У Росії визнали, що їхня ППО не справляється із захистом від українських дронових атак / фото Getty Images

Після низки успішних атак українських дронів по російських нафтопереробних заводах, Росія вимушена визнати, що в неї немає можливості прикрити всі ці об’єкти засобами протиповітряної оборони - і тепер шукає нові способи, як захистити цю критичну інфраструктуру.

Як пишуть експерти Defence Express, тепер росіяни хочуть прикрити свої НПЗ від атаки дронів системами радіоелектронної боротьби — у "Ростєху" заявили, що вже мають у своєму активі комплекс, який начебто може впоратися із таким завданням, але "просто раніше він не випускався масово".

Росіяни заявляють, що цей комплекс РЕБ може ефективно боротися проти "практично всіх видів дронів і всіх видів керованих літальних апаратів".

Відео дня

Цей комплекс нібито вже почали застосовувати, хоча поки що деталей про нього немає.

У цьому зв’язку експерти нагадують, що у РФ ще минулого року заявляли, що протестували модернізований антидронний комплекс "Серп-ВС5Д" на одному з об’єктів енергетичної інфраструктури, хоча не виключають, що йдеться і про інше рішення.

"І з одного боку, звичайно, "комплекс РЕБ, що протидіє всім дронам", звучить як чергова "чудо-зброя", але з іншого — факт, що ворог працює у цьому напрямку і планує захищатися від дронових атак засобами РЕБ, треба взяти до уваги в контексті подальшого розвитку наших безпілотних літальних апаратів", - наголошують експерти.

Удари по російських НПЗ

Удари українських  дронів могли вивести з ладу понад 15% потужностей російських НПЗ. При цьому залежно від масштабу збитку ремонт на російських підприємствах може зайняти "значний час".

Раніше у Росії почали копіювати українську тактику щодо створення мобільних груп ППО, які мають відбивати атаки далекобійних дронів-камікадзе у тилу, а також ліквідовувати загрозу БПЛА у прифронтовій зоні.

Вас також можуть зацікавити новини: