. Крім того, начальниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк також вважає, що російські окупанти навряд чи зможуть відновити уражені кораблі у найближчій перспективі. 

Вас також можуть зацікавити новини: