Костянтин Криволап в інтерв'ю УНІАН прокоментував атаки РФ на українську енергетику та ситуацію з допомогою Україні / скріншот

Путін не зупиниться на Україні і піде далі вже за допомогою українців, на яких одягне кайдани, - Костянтин Криволап

20:08, 13.04.2024
14 хв. Інтерв'ю

Авіаційний експерт Костянтин Криволап в інтерв'ю УНІАН прокоментував останні удари російських окупаційних військ по об'єктах енергетичної інфраструктури, ситуацію з допомогою від західних партнерів, розповів, чи допоможуть Україні сім Patriot, а також поділився своїм баченням того, як можна захистити українські міста від обстрілів балістикою.

Давайте почнемо з останньої атаки по Україні країною-терористкою. Ми звернули увагу, що бомбардувальники Ту-95 вилітають не так часто, як торік, і ставка йде на "Шахеди", ракети Х-59 і "Кинджали". Як би ви охарактеризували цю атаку, і про що може говорити така комбінація ракет і дронів?

Цю ракетно-шахедну комбінацію можна вже назвати комплектом. Використовуються Х-101, які з Ту-95 запускаються. Обов'язково в цей "комплект" входять С-300 у бік Харкова з Бєлгородської області. Це обов'язково "Шахеди", які перевіряють нашу ППО. Коли вже виявлено всі засоби ППО, Х-101 покружляли над нашими західними або центральними регіонами, злітають МіГ-31К і б'ють "Кинджалами" по тих точках, які їх цікавлять. Наразі це об'єкти інфраструктури та енергетика.

По Києву не б'ють, тому що Київ від балістики захищений. А всі інші регіони від балістики, а тим паче від "Кинджалів", не захищені, тому що балістику може брати тільки Patriot або SAMP-T, або "Праща Давида". У нас є з цього тільки трохи Patriot і SAMP-T, тому балістика проходить і вражає об'єкти.

Під час атаки 11 квітня "Іскандери" не використовувалися, але, попередньо, їх напередодні застосували для удару по Одесі. Чи говорить це про те, що "Іскандерів" у Росії теж не густо?

Уся ця історія з ракетними ударами – це не про війну, не про військових, а про мирне населення. Це робиться для того, щоб ми почали психувати, нервувати, впадати в депресію, засмучуватися. Для того, щоб посіяти такі настрої, це робиться щоночі.

"Шахеди" не вражають об'єкти, тому що ми їх збиваємо, але вони вражають психіку – люди не висипаються. Удари з Криму по Одесі "Іскандерами" – це взагалі більше схоже на розстріл. Там ніхто не встигає ні захиститися, ні сховатися, все дуже швидко долітає.

Зараз ідуть розмови про те, що Україні необхідно дати 7 Patriot. Як вони нам допоможуть?

7 комплексів Patriot потрібно множити на кількість пускових установок – від 4 до 8. У кожній пусковій установці, залежно від того, балістична ракета чи аеродинамічна ціль, або 4 ракети, або 16. Або комбінації. Там 4 тубуси, в які входить або одна ракета, або чотири, які якраз збивають балістику. Це серйозно посилило б нашу оборону.

Сім Patriot серйозно посилили б нашу оборону, вважає Криволап / фото twitter.com/oleksiireznikov

Уявімо, що на Харків дають "Пращу Давида", дають F-16, дозволяють спокійно бити по території Росії, якщо здійснюються запуски в наш бік. Наприклад, якщо завдано удару С-300, то ми маємо право ракетою JASSM вдарити по пусковій установці, щоб не було бажання робити це наступного разу. Тоді Харків захищений – там не літатимуть літаки з КАБами, не літатимуть С-300. А з "Шахедами", я думаю, справлятися ми вже давно навчилися. Якщо адміністрація займеться цим питанням, я думаю, за дуже короткий час питання "Шахедів" буде для Харкова та області вирішено.

Аналогічна ситуація з Одесою. Там трохи інші завдання, тому що дуже великої шкоди завдають протикорабельні ракети "Онікс", які випускають із берегових комплексів. Вони летять дуже низько над землею і їх дуже важко виявити. Навіть за шторму в 7 балів вона летить у семи метрах над землею. Тому там потрібні дещо інші системи.

Як тільки все це буде, що залишається у Путіна? У нього залишається м'ясо, КАБи вздовж лінії фронту. Але якщо з'являться F-16 з нормальними радарами і нормальними ракетами, то Су-34 фривольно себе там почувати не будуть. Навіть якщо ми отримаємо 6 літаків, вони ці завдання зможуть вирішувати. Буде складно, необхідно буде міняти екіпажі, прискорено відпрацьовувати всі процедури обслуговування цих літаків, але це вже суттєве погіршення якості російських атак.

Коли в Україні з'являться F-16 з нормальними радарами і ракетами, російські Су-34 фривольно себе почувати не будуть, каже Криволап / фото Getty Images

Далі залишаються тільки "Іскандери" і балістика, якою вони можуть бити по інших містах. 7 Patriot може в повному обсязі не вистачати – хотілося б більше, тому що у Patriot є деякі проблеми. Але мені останнім часом для такого захисту мені більше до вподоби "Праща Давида", тому що вона сучасніша, мобільніша, швидкісніша і значно дешевша. Ракети там дешевші у 3-5 разів.

The Wall Street Journal пише, що Росія ударами по українській енергетиці закладає основу для нового наступу. Мета – виснаження ППО, відволікання ресурсів від лінії фронту. Нещодавні атаки були спрямовані не тільки на пошкодження мереж, а й на об'єкти генерації. Зазначається, що вони стають точнішими і концентрованішими, а ситуація з українською ППО до літа може стати вельми критичною. Ви згодні з цим?

Я не можу точно сказати щодо термінів, але якщо наші партнери не будуть постачати нам системи ППО, причому в тих обсягах, які вони обіцяли, рано чи пізно цей сценарій буде реалізовано. Я в цей сценарій не вірю, тому що тоді їм доведеться самим займатися війною з Путіним. Я сподіваюся, вже всі розуміють, що Путін не зупиниться, якщо Україна впаде, він піде далі. І піде вже за допомогою тих же українців, яких він одягне в кайдани. Я не виключаю, що будуть настрої "давайте помстимося європейцям, які залишили нас одних".

Мені друзі кажуть: "Який жах, нас не братимуть у НАТО". А хто кому більше потрібен – ми НАТО чи НАТО нам? Ми зараз захищаємо НАТО, а не навпаки. Найдосконаліший спецназ армії НАТО міг би робити те, що наші хлопці зараз роблять на фронті? Та ніколи, вони б на це просто не підписалися.

Давайте поговоримо про наш ВПК, він не стоїть на місці. Зокрема, завдаються удари по території РФ. Днями жителі Бєлгородської області зняли перший політ анонсованого реактивного дрона ЗСУ. Що він собою представляє, і чи може російська ППО боротися з цією "пташкою".

У нас цих різновидів 5 або 6 уже. Потрібно розуміти, що безпілотники з турбореактивними двигунами мають меншу дальність, але більшу швидкість. У них усіх більш-менш однакова конфігурація. Це, як правило, літаюче крило в тому чи іншому вигляді. Це можуть бути літачки з трикутним крилом, у яких десь прилаштовані повітрозабірники, ззаду стоїть турбореактивний двигун найпростіший. У носі сконцентрована вибухівка, за нею – паливний бак. Він досить швидко літає, далі стоїть питання його ефективності з точки зору управління і наведення, нечутливості до РЕБ. Але ці питання змінюються протягом 2-3 тижнів.

Нічого дивного в цій машині немає, це природний етап нашого розвитку. Ми навчилися робити реально хороші речі в тому, що стосується БПЛА, але не навчилися швидко запускати їх у серійне виробництво. У росіян цих видів зовсім небагато – з дронів-камікадзе це "Шахед". У нас різновидів значно більше: різні компанії, різні рішення з точки зору управління, захисту, зв'язку, РЕБ, точності системи наведення, розміру бойової частини, дальності.

Україна навчилася робити реально хороші речі в тому, що стосується БПЛА, каже експерт / фото t.me/V_Zelenskiy_official

У росіян фактично проти безпілотників систем зараз немає. Якоюсь мірою з цим можуть справлятися малі тактичні комплекси, "Панцир-С", але вони під це не заточені. Там має бути система виявлення, система цілевказання і система стрільби – і це все має бути дуже швидким. Росіяни не справляються зі звичайними дронами, які літають на швидкості 150 км/год. А що буде, якщо БПЛА буде летіти на швидкості 300-400 км/год? Це для них буде "неберучка".

Думаю, що поява дронів із турбореактивними двигунами необхідна для того, щоб проходити системи ППО, які пов'язані безпосередньо з військово-промисловим комплексом. У Підмосков'ї ВПК вони ще намагаються якось охороняти, але там же дуже висока щільність забудови, і коли ракетою С-300 або С-400 намагаються щось збити, її уламки все одно падають на голови.

Поговоримо про нещодавній удар по літаках Ту-95 у Росії. Чи здатні дрони вражати стратегічну авіацію?

Останні удари по аеродромах здійснювалися касетним боєзарядом. Навіть якщо він пробив дірку в 5 мм, машина вже нікуди не полетить доти, доки не знайдуть, чим було уражено, і не залатають усі ці дірки. Вважається, що це найбільш ефективний спосіб ураження цілей на аеродромі.

Зеленський анонсував сюрпризи ракетної програми України і заявив про нові зразки ракет. Про що може йти мова? Чи є в України подібні розробки або ті, що потрібно довести до розуму – за прикладом оновленого "Нептуна"?

Є традиційний шлях, яким іде американський і європейський ВПК. Спочатку добре робиться протикорабельна ракета, тому що з точки зору ракетобудування вона є найскладнішою. А коли ти починаєш її модернізувати і спрощувати, у тебе може з'явитися і авіаційна версія, і наземна, і зенітна – весь асортимент. Коли "Нептун" став надійною протикорабельною зброєю, я думаю, зараз буде досить серйозний її розвиток.

"Нептун" став надійною протикорабельною зброєю, заявив експерт / фото ВМСУ

Далі в нас є все, що пов'язано з розробкою оперативно-тактичного ракетного комплексу. Приміром, система ATACMS – це оперативно-тактичний ракетний комплекс. Система "Іскандер" – теж. Раніше, коли діяли договори про обмеження по середній дальності до 300 км, було заявлено, що "Грім-2" розробляється в цих рамках. Але з огляду на те, наскільки нам необхідний подібний комплекс і те, що нам він потрібен у величезній кількості, я думаю, що Зеленський мав на увазі саме ось цю розробку.

Ніхто не скасовував розробки, пов'язані з простим комплексом "Вільха". Це фактично розвиток усієї тієї гілки, яка починається від "Граду", далі пішла в "Смерч" і так далі. Ці системи ефективні, вони працюють, з ними все може виходити.

Повернемося до ударів по Україні. У Росії назвали атаку 11 квітня "відповіддю" за українські удари по російських НПЗ. Виходить, ця тема серйозно турбує Кремль, і РФ не дуже здатна боротися з такими атаками?

Росіяни почали ці глобальні геноцидні атаки 29 грудня з великої атаки на Київ. Далі це був просто розвиток. Вони хотіли б підтримувати такий темп довгий час, але щось не склалося в логістиці, тому вони розтягнули процес. Зараз вони вийшли на, як їм здається, більш-менш стабільний режим. Тих же Ту-95 залишилося 18 одиниць, хоча в атаці 29 грудня їх було 20. Жодного разу не було повідомлення від ГУР про наявність понад 18 машин на "Оленьї" та "Енгельсі". Дві машини або списали в утиль, або вони полетіли в Українку Амурської області, де розташована друга велика база дальньої стратегічної авіації.

Тепер про те, що стосується ураження НПЗ. Я не полінувався, зробив собі табличку, до якої додав усі ці заводи, уточнив виробничу потужність. Якщо подивитися сумарну виробничу потужність цих підприємств і об'єктів, які ми вразили, то виходить, що уражено понад 50% російської нафтової сфери. Це не означає, що на 50% зменшилися потужності, тому що рівень пошкодження різний на всіх цих НПЗ. Але те, що охоплено 50% НПЗ – це факт. Останні дані говорять, що виробництво впало на 15%. Вони зараз компенсують це за рахунок бензину з Білорусі та Казахстану.

Криволап підрахував, що українськими ударами "охоплено" понад 50% російської нафтової сфери / колаж УНІАН, скріншоти

Незважаючи на всі заяви американців, я вважаю, що такі атаки мають тривати. Знищення російських НПЗ ніяк не пов'язане з цінами на нафту на світовому ринку. Такі заяви, швидше за все, пов'язані з політикою Саллівана (радник президента США з національної безпеки, – УНІАН) про те, що не треба "дражнити" Росію. Але він не жив цих умовах і не мав справи з хуліганами та бандитами. Я зі свого глибокого дитинства точно знаю, що якщо ти даси їм послаблення, то будеш отримувати і далі.

До речі, під час операції "Буря в пустелі" теж союзники бомбили нафтові об'єкти.

І нічого не сталося. Люди живуть в іншій реальності. Вони кажуть: "Вас там б'ють без правил, а ви будьте джентльменами і бийтеся за правилами".

Хотілося б резюмувати щодо ракетних атак по Україні. Уже понад два роки обговорюється, яка кількість ракет залишилася у Росії. Зараз, напевно, правильніше говорити про те, яку кількість вона здатна виробляти. Чи є у вас якісь дані? До речі, останнім часом взагалі не видно "Калібрів".

Росіяни тільки зовсім нещодавно змогли перетягнути або поставити інший комплекс для завантаження ракет "Калібр" на кораблі. До цього він був тільки в Севастополі, а вони не ризикують туди заходити, тому що наші дрони там досить ефективні і викликають великі побоювання. Величезні кораблі, які є гордістю флоту, гордістю нації, знищуються "дрончиком" з мотоциклетним двигуном. Важко з цим змиритися, Путін дуже засмучується. Тому, щоб не засмучувати Володимира Володимировича, керівники Чорноморського флоту в Севастополь намагаються не заходити. Тому ми не бачимо "Калібрів".

Росіяни не ризикували заходити в Севастополь для завантаження ракет "Калібр" на свої кораблі, зазначив Криволап / фото Міноборони РФ, Facebook

Щодо спроможностей виробництва, то якщо у 2022-2023 роках можна було отримувати плюс-мінус об'єктивну інформацію, порівнювати різні джерела і щось аналізувати з конкретними цифрами, то зараз доводиться оперувати непрямими даними, порівнянням швидкості витрачання ракет, кількості ракет, які застосовуються. Необхідно враховувати політичні моменти. Чисельність у 850-900 ракет, про які говорять наші розвідники, – це фактично недоторканний запас. Вони цей запас давним-давно "зжерли" із Суровікіним, потім вони почали його поповнювати.

Судячи з темпів його поповнення і нинішнього використання ракет, вони залишилися десь на тому ж рівні виробництва цих ракет, який і був. Незважаючи на те, що за деякими виробництвами вони пішли у 2-3 зміни, я не бачу жодних непрямих ознак того, що їм вдалося збільшити виробництво ракет великої та середньої дальності. Це Х-101/555, це все, що стосується "Калібрів", "Іскандерів", "Кинджалів". Я думаю, це виробництво на рівні 100-120 ракет. Але ще раз наголошу, це виключно дані, які пов'язані зі спробою знайти якісь баланси між виробництвом, витрачанням, накопиченням ракет і поточною військовою ситуацією. Тому тут похибка може бути дуже серйозною.

Тала Калатай

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся