Російські пілоти вислали українцям фото своїх "пташок", яких хотіли обміняти на гроші і громадянство ЄС /  Скріншот

СБУ розслідує обставини, за яких група українських військових та волонтерів намагались завербувати російських пілотів і виміняти у них за гроші бойові літаки ЗС РФ. Однак це призвело до ракетного обстрілу аеродрому "Канатове" і загибелі командира військової частини, йдеться у повідомленні спецслужби.

Напередодні неназваний український волонтер розповів в інтерв'ю Yahoo News про операцію "підкупу" російських льотчиків.

Стверджувалось, що український айтішник "пробивав" дані потенційних "дезертирів" у Росії і пропонував їм гроші в обмін на перегін в Україну російських літаків.  На його ідею спокусилось троє росіян. Їм запропонували по мільйону доларів. Проте окупанти сумнівались у можливості реалізації такої ідеї, хоча й вислали фото своїх "пташок". 

Відео дня

Також у матеріалі йшлося про підтримку волонтерів "спецслужб". "Українська правда", своєю чергою, уточнює, що волонтеру Олексію, який і вигадав план з "підкупу" росіян, допомагали: військовий Сил спеціальних операцій, колишній розвідник Роман Червінський (фігурант так званого "ванергейту"), представники СБУ та Повітряних сил. 

ОНОВЛЕНО 16:00. В СБУ назвали зазначену у пресі спецоперацію "самовільними діями окремих військовослужбовців". У прес-релізі Служби безпеки зауважується, що провал "спецоперації" призвів до ракетного обстрілу аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області.

Внаслідок ракетного удару загинув командир військової частини та отримали поранення 17 українських захисників. Також було повністю знищено 2 бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

"Тож такі дії окремих військовослужбовців, які призвели до тяжких наслідків, загибелі й поранення українських захисників і нашкодили обороноздатності країни, потребують відповідної правової оцінки", - йдеться у повідомленні СБУ

Кримінальне провадження відкрито за ч.2 ст.111 (державна зрада) та ч.5 ст. 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) ККУ.

Українці вербували російських пілотів - що відомо

Ще у липні кремлівські пропагандисти, посилаючись на матеріали ФСБ, писали про нібито викриття спецслужбою вербування Україною російських льотчиків.

Повідомлялось, що українська розвідка нібито намагалася переконати російських льотчиків передати їй літаки під час бойових виїздів.  Натомість Україна нібито обіцяла російським військовим гроші та громадянство ЄС. 

Російська спецслужба тоді стверджувала, що перехопила листування українців з росіянами й вивідала "актуальні дані з розміщення військових об'єктів в Україні".

Щобільше, РФ заявляла про причетність до операції болгарського журналіста-розслідувача Христо Грозєва. 

Вас також можуть зацікавити новини: